Tizenegy derbi-siker az elmúlt évtizedben

Derbi kezdőkép

Ami Katalán-földön a Barcelona-Espanyol; ami a Ruhr-vidéken a Dortmund-Schalke 04; ami Bretagne-ban a Rennes-Nantes; ami Észak-Olaszországban a Juventus-Inter; az Szicíliában a Palermo-Catania! Másként kifejezve: számunkra minden évben ez jelenti az „Év meccsét”, vagyis a DERBIT! De mi van akkor, ha a két ősi rivális az adott bajnoki esztendőben, nem ugyanabban az osztályban szerepel? Nos, a derbi elmarad. Vagy mégsem? Hiába estünk ki ugyanis tavaly az A-ligából (és maradt bent legnagyobb bánatunkra a Catania), szerencsére az idén sem maradunk Szicíliai Derbi nélkül! Igaz a párosítás más, de a hétvégén esedékes Trapani-Palermo így is pikáns kis meccsnek ígérkezik! Bár a szombati kezdőrúgás (15 óra) még odébb van, mi már derbi-lázban égünk, és hogy minél nagyobb kedvet csináljunk Nektek is, éppen ezért egy poszttal készültünk, amelyben az utolsó 25 szicíliai derbire emlékezünk vissza! Csakhogy mindenki átérezze: ez a hét tényleg teljesen máshogy telik, mint amikor a többi bajnokira hangolódunk!

A 20003-2004-es szezon óta összesen 25 szicíliai derbit játszottunk (a statisztikába nemcsak a Catania elleni meccseket, hanem a Messina (és az őszi Trapani) elleni találkozókat is beleszámítottuk), amelyeknek közel a felét, 11-et meg is nyertünk. A maradék 14 találkozóból 7-szer döntetlent játszottunk, 7-szer pedig sajnos kikaptunk. A mérlegünk tehát egyáltalán nem tekinthető rossznak, főleg ha úgy nézzük, hogy az elmúlt egy évtizedben a derbik több mint 2/3-át nem veszítettük el. Ezt mindenképpen vehetjük jó előjelnek a hétvégi, Trapani elleni ’miniderby’ előtt, ám egy ilyen meccsen nem lehet kiindulni a statisztikákból. Nekünk sem ez volt a célunk a mostani poszttal, egyszerűen csak a felelevenített rangadókkal szeretnénk minél jobban lázba hozni Titeket, és minél nagyobb kedvet csinálni a szombati meccshez. A következő sorokból ki fog derülni, hogy miként sikerült az elmúlt években tizenegy „Derby di Sicilia-t” is megnyernünk, valamint azt is megtudhatjátok, hogy mikor nyertünk utoljára derbit idegenben. (Előre megsúgjuk: elég régen!) Jöjjön tehát az utolsó 25 szicíliai derbi visszatekintője, jegyzőkönyve, időrendi sorrendben!

Serie B 2003-04:

Miként arról már korábban írtunk, számunkra ez egy különlegesen emlékezetes bajnoki évad volt. Csapatunk megnyerte a másodosztályú bajnokságot és hosszú idő után újra feljutott a Serie A-ba! De nemcsak ezért volt érdekes ez a szezon! A tíz évvel ezelőtti B-ligában ugyanis, négy szicíliai derbit is játszottunk, hiszen a Catania mellett, a Messina is ott szerepelt a mezőnyben. Ám hiába szeretett volna mindkét riválisunk „keresztbetenni” nekünk, egyiknek sem jött össze. A négy derbiből kettőt megnyertünk, kettőn pedig döntetlent játszottunk, úgy, hogy mindössze egy gólt kaptunk! Ráadásul a Catania-t hazai pályán 5-0-ra püföltük el, így tehát kétség sem férhetett ahhoz, hogy melyik volt a legjobb szicíliai csapat a 2003-2004-es bajnokságban. Egyébként, ahogy már többször is leírtuk, ebben az évben a mieink nyerték a bajnokságot 83 ponttal, a Messina lett a negyedik 79 ponttal (szintén feljutott), míg a Catania „csak” a kilencedik pozíciót foglalta el 67 egységgel. Tényleg különleges év volt, na…

A meccsek:

Catania 0-2

Messina 0-0 0304

Catania 5-0 0304

Messina 1-1 0304

Serie A 2004-05:

A 2004/05-ös szezonban 31 év elteltével újra az A-ligában játszhattunk, és mivel a Messina velünk együtt feljutott, így ebben az évadban is rendeztek szicíliai derbit. Az ősszel a Messina otthonában léptünk pályára, ahol gól nélküli döntetlenre végeztünk, a tavasszal viszont hazai pályán 2-1-re győzni tudtunk. Ez a siker pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül a mieink zárjanak a bajnokság 6. helyén (kiharcolva ezzel a nemzetközi kupaszereplés jogát), 5 ponttal megelőzve a hetedik helyen záró Messina-t. Mindenesetre a két szicíliai csapat, nagyszerűen szerepelt újoncként az első osztályban!

