A majdnem tökéletes novemberi hónap összefoglalója

Nem volt rossz! Sőt, kifejezetten emlékezetes hónap volt csapatunk számára a november. Ha csak abból indulunk ki, hogy októberben elégedettek voltunk a négy meccsen gyűjtött nyolc ponttal, akkor a novemberi teljesítményünkre még inkább nem lehet panaszunk! Giuseppe Iachini együttese öt kőkemény mérkőzésen 12 pontot szedett össze az elmúlt harminc napban, ami egyáltalán nem számít rossznak! És ha még azt is hozzátesszük, hogy november közepén egy forduló erejéig még az első helyet is átvettük, és jelenleg is a feljutást érő második pozícióban vagyunk, akkor tényleg büszkék lehetünk az elmúlt hetek történéseire. Az egyetlen szépséghibát mindössze a Latina elleni hazai botlásunk jelenti. Ha az nincs, akkor még most is mi vezetnénk a tabellát! De mint tudjuk, a ha nem játszik a futballban.  Az alábbiakban a Palermo novemberi hónapját próbáljuk meg összegezni.

Alighogy átléptünk októberről novemberre, máris egy hatalmas rangadó várt rózsaszín-fekete csapatunkra, a szintén nagyon jól szereplő Avellino otthonában. Persze azt mindannyian tudtuk, hogy a tizenegyedik hónapban is nagyon nehéz meccsek várnak majd ránk, ám bíztunk benne, hogy Iachini edzőnek sikerül megőrizni az októberben is látott veretlenségét, és három pontokat gyűjtve tudunk előre haladni. Lássuk a novemberi mérkőzések visszatekintőjét!

2013.november 3.: Avellino-Palermo 0-2 (0-1)

Gólszerzők: 0-1 Lafferty 26’ 0-2 Abel Hernandez 83’

Mint már fentebb említettük, ez egy igazi rangadó volt, amelyen nagyon fontos három pontot szereztünk. Pedig, ha az előzményeket nézzük, akkor volt mitől tartanunk! Egyrészt a meccs előtt az Avellino három ponttal többet gyűjtve éppen minket előzött meg és állt a negyedik helyen, másrészt pedig saját otthonukban még veretlenek voltak. Harmadrészt pedig azért aggódtunk, mert egy héttel korábban, hazai pályán nem tudtuk legyőzni a Varese-t, és attól féltünk, hogy ez még inkább görcsössé teszi majd csapatunkat! Szerencsére nem ez történt! Így utólag bevallhatjuk, hogy még minket is meglepett Barreto-ék jó futballja, ami után teljesen megérdemelt győzelmet arattunk a Stadio Partenio Lombardi-ban. Külön említést érdemel, Edgar Barreto játéka, akit ezen a mérkőzésen végre úgy láthattunk futballozni, mint az idei B ligában még egyszer sem! Barreto Hernandeznek adott gólpassza élményszámba ment, de nemcsak ezért szerettük volna kiemelni csapatkapitányunkat. Bíztunk benne, hogy az avellinoi bravúr (ezt joggal nevezhettük annak) valami új kezdete lesz. És így is lett.

palermo trapani

(Remek volt a hangulat a derbi előtt, alatt és után is)

2013. november 9.: Palermo-Trapani 3-0 (0-0)

Gólszerzők: 1-0 Lafferty 52’ 2-0 Barreto 87’ 3-0 Belotti 93’

