A nagyon szép karácsony után jöhet az évzáró

kellemes ünnepeket palermo

Egy nehezen kiszenvedett győzelmet és egy kellemes fordulatot hozott a karácsonyi forduló a Palermo számára. Giuseppe Iachini együttese a karácsony második napján rendezett játéknapon, Michel Morganella bombagóljával győzte le 1-0-ra a Ternana csapatát, és mivel a forduló előtt listavezető Empoli óriási meglepetésre kikapott hazai pályán a Cittadella-tól, így ismét visszavettük a vezetést a tabellán! Ennél szebb karácsonyi ajándékot el sem tudtunk volna képzelni! Ha pedig a vasárnapi zárófordulóban győzni tudunk Crotone-ban, akkor biztosan az első helyről vághatunk neki a szezon második felének! De ne rohanjunk ennyire előre, inkább tekintsünk vissza arra, hogy mi történt az angolul Boxing Day-nek hívott december 26-ai napon!

Nem szokványos, hogy Olaszországban bajnoki fordulót rendeznek december 26-án, idén azonban a B ligában ez volt a helyzet! Azt nem tudjuk, hogy ennek mennyire örültek a csapatok, azt viszont gyanítottuk, hogy ez nem egy átlagos hétközi forduló lesz. Palermo-ban, a Renzo Barbera stadionban is igyekeztek a szervezők igazi karácsonyi hangulatot teremteni, amit a stadionban hangosan szóló Last Christmas című dal és a melegítő játékosok között felfedezhető Mikulás (Father Christmas-t) is jelzett. Minden készen állt tehát az ünnepnapi focihoz, kivéve talán a hazai csapatot.

Kedvenc szicíliai csapatunk ugyanis nem kezdte jól a Ternana elleni hazai mérkőzést. Persze tegyük hozzá, hogy a Carpi-ban történtek után ezen nem is nagyon lehetett csodálkozni. Mint tudjuk, a legutóbbi fordulóban nemcsak egy viharos mérkőzést, hanem négy meghatározó játékosunkat (Munoz-t, Milanovic-ot, Daprelá-t, és Barreto-t) is elveszítettük, így aztán kíváncsian vártuk, hogy miképpen állunk fel a Ternana ellen. Giuseppe Iachini – akit szintén kiállítottak Carpi-ban, ám a Ternana ellen mégis ott lehetett a kispadon – egy bátor 3-4-3-as felállást választott, amelyben a legnagyobb fejtörést minden bizonnyal a védelem összerakása jelenthette. Trénerünknek gyakorlatilag minden hadra fogható hátvédet a kezdőbe kellett jelölnie, így állhatott össze a Pisano, Terzi, Andelkovic hátsó hármas. A középpálya két oldalára Michel Morganella és a sérüléséből felépülő Alen Stevanovic került, előre pedig Hernandez és Belotti mellé Troianiello-t állította a Mister.

troianiello

(Troianiello ezúttal a kezdőben kapott helyet)

Hiába volt azonban a támadószellemű felállás, a meccset a Ternana kezdte jobban. Az első igazán komoly helyzetre nem is kellett sokat várni, ugyanis Zito lövését csak üggyel-bajjal tudta hárítani a Sorrentino-t helyettesítő Ujkani. A 10. percben Rispoli jobblábas lövése is csak centikkel ment el a kapunk mellett, és ez bizony már intő jel volt, hogy nem vehetjük félvállról a forduló előtt 18. helyen szerénykedő Ternana elleni ütközetet. Sajnos a mieink nem igazán találták a játék ritmusát, és legyünk őszinték, nem is nagyon működött semmi sem. Abel Hernandez és Andrea Belotti is megjátszhatatlan volt, Troianiello pedig csak erőlködött a jobb szélen. A középpályáról mindössze Stevanovic próbálkozott a támadásokat segíteni, mert Ngoyi és Bolzoni inkább a labdaszerzésekkel volt elfoglalva. A legnagyobb veszélyeket a pontrúgásaink jelenthették volna ekkortájt, ezekkel azonban egyszer sem találtuk meg a jól fejelő csapattársakat. Mivel azonban karácsony volt, így nem maradhattak el az ajándékok sem! Az első kis ajándékot mi kaptuk, ugyanis az első negyedóra végén megtudtuk, hogy az Empoli hátrányba került hazai pályán, ez pedig jó hírnek számított. A következő ajándékokat viszont már mi adtuk, pontosabban a védelmünk, akik olyan helyzeteket ajándékoztak a ternanai játékosoknak, amelyeket illett volna góllal megköszönni. Szerencsénkre nem tették! A 22. percben Rispoli hagyta ki a szinte kihagyhatatlant, az első félidő hajrájában pedig Ceravolo és Miglietta is a kapussal állt szemben, ám ők sem tudtak élni a lehetőséggel. Mint ahogy a mieink sem, pedig kontrából lett volna rá lehetőségünk, de Troianiello kétszer is rossz megoldást választott, így nem alakult ki még helyzet sem. Az első 45 perc tehát gól nélkül ért véget, ami valljuk meg: nem rajtunk múlott! Rosszul játszottunk, az ünnepi hangulat pedig füttykoncertté változott a félidő lefújásakor, amit még az újból felcsendülő Last Christmas sem nagyon tudott elnyomni.