Messina 0-0 0405

Messina 2-1 0405

Serie A 2005-06:

A következő bajnoki esztendőben szintén a Messina elleni meccseket várták legjobban a szicíliai szurkolók. A két derbi ezúttal viszont nem hozott emlékezetes meccseket. Persze ezért talán a versenykiírás is okolható, ugyanis csak az utolsó fordulóban találkozott egymással a két rivális. Januárban Messina-ban egy alacsony színvonalú mérkőzésen, csakúgy, mint egy évvel korábban 0-0 született, míg a 2005-06-os szezon utolsó játéknapján Palermo-ban, ismét nyerni tudtunk. Igaz, ez a győzelem igencsak nehezen jött össze, de annál többet ért! Denis Godeas (tényleg: emlékeztek még rá?) hajrában lőtt gólja ugyanis azt jelentette, hogy csapatunk megszerezte az 5. helyet, míg a Messina épphogy vonal felett zárt (17.hely).

Messina 0-0 0506

Messina 1-0 0506

Serie A 2006-07:

Ez már egy olyan bajnokság volt, amelyben ismét négy derbi várt ránk: „megérkezett” ugyanis a legmagasabb osztályba a Catania. És ha már megjöttek, rögtön a 3. fordulóban el is látogattak hozzánk! Az 5-3-mal véget érő találkozó, talán minden idők egyik legemlékezetesebb derbije volt. A mieink szempontjából mindenképpen, mert ekkor nagyon sűrű volt a programunk: 3 nappal korábban nyertünk a Stadio Olimpico-ban a Lazio vendégeként, négy nappal később kikaptunk Empoli-ban, közben pedig készültünk a West Ham elleni UEFA-Kupa visszavágóra, amelyet 0-1-ről kezdhettünk. Így tehát a Catania elleni derbi-siker óriási fegyvertény volt, arról pedig már nem is beszélünk, hogy mekkora lökést adott a folytatásra. (West Ham 3-0, bejutottunk az UEFA-kupa csoportkörébe, közben pedig még az A-ligát is vezettük, és partiban voltunk az Inter, Roma kettőssel…) Októberben jött az újabb derbi, és ez is itthon. Szerencsére a Messina sem tudta megállítani az akkor szárnyaló Guidolin-egyletet, a 2-1-es siker pedig ismét csak sokat ért! A visszavágókat a 2007-es naptári évben rendezték. Február 2-án egy mindmáig nagyon emlékezetes és szomorú pénteki napon voltunk a Catania vendégei, ahol valóságos „háború” lett a derbiből. Sajnos, a két szurkolótábor finoman fogalmazva sem bírt magával s egymással sem, ennek pedig egy rendőr, Filippo Raciti áldozatául esett! A stadionban sem volt béke, a mérkőzést többször is félbe kellett szakítani, de a meccset végül, ilyen körülmények között is megnyertük. Ha megengedtek egy kis személyességet, akkor elárulom: nekem a mai napig ez a legemlékezetesebb derbi, amit Palermo-szurkolóként megéltem, de még mielőtt bárki is félreértené, NEM a balhé miatt! A 2-1-es idegenbeli sikert végignézni (nem élőben persze), számomra felejthetetlen élmény volt, ugyanakkor szomorú is! Ami viszont talán megdöbbentő, ez volt az utolsó idegenbeli derbi-győzelmünk, azóta hét nekifutásból (most szombaton Trapani-ban jön a 8. próbálkozás) egyszer sem sikerült idegenben Derby di Sicilia-t nyerni! Mert a negatív sorozat még ebben az évben, Messina-ban elkezdődött, ahol váratlanul 2-0-s vereséget szenvedtünk, így aztán nem jött össze a négyből négy derbi-győzelem a 2006-07-es szezonban. A bajnokság végén ezúttal is jobban örülhettünk, mint a két riválisunk, hiszen ismét az 5. helyen végeztünk (bár több volt ebben a szezonban…), míg az Elefántok (a Catania beceneve) a 13.-ak, a messinaiak pedig az utolsók lettek. Ezzel a Messina-tól – hosszú időre – elköszöntünk, s bajnoki meccsen, azóta sem találkoztunk Velük…

Catania 5-3 jó!!!

Messina 2-1 0607

Catania 1-2 0607 véres

messina 2-0 0607

Serie A 2007-08:

Innentől kezdve – hat éven keresztül – már csak a Catania elleni rangadók jelentették a derbiket. A 2007-2008-as bajnoki szezonban már nem sikerült megismételni az előző évi bravúrt, a Catania oda-vissza való legyőzése ugyanis elmaradt. Decemberben, a Juventus elleni megalázó 5-0-s vereség után már régi-új edzőnkkel Francesco Guidolinnal (Stefano Colantuno-t váltotta a torinói rémálom után) érkeztünk Catania-ba, ahol 3-1-re elvéreztünk, a váltás tehát nem hozott szerencsét a derbire. Annak viszont örültünk, hogy 2008. április 12-én (figyelni a dátumra, mert most szombaton is április 12-e lesz, és 2014-ben is szicíliai derbit fogunk játszani ezen a napon!!) hazai környezetben sikerült visszavágnunk a Catania-nak, és Miccoli hajrában lőtt góljával itthon tartottuk a három pontot. Érdekesség, hogy ezen a meccsen már újra Colantuono irányított, akivel ezelőtt még a Juventus-t (3-2) is legyőztük! A szezon végén a mieink a 11.-ek lettek, és 10 ponttal (szám szerint 47 és 37 pont) többet gyűjtöttek, mint a 17. helyen végző Catania.