Újabb rangadó, újabb győzelem! Számunkra különös jelentőséggel bírt ez az ütközet. Idén ugyanis nem a Catania elleni mérkőzések, hanem a Trapani elleni találkozók jelentik a szíciliai derbiket, és mint tudjuk, ezek a mérkőzések mindentől fontosabbak számunkra! Az első félidőt inkább óriási csata, mintsem a futball jellemezte volna, és időnként elég durva is volt az összecsapás – pont mint egy igazi itáliai derbi. A szünetben aztán történt valami, ami nagyban megváltoztatta a mérkőzés további képét: Iachini lecserélte Dybala-t és a helyére Andrea Belotti-t küldte! Ez pedig – mint októberben kétszer is – ismét nyerő cserének bizonyult! „A Kakas” becenévre hallgató úriember rögtön második félidő elején kihagyhatatlan helyzetbe hozta Lafferty-t, aki élt is a lehetőséggel, és előnyhöz juttatta a jobbik szicíliai csapatot! Merthogy ezen a novemberi szombat délutánon egyértelműen a Palermo volt a jobb csapat, ez nem is kérdés! A gól után okosan, taktikusan futballoztunk, majd a mérkőzés hajrájában még lőttünk két újabb szépségdíjas gólt, amelyekben Belotti ugyancsak fontos főszereplő volt. Harmincasunk a 87. percben először pazar gólpasszt adott Barreto-nak (aki szintén remekül játszott), majd a hosszabbításban egy fantasztikus távoli lövéssel koronázta meg, az amúgy is elismerést érdemlő teljesítményét. Mindent egybevetve, valami ilyesmi forgatókönyvet álmodtunk erre a derbire. És derbit nyerni… Ugye tudjuk mit jelent?

US Citta di Palermo vs US Cremonese - Tim Cup 2013-2014

2013. november 16.: Reggina-Palermo 0-2 (0-1)

Gólszerzők: 0-1 Barreto 8’ 0-2 Milanovic 89’

A Derbi-siker után egy úgynevezett kötelező győzelem várt csapatunkra – bár tudjuk, ezek általában a legnehezebbek. A Trapani elleni fantasztikus produkció után sajnos, nem éppen a legjobb előjelekkel várhattuk a déli kirándulást. Keretünkből hiányzott Dybala, Hernandez és az előző hét szuperhőse, Belotti is. Így gyakorlatilag mindössze egyetlen igazi csatárral, Kyle Lafferty-vel utaztunk Reggio di Calabria-ba. Ettől függetlenül bajnokesélyeshez méltóan kezdtünk. A novemberben magára találó Barreto már a 8. percben megszerezte a vezetést, ez pedig megadta az alaphangot a meccsnek. A Reggina nem volt veszélyes a kapunkra inkább nekünk voltak helyzeteink, de sajnos ezek rendre kimaradtak. A második félidőben aztán több balszerencsés mozzanat is sújtotta Iachini-t és csapatát. Lafferty-t és Sorrentino-t is sérülés miatt kellett lecserélni, a játékunk pedig fokozatosan esett vissza. A 74. percben például csak Andelkovic keze mentett meg minket egy nyilvánvaló 11-estől és egy piros laptól, a hajrá pedig egyre forróbb lett. A mieink novemberi formáját és erejét viszont jól mutatta, hogy így is növelni tudtuk az előnyünket, ugyanis Milanovic 89. percben fejelt gólja (ki más, mint Barreto adta a gólpasszt) végleg pontot tett a mérkőzés végkimenetelére. A két sérülttel együtt összesen öt igazi vezéregyéniség hiányzott a pályáról, ám így is megoldottuk a kötelező feladatot. Ez pedig azt jelentette, hogy a Palermo átvette a vezetést a Serie B-ben! Reméljük, nem utoljára!

2013. november 24.: Palermo-Latina 1-2 (1-2)

Gólszerzők: 1-0 Abel Hernandez 18’

Nagy kár ezért a vasárnap déli mérkőzésért! Listavezetőként várhattuk ezt a hazai meccset, ám mint tudjuk, rosszul futballoztunk, és ki is kaptunk. Pedig meg volt a vezetés, ám ez most kevés volt, mert a vendégek még az első félidőben fordítani tudtak. Sajnos a mieink játékát görcsös erőlködés jellemezte, ennek pedig nem lehetett más a vége, mint vereség. Ezzel pedig nemcsak Iachini palermoi veretlensége (összesen 8 meccsből állt), hanem az első helyünk is oda lett, és visszacsúsztunk a harmadik helyre.