Nem is volt kérdés, hogy valamit változtatnunk kell a második félidőre, mert nem volt bíztató az, amit láttunk. Csere nem, fejmosás viszont annál inkább lehetett a szünetben, mert a folytatásra egy sokkal agresszívabb csapat jött ki. Végre birtokoltuk a labdát, és megpróbáltuk nyomás alá helyezni a vendégeket. Mindazonáltal az 50. percben megint Ujkani-nak kellett egy bravúrt bemutatnia, Viola életerős bombája ugyanis egész biztosan beakadt volna, ha nincs résen az albán. Az 57. percben talán némileg váratlanul, de megtört a jég, és gólt szereztünk! Stevanovic baloldali beadását Belotti feje elöl még elütötte a kapus, az érkező Morganella (a lenti képen) azonban futtából 15 m-ről a léc alá bombázott!

morganella gól

Tudjuk, nagyon sokszor kritizáltuk már a svájci védőt a teljesítményéért, most azonban illik megdicsérnünk a játékát! Michel jól játszott és ezúttal nem is nagyon volt hibája, és mint később kiderült, szép ajándékot kaptunk Tőle: a gyönyörű gólja három pontot ért nekünk karácsonykor! Most sajnálhatjuk csak igazán, hogy egy évben csak egyszer van karácsony, mert lehet, hogy Morganella-t tényleg feldobja az ünnepi hangulat…                                                                                                                                                                              A gól után Iachini cserélt és pályára küldte Di Gennaro-t, ami nagyon jó húzás volt! Rég láttuk ilyen jól futballozni a 10-esünket, aki talán még sohasem játszott ilyen elánnal, mint csütörtökön.

di gennaro

Di Gennaro jól mozgott, életveszélyesek voltak a pontrúgásai, és nem egyszer még helyzetbe is hozta a társakat. A 73. percben lőtt szabadrúgása például gólt érdemelt volna, ám a ternanai kapus hatalmasat védett! Egy perccel később egy elég egyértelmű kezezésért nem kaptunk meg egy nyilvánvaló 11-est, ami félő volt, hogy a hajrában még visszaüt! Mindenesetre sokkal jobban és sokkal stabilabban futballoztunk a második játékrészben, mint az elsőben, így aztán nem nagyon volt benne az egyenlítés a levegőben. Iachini hajrában végrehajtott cseréjével viszont ezúttal sem tudtunk egyetérteni: a Stevanovic-Lores változtatás kényszerű volt, ezzel nem is volt semmi baj, de a Belotti-Lafferty csere már elég érthetetlennek tűnt! Ne hogy félreértés essék, nem Lafferty-vel van a bajunk, hanem Hernandezzel! Őt kellett volna lecserélni, mert teljesen észrevehetetlen volt ezen a mérkőzésen is! A legemlékezetesebb pillanata az volt csütörtökön, amikor az első félidőben 5 perc alatt majdnem két sárga lapot is összeszedett… Illetve volt még egy nagy jelenete: a 91. percben Ujkani kiöklözött egy életveszélyes beívelést, amiből mintaszerű kontrát vezettünk, Di Gennaro pedig száz százalékos helyzetbe hozta az uruguayit, aki képes volt, senkitől sem zavartatva mellé lőni a meccslabdát! Hihetetlen ziccert hagyott ki és fogta is mindenki a fejét a stadionban! Hernandez hibája pedig majdnem sokba került, ugyanis az ellenakcióból kiegyenlíthetett volna a Ternana, ám Rispoli 5 méterről, szerencsére az égbe lőtt, így aztán maradt az 1-0! Mindenesetre Abel ezt megköszönheti a ternanai 30-asnak, mert ha ebből kiegyenlítették volna a vendégek, akkor nem szívesen lettünk volna az uruguayi helyében! Vagy vegyük úgy, hogy ez volt Hernandez karácsonyi ajándéka. Kár, hogy tőle ezúttal sem kaptunk semmit!  Kaptunk viszont mástól! Ujkani parádésan védett, Morganella mindent eldöntő győztes gólt lőtt, Di Gennaro pedig remekül szállt be csereként. Ők egyértelműen megajándékoztak minket a játékukkal és a teljesítményükkel! És el ne felejtsük a további ajándékainkat: Empoli-Cittadella 0-1, Reggina-Avellino 1-1, Trapani-Crotone 1-0 és Lanciano-Carpi 1-3! Ugye tudjuk, hogy mit jelentenek ezek az eredmények? Azt, hogy ISMÉT ELSŐK VAGYUNK A TABELLÁN, miközben a riválisaink fontos pontokat buktak! Tényleg nem egy átlagos forduló volt ez Olaszországban, na!