catania 3-1 0708

catania 1-0 0708

Serie A 2008-09:

Ha van bajnoki idény, amelyben a pokolba kívántuk a derbit, akkor az a 2008-09-es volt! Csendben közöljük az eredményeket (mert a sportszerűség és a tisztesség így kívánja), de ha nem bánjátok, megyünk is tovább.

cat 2-0 0809

catania 0-4 0809

Serie A 2009-10:

Ez sem volt egy jó szezon, ha csak a derbiket nézzük. Egyszer sem győztük le a Catania-t, ők viszont a Massimino-ban, immár zsinórban harmadjára bizonyultak két góllal jobbnak nálunk… Még jó, hogy a bajnokság végén így is sokkal jobbak voltunk náluk, mert amíg a mieink az 5.-ek lettek (két ponttal lemaradva a BL-selejtezőt érő negyedik helytől), addig az Elefántok csak a 13. helyen zártak.

cat 1-1 0910

catani 2-0 0910

Serie A 2010-11:

Két bajnoki esztendőt, és négy derbit követően, újra megnyertük a Szicíliai ütközetet! 2010. november 14-én Javier Pastore mesterhármasával 3-1-re nyertünk, amivel feledtettük a gyengébb Európa-liga szereplést. (egy csoportban voltunk a CSKA Moszkva-val, a Sparta Praga-val és a svájci Lausenne-nel, de a csoportból nem sikerült továbbjutni) Amit viszont 2011. április 3-án Catania-ban kaptunk… Nos, arra megint nem vagyunk büszkék! Ennek ellenére a szezon végén ismét 10 pont volt a különbség a javunkra: a Palermo 56 egységgel a 8., a Catania pedig 46 ponttal a 13 lett.

catania 3-1 1011

cat 4-0 1011

Serie A 2011-12:

Ez az szezon olyan volt, mintha a 2009-2010-es ismétlődött volna. Catania-ban ismét két góllal „égtünk”, itthon pedig csak egy 1-1-es döntetlenre futotta. A bajnokság végénél pedig, megesett velünk az a „csúfság”, hogy a Catania előttünk zárt (11. hely), mi meg csendben még a bennmaradásnak (16. hely) is nagyon örültünk.

catania 2-0 1112

pal- cat 1-1 1112

Serie A 2012-13:

Bár ez a szezon a múltunkban mindig is egy fekete folt lesz, a derbiken mégsem vallottunk szégyent! A Barbera-ban 3-1-re győztük le a Catania-t, idegenben pedig hosszú idő után, Ilicic 94. percben esett találatának köszönhetően végre gólt, és pontot szereztünk! Igaz, a jól sikerült derbik sem óvtak meg minket a szezon végén a kieséstől, így tehát felhőtlenül nem örülhettünk a két rangadón szerzett négy pontnak.

catania gy 3-1 1213

1-1 1213

Serie B 2013-14:

A kiesést követően sokáig még a sebeinket nyalogattuk, és sajnáltuk, hogy a 2013-2014-es szezonban nem játszhatunk majd a Catania-val. Amit viszont az élet az egyik oldalon elvett, azt a másikon vissza is adta. Mert ha az Elefántokkal nem is meccselhettünk az idén, játszhatunk egy másik szicíliai csapattal, a Trapani-val. Az ősszel egy emlékezetes mérkőzésen, hazai pályán 3-0-ra győztünk, így tehát bizakodva várjuk az április 12-ei szombati visszavágót! Ráadásul, erre a meccsre nemcsak a két csapat földrajzi fekvése miatt akaszthatjuk rá a rangadó jelzőt, hanem a jelenlegi tabellán elfoglalt pozíciók miatt is, hiszen amíg a mieink, immár megnyugtató, 13 pontos előnnyel vezetik a Serie B-t, addig a Trapani teljesítményéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A „kisebbik” szicíliai csapat, a B-liga újoncaként 49 egységgel jelenleg a hatodik helyen áll, és csak négy pont választja el őket, a már feljutást érő második helyen álló Empoli-tól. Ha tehát, nem tudnánk, hogy Trapani városa mindössze 110 km-re fekszik tőlünk, s ugyanazon a szigeten található, mint Palermo, akkor is nyugodtan rangadónak nevezhetnénk a szombati összecsapást! Ha pedig még ránézünk Szicília térképére is, akkor egyértelműen kijelenthetjük: ez bizony derbi lesz!

Az őszi meccs:

trapani 3-0

Következik:

1513847_10153994307285553_9205944692319076878_n