2013. november 30.: Palermo-Novara 2-1 (1-0)

Gólszerzők: 1-0 Belotti 45+1’ 2-1 Belotti 90+2’

Kíváncsian vártuk, hogy a Latina elleni botlás milyen hatással lesz a csapatra. Nos, hamar választ is kaptunk rá: túlságosan görcsösen játszottunk, sok hibával. Az akarat meg volt, de ennyi. Viszont volt valaki, aki a különbséget jelentette ezen a meccsen a két csapat között. Ő pedig nem volt más, mint: ki találjátok ugye? Igen, Andrea Belotti-ról van szó.

belotti gólöröme

Fiatal csatárunk az első félidő és a második félidő utolsó percében is eredményes tudott lenni, miközben novarai részről csak egy szem találat érkezett válaszul. Összességében hihetetlen sokat szenvedtünk ezért a győzelemért, de a lényeg, hogy behúztuk, és valamelyest feledtettük az előző heti botlást. A győzelemmel pedig 30 pontunk lett, és újra feljutó helyen, a második pozícióban várjuk a decembert.

Azt a decembert, amelyben valószínűleg még nehezebb meccsek várnak majd ránk. Elég, ha csak a Lanciano (november után ők a harmadikok 29 egységgel) elleni idegenbeli mérkőzést hozom fel példaként, amelyet rögtön december 7-én játszunk, de várhatóan a Cittadella, a Carpi, a Ternana vagy a Crotone elleni csaták is húzósak lesznek majd. Főleg úgy, hogy december 22 és 29 között három mérkőzést is játszunk majd, ez pedig már-már a Premier League-re jellemző őrült hajtásra emlékeztet minket. Fontos hónap lesz tehát a decemberi, de ha sikerül megismételni a novemberben látott eredményességet, akkor biztosan az első helyek valamelyikén mehetünk el a kéthetes téli szünetre. Egy dolgot viszont szeretnék még megjegyezni: úgy érzem, hogy hazai pályán valahogy nem úgy teljesítünk, mint ahogy kellene, gondoljunk csak a Varese, vagy a Latina elleni meccsekre (de a Novara elleni is igen gyötrelmes volt), amelyeken összesen 5 pontot szórtunk el. Ha valamiben, akkor ebben feltétlenül előbbre kell lépnünk a következő hónapokban. Mert decemberben a Cittadella (december 14-én) és a Ternana (december 26-án) látogat hozzánk és ők már nem távozhatnak ponttal, vagy pontokkal a Barbera-ból. Kíváncsian és izgatottan várjuk tehát az előttünk álló heteket, amiben csak egy dolog lesz biztos: idén karácsonykor tuti, hogy nem fogunk unatkozni!

 

November hónap legjei:

A legjobb játékos:

Úgy véljük, ez a kitüntetés ezúttal Edgar Barreto-nak jár, bár Andrea Belotti is komoly esélyes volt. Végül azért döntöttünk Edgar mellett, mert novemberben, amikor pályán volt, mindig hozzátett valamit a csapat játékához. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy komoly része volt az Avellino, a Trapani és a Reggina legyőzésében is, ezeken a meccseken ugyanis lőtt két gólt és adott három gólpasszt! A hónap utolsó két mérkőzésén sérülés miatt csak rövid időre tudtuk használni, ez pedig meg is látszott a teljesítményünkön. Sajnos a Latina ellen egyáltalán nem játszhatott, és láttuk is hogy mit jelent a hiánya, a Novara ellen pedig csak a meccs hajrájában szállt be, és talán ezért is sikerült ilyen nyögvenyelősre a győzelem. Nálunk tehát Edgar Barreto lett november hónap legjobb játékosa.

Edgar+Barreto+Marek+Hamsik+Citta+di+Palermo+XCWLMBZXfbCl

(Edgar Barreto (5) novemberben nem fordított hátat a csapatnak!)

A legszebb gól:

Szerencsére ezúttal volt miből választanunk! Novemberben 5 meccsen 10 gólt is lőttünk, és ezek nagy része szép akció végén született. Volt viszont egy gól, amely kiemelkedett a többi közül: Andrea Belotti első gólja a Novara ellen. Ilyen gyönyörű gólt nem tud akárki lőni, ehhez tökéletes technikai tudás és kivitelezés kell, amire csak nagyon kevesen képesek! Szerencsére Belotti azok közé tartozik, akik képesek ilyen megoldásokra! Ezt a találatot érdemes többször is visszanézni!