És mégis milyen szép karácsony lett ez a Palermo-szurkolók számára! Még a Last Christmas-t is szívesen hallgattuk meg újra meg újra, miközben abban bízunk, hogy ez, tényleg az utolsó karácsonyunk volt a Serie B-ben!

ünneplés ternana után

(Még a Mikulás is együtt ünnepelt a csapattal a Ternana legyőzése után!)

Az idei karácsony tehát egyértelműen jól sikerült és emlékezetes marad majd a számunkra, de hogy az óévbúcsúztatónk milyen lesz, arra vasárnap, Crotone-ban (kezdés 15 óra) derül majd fény. Itt zárjuk ugyanis a 2013-as esztendőt, azt az évet, amely több bánatot, mint örömet okozott nekünk. Ne felejtsük, ez volt az az év, amikor hosszú idő után elveszítettük az A ligás tagságunkat (és kapitányunkat, Miccolit is), ugyanakkor ez lehet az az év, amelyet akár még az első helyen is zárhatunk! Ehhez már csak annyit kellene tennünk, hogy vasárnap ne kapjunk ki a Crotone-tól, attól a csapattól, amely talán várakozáson felül szerepel az idei B ligában. Vasárnapi vendéglátónk 32 megszerzett ponttal jelenleg az 5. helyet foglalja el a tabellán, így aztán nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi rangadó vár még ránk a 2013-as évből. A mieinkkel kapcsolatban jó hír, hogy több eltiltottunk is visszatérhet az évzáró találkozóra, sőt akár még Paulo Dybala-t is újra bevethetjük, aki már a Ternana ellen is ott ült a padon. A lélektani előny is nálunk van, mert amíg mi jól jöttünk ki a csütörtöki karácsonyi fordulóból, addig a crotone-iak egy kellemetlen vereséget szenvedtek a másik szicíliai gárdától, a Trapani-tól, ezt pedig jó lenne kihasználnunk. Mint ahogy azt is jó lenne kihasználni, hogy a Pescara az Empoli-t fogadja vasárnap, így egy esetleges győzelemmel akár növelhetnénk is az előnyünket a riválisainkkal szemben. A feladat tehát adott, meg kell nyerni az év utolsó meccsét és akkor mindentől függetlenül megőrizzük az első helyünket a táblázaton.  De abban az esetben is az első helyen zárjuk a bajnokság első felét, ha ikszelünk, és a második Empoli nem nyer a harmadik Pescara otthonában, vagy ha ne adj’Isten kikapunk, de a Pescara legyőzi az Empolit. Mi azonban reméljük, hogy Iachini-ék nem bízzák másokra a sorsukat és egy szép győzelemmel búcsúztatják ezt a nagyon nehéz évet!  Ha ez sikerül, akkor talán nem is fogunk olyan rossz szájízzel emlékezni 2013-ra! Mert ismerjük Shakespeare „Minden jó, ha a vége jó” című művét, igaz? Nos, akkor legyen jó a vége, győzzünk Crotone-ban, és talán szép lesz minden! A Serie B őszi tabellája biztosan.

crotone palermo

A Crotone elleni keret:

PORTIERI: Braccalenti, Fulignati, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Daprelà, Morganella, Monteleone, Munoz, Pisano, Terzi.

CENTROCAMPISTI: Barreto, Bolzoni, Di Gennaro, Lores, Ngoyi, Stevanovic, Troianiello, Verre.

ATTACCANTI: Belotti, Dybala, Hernandez, Lafferty, Malele.