Jön az első erőpróba

post_180381_20140823145001

A felkészülés időszaka véget ért, szombaton immár tétmeccset rendeznek a Stadio Renzo Barbera-ban. A 2013-2014-es szezonban B-ligát nyert csapatunk ugyanis, kénytelen pályára lépni az Olasz Kupa 3. fordulójában, ahol az első ellenfél az előző idényben még „osztálytárs” Modena (kezdés: 20 óra 45 perc) lesz, akikkel szemben, illene kiharcolni a továbbjutást, és érvényesíteni a papíron most már meglévő egyosztálynyi különbséget . A kupamérkőzés egyfajta főpróbának is tekinthető, hiszen ne feledjük, hogy egy hét múlva, a Sampdoria ellen már bajnoki pontokért megy majd a csata. Előbb azonban koncentráljunk a szombati, Modena elleni találkozóra.

Izgatottak voltunk. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, nagyjából ilyen érzések kavarogtak bennünk, hiszen nem tudhattuk, hogy mire is számíthatunk a Serie B első bajnoki meccsén, amelyen a Modena vendégei voltunk. Új edzővel és gyakorlatilag egy teljesen átalakult kerettel vágtunk neki az akkori meccsnek, amely nem is kezdődött rosszul számunkra. Voltak szép támadásaink, nagyszerű helyzeteink, a 45. percben pedig a vezetést is megszereztük – Sinisa Andelkovic fejesével.Bár a második félidő végén kiegyenlített a Modena, az 1-1-gyel mégsem voltunk elégedetlenek, mert sok pozitívumot tapasztaltunk, és láttuk, hogy mit akart játszani az alapos vérátömlesztésen átesett csapatunk. 

2014 januárjában ismét izgatottak voltunk. A B-ligában félév volt, a tabellát pedig csak egypontos előnnyel vezették a mieink, éppen ezért nagy jelentőséget tulajdonítottunk az újév első meccsének, amelyen a Modena-t fogadtuk. Mint minden szezonkezdet előtt, ezúttal is volt bennünk némi félsz, mert nem tudtuk, hogy a télen igazolt játékosaink beválnak-e, és az akkori keret, képes lesz-e elérni a hőn áhított célt, vagyis megnyerni a bajnokságot. Mint tudjuk, képes volt, ám ettől még nem felejtettük el a Modena elleni januári évkezdetet. Az ugyanis, nem sikerült emlékezetesre. A találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget, így a Modena általános meglepetésre ponttal távozott a későbbi bajnok otthonából. Természetesen bosszúsak és csalódottak voltunk az iksz miatt, ám a szezon végére sok minden kiderült: egyrészt az, hogy a Modena ellen elhullajtott négy pont, szerencsére egyáltalán nem hiányzott a végelszámolásnál, másrészt pedig az, hogy a Walter Novellino által trenírozott Modena, a tavasszal a B-liga egyik topcsapata lett, hiszen a sárga-kék együttes a 42. forduló után az 5. helyen végzett, ami feljogosította őket a play-off szereplésre. A feljutás azonban már nem jött nekik össze – a Cesena 2-1-es összesítéssel bizonyult jobbnak náluk.

Így aztán sokáig úgy nézett ki, hogy 2014 augusztusában már nem a Modena ellen kezdjük majd a szezont, ám hétfőn jött a kupasorsolás, és a sors ismét összehozott minket az ősi olasz város csapatával. Szombaton, az Olasz Kupa 3. fordulójában, Palermo-Modena meccset rendeznek majd, mi pedig, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, vagy januárban, ismét izgatottak vagyunk.Részint azért, mert nem tudjuk, hogy a kemény felkészülés után, vajon milyen állapotban is vannak a játékosaink, részint pedig azért, mert egyelőre nem nagyon tudtunk erősíteni.

post_180381_20140823144224

(Ivaylo Chochev nyáron érkezett a csapathoz)

