Nem egyszerű feladat

Üdv Mindenkinek! Újabb forduló, újabb meccs, újabb beharangozó. Spezia, otthon. Előrenézünk.

22-én, szombaton, 18:00-s kezdéssel kerül sor a Spezia vendégszereplésére a Barbera-ban. Az ellenfél jelenleg a 8. helyen áll a tabellán, 38 ponttal, mindössze 2vel lemaradva a 3. Lancianótól, és 4gyel az Empolitól. Ha azt mondom, hogy nem lesz könnyű, enyhén fogalmaztam. Egyértelműen a pont(ok) szerzése a Spezia célja, nagy a valószínűsége, hogy a Barberában nem fognak nagyon kitámadni, tehát – listavezetőként rendszeresen – ismét a zárt védelem feltörése lesz a feladatunk, amihez agilis, hatékony támadásépítés szükségeltetik. (huh, visszaolvasva az utolsó mondatot, el kellene mennem egy edzőképző kurzusra…;)

A Tűzoltókról (1906-ban a La spezia-i tűzoltók alapították a klubot, a hivatalos nevük is 42 Corpo dei Vigili del Fuoco della Spezia) egyébként azt kell tudni, hogy 2008ban teljesen padlóra kerültek, csődöt jelentett az egyesület, így 1906 után ismét újra kellett kezdeni mindent, alapítással, újraépítéssel. Gabriele Volpi, a Pro Recco vizilabdacsapatának (Kásás Tamás egykori és Madaras Norbert jelenlegi csapata) tulajdonosa alapította újra a klubot. A fekete-fehérek a Serie D-ben kezdték, tehát lassan kezd beérni Volpi munkájának gyümölcse. Szezon előtt “teljes generálon” esett át a csapat, új sportigazgató, új edző, új vezetés. Giovanni Stroppa tréner viszont távozott decemberben, helyét a számunkra kedves (?) Devis Mangia vette át.

Devis-Mangia-Italia-PP

Meccs után ezt az arckifejezést nem szeretném látni

Nem csak a 4 pont előnyünk megtartása, esetleg növelése miatt kellene nyernünk, de a nyakunkban loholó Empoli egy kevésbé rázós meccs elé néz; bár idegenben fognak pályára lépni, viszont a hátul szerénykedő Padova otthonában, tehát ha reálisan nézzük a dolgokat, nagy a valószínűsége, hogy a toszkánok +3 ponttal jönnek ki ebből a fordulóból. Többek között ezért is lenne muszáj nyernünk. A 3. helyezett Lanciano a Latinát fogadja, nagyjából hasonló esélyekkel, mint mi a Speziát. A Cesena valószínűleg meg fog izzadni Carpiban, viszont az Avellinónak van esélye előrelépni a Varese otthonában. A többiek meccsét szombaton délután 15:00kor játszák, tehát már a többiek eredményeinek tudatában lépünk pályára 18:00kor. Ugyanakkor a fentiek ellenére se matekozni, se jósolgatni nem szeretnék (akármennyire is ezt csinálom éppen teljes erővel;), a játékosoknak sem a többi eredménnyel kellene foglalkozniuk, hanem csak a Spezia legyőzésére összpontosítani.

A felállást tekintve nagy valószínűséggel Sorre kezd a kapuban. A hátsó hármas a Munoz, Terzi, Andelkovic lesz. Nem is lenne problémám az elsővel illetve utóbbival, viszont Terzi rendszeres szerepeltetése, és Milanovic mellőzése nem csak nekem furcsa, a palermói szurkolók is rendszeresen nemtetszésüket fejezik ki az állandó veszélyt jelentő Terzi játszatása miatt. Szélsőposzton kérdőjelek tömkelege. Lazaar a piros miatt eltiltva, Morganella játéka pedig a Cesena elleni meccsen összeszedett jókora maflás miatt kérdéses, nagy az esélye tehát a Daprela-Pisano kettős kezdésének. Középpályán Marescát vagyunk kénytelenek nélkülözni eltiltás miatt, így a visszatérő Barreto biztosan kezd, mellette az utóbbi időben egyre több bizalmat kapó Vazquezt látom esélyesnek, a 3. poszton szereplő játékos személye kérdéses. Bolzoni, Ngoyi illetve Verre is ott lehet, majd Jaki mester kiötli a tutit. Belotti és Dybala még mindig a maródiak listáján van, úgyhogy a Lafferty-Hernandez páros szereplése esélyes, személy szerint én nagyon örülnék, ha Lafferty harciassága és lelkesedése átragadna Abelre, mert csak így lesz esélyünk feltörni a Spezia védelmét.

Végezetül az évente megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal rendelkező Viareggio-kupáról szeretnék még pár szót ejteni. Azt kell tudni a Coppa Carnevale-ként is ismert kupáról, hogy 1949 óta kerül megrendezésre a toszkánai Viareggióban, és az ifjúsági futball egyik legrangosabb eseménye. Külföldi és olasz utánpótlás csapatok vesznek részt a kupán, az eddigi legeredményesebb klub a Milan, 9 győzelemmel, egyébiránt ők nyerték idén is a tornát, de tavaly például az idén második helyezett belga Anderlecht vitte el a kupát. 2009 óta adják át a legtehetségesebb játékosnak a Golden Boy-díjat. Ezt a Milan utánpótlásának a középpályása, Bryan Cristante kapta. primaveraTermészetesen ebben az évben is részt vett a Palermo ificsapata, Giovanni Bosi edző vezérletével. Davide Monteleone, Accursio Bentivegna, Carlos Embalo vagy Cephas Malele neve lehet ismerős a csapatból, hiszen ők már a nagycsapatnál is próbálgatják a szárnyaikat. Palermo-szurkolóként jó tisztában lenni azzal, hogy nagyon tehetséges a primavera csapatunk, és a srácok ezen a tornán is kitettek magukért. A nyolcaddöntőben az Empoli gárdáját gyűrték le a fiatalok Cucchiara góljával, a negyeddöntőben a Hellas Verona következett, akiket magabiztosan győztek le a rózsaszínfeketék 4:0-ra Petermann, Bentivegna, Cucchiara góljaival illetve a veronai Tentardini öngóljával. Az elődöntőben az Anderlecht és egy hihetetlenül kiélezett csata következett. A belga Leander Dendoncker 28. percben szerzett vezetést az Anderlechtnek, 13 perccel a meccs vége előtt viszont D´Alberto pirosat érően szabálytalankodott a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Malele értékesítette. Több gól már nem esett, ezért jöhettek a 11esek. A kiélezett büntetőpárbajjal 4-6-ra nyertek a belgák. Sajnos a lefújás után volt egy kis kakaskodás, lökdösődés is a játékosok között. Azért is bosszantó a vereség, mert egyrészt a Palermo végigtámadta a mérkőzést, egymás után dolgozta ki a helyzeteket, másrészt pedig egy győzelemmel a klub története során először került volna be a döntőbe. Az Anderlecht egyébként a fináléban 3:1-re kikapott a Milantól.