A legnagyobb veszteség:

Novemberben sajnos többen is sérüléssel bajlódtak, ám egy ember hiányzása rendkívül komoly vérveszteséget jelentett. Kiváló kapusunk, Stefano Sorrentino (nem mellesleg október legjobbja volt nálunk!) a Reggina otthonában sérült meg és kért cserét! Ezután sajnos már a Latina és a Novara ellen sem tudott védeni, és ez meg is látszott: ezen az utolsó két meccsen ugyanis három gólt is kaptunk, míg Sorrentino-val az előtte való négy találkozón egyet sem! Kell-e tovább magyarázni, hogy mekkora veszteséget jelent(ett) az ő kiválása?

A legnagyobb mentés:

Ez a momentum Sinisa Andelkovic nevéhez fűződik. Reggio di Calabria-ban 0-1-es állásnál góltól mentette meg a csapatunkat úgy, hogy… Inkább ne merüljünk el a részletekben! A lényeg, hogy nem kaptunk gólt, a csapat pedig a meccs után a tabella élére állt! Mennyire fontos mentés volt…

A legnagyobb visszaeső:

Ezt a negatív címet Abel Hernandeznek kell odaadnunk. Egy uruguay-i válogatott támadótól sokkal többet várnánk, ehelyett gyakorlatilag csak epizodista volt novemberben. Igen, lőtt két gólt, de azokat valószínűleg bármelyik csatárunk belőtte volna, azt pedig ne feledjük, hogy hány helyzetet tékozolt el. Nem is volt véletlen, hogy a Novara ellen a kispadon találta magát…

Abel-Hernandez_2959020

(Többet várunk…)

A legkellemesebb meglepetés:

Itt több dolgot is kiragadnánk! Az első legkellemesebb meglepetést, Milan Milanovic játéka jelentette, aki remekül futballozott a középhátvéd posztján, sőt a Stadio Granillo-ban még fontos gólt is fejelt. A másik kellemes meglepetést Alen Stevanovic produkciója jelentette, aki a Novara ellen hosszú idő után újra kezdő volt, és a jobb oldalon játszott, méghozzá kiválóan. Belotti győztes gólja például az ő beadásából született. Rajtuk kívül pedig Andrea Belotti játéka továbbra is az egyik legkellemesebb meglepetés a rózsaszín-fekete szurkolóknak! Reméljük, decemberben még többen csatlakoznak az imént felsorolt névsorhoz!

Házi Góllövőlista:

3 gólos: Andrea Belotti

2 gólos: Abel Hernandez, Edgar Barreto, Kyle Lafferty

1 gólos: Milan Milanovic

A novemberi tabella:

  1. Latina

5

4

1

0

7:3

13

2.

Palermo

5

4

0

1

10:3

12

3.

Pescara

5

3

2

0

10:6

11

4.

Siena

5

2

3

0

6:3

9

5.

Trapani

5

3

0

2

6:7

9

6.

Empoli

5

2

2

1

9:5

8

7.

Bari

5

2

2

1

7:6

8

8.

Crotone

5

2

2

1

7:7

8

9.

Varese

5

2

1

2

7:7

7

10.

Avellino

5

2

1

2

6:6

7

11.

Modena

5

1

3

1

6:6

6

12.

Padova

5

1

3

1

4:4

6

13.

Carpi

5

2

0

3

7:9

6

14.

Spezia

5

2

0

3

5:8

6

15.

Ternana

5

1

2

2

5:6

5

16.

Cesena

5

0

4

1

4:5

4

17.

Brescia

5

0

4

1

5:7

4

18.

Reggina

5

1

1

3

3:6

4

19.

Lanciano

5

1

1

3

3:6

4

20.

Novara

5

0

3

2

6:8

3

21.

Cittadella

5

0

3

2

4:6

3

22.

Juve Stabia

5

0

2

3

6:9

2