Igen, tisztában vagyunk vele, hogy Zouhair Feddal (Parma), Luca Rigoni (Chievo), Robin Quiason (AIK Solna) és Ivaylo Chochev (CSKA Sofia) személyében érkeztek új játékosok hozzánk, de hogy ők mennyit fognak majd lendíteni a csapaton, azt egyelőre nehéz megmondani. A Modena ellen mindenesetre már ők is bizonyíthatnak, mint ahogy ott van a keretben a fiatal Accursio Bentivegna, és az elmúlt szezonban sérülés miatt egy percet sem játszó Aljaz Struna(lenti képen) is, akik az előttünk álló bajnoki évadban, szintén sokat tehetnek a sikeres szereplés érdekében. Struna-ra egyébként azért vagyunk nagyon kíváncsiak, mert az edzőmeccseken – nagy meglepetésre – jól futballozott, így aztán lehet, hogy vele úgy erősödött a keretünk, hogy nem is most igazoltuk. Majd kiderül.

post_180381_20140823144401

Szintén helyet kapott a keretben Stefano Sorrentino, Claudio Terzi és Enzo Maresca is, akik állítólag nagyon közel állnak ahhoz, hogy távozzanak. Mint tudjuk, Zamparini ettől a szezontól már nem Sorrentino-t tekinti első számú kapusnak, hanem Ujkanit, így hát érdekes lesz, hogy a Modena ellen ki kezd majd a kapuban. Terzi minden bizonnyal a Genoa-hoz kerül (a helyére Portanova érkezhet), Maresca  pedig, az elmúlt hetekben állítólag már tárgyalt a vezetőséggel a szerződése felbontásáról. Hogy az imént említett játékosok szóhoz jutnak-e szombaton, nem tudjuk, mindazonáltal érdekes lenne a pályára lépésük. Hogy végül mi lesz a kezdőcsapat a Modena ellen, azt most még megjósolni is nehéz, ettől függetlenül bárki is lép pályára, szeretnénk valami bíztató produkciót látni, és természetesen továbbjutást ünnepelni.

post_180381_20140823144448

(Iachini 25 fős keretet hirdetett a Modena elleni mérkőzésre)

A Modena amúgy már lejátszott egy kupameccset idén, hiszen a 2. fordulóban a Monza-t fogadták, akik ellen csak nagy nehézségek árán, tizenegyesekkel tudtak túljutni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű meccs vár majd ránk szombaton, abban ugyanis biztosak vagyunk, hogy Walter Novellino együttese, csakúgy, mint tavaly a B-ligában, igyekszik majd minden eszközzel megnehezíteni a dolgunkat. És hogy eme állításunkat alátámasszuk, szeretnénk idézni egy mondatot a modenai mestertől, aki így vélekedett a szombati meccsről: „A csapatommal együtt, azért jöttem Palermóba, hogy legyőzzük a rózsaszín-feketéket!”

post_180381_20140823144600

(A Modena edzője, Walter Novellino győzni jön a Barbera-ba)

Reméljük, a mieinknek is lesz egy-két hozzáfűznivalójuk Novellino-ék tervéhez, ha pedig a nyáron lejátszott edzőmeccsekből indulunk ki, akkor egyáltalán nem kell tartanunk attól, hogy meglepetés születik a Barbera-ban!Hét felkészülési találkozóból ugyanis, ötször győztünk (Alpe Adria, Jurmala, Apollon Limassol, CalcioChieti, Al-Khor), egyszer ikszeltünk (Brescia) és mindössze csak egyszer kaptunk ki (Al-Ahli), ám tisztában vagyunk vele, hogy a valódi értékmérők, majd tényleg csak most következnek. A tétmeccsek ugyanis, valódi választ adnak majd arra, hogy mennyit ér az edzőmeccseken látott jó forma; hogy Belotti tényleg olyan gólerős-e, mint azt a felkészülés alatt mutatta; hogy az új játékosok hasznunkra lesznek-e az új szezonban; hogy eszünkbe jut-e majd Kyle Lafferty neve, mint hatalmas veszteség; vagy Samir Ujkani betöltheti-e Stefano Sorrentino szerepét…?

Kérdőjel tehát még van bőven, éppen ezért nem meglepő, hogy megint izgatottan várjuk az első ütközetet, amelyen ezúttal, 90 perc után nem maradhat iksz a végeredmény. Ez a tény pedig, még izgalmasabbá teszi a Modena elleni kupacsata végkimenetelét…

Keret:

PORTIERI: Fulignati, Sorrentino, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Daprelà, Feddal, Lazaar, Milanovic, Munoz, Pisano, Struna, Terzi, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Barreto, Bolzoni, Chochev, Maresca, Ngoyi, Quaison, Rigoni, Vazquez.

ATTACCANTI: Belotti, Bentivegna, Dybala, Hernandez.