Felemás, de mégis csodás volt a december

Nem unatkoztunk decemberben, az fix. Kedvenc csapatunk az elmúlt év utolsó hónapjában öt nagyon kemény mérkőzést játszott le, amelyeken volt részünk örömben és fájdalomban egyaránt.  Drámai fordulatok jellemezték a Serie B decemberi játéknapjait, a végén viszont mégis okkal mosolyoghattunk: az első helyen fejeztük be az évet, és innen vághatunk neki az újnak! Bár sokan már el is felejtették a mögöttünk hagyott esztendőt, mi azonban még csak most jelentkezünk a szokásos hó végi posztunkkal, amelyben ezúttal a Palermo decemberi teljesítményét vesszük górcső alá.

Az Empoli mögött egy pontos hátrányban, a második helyről kezdhettük meg a nagyon fontos és keménynek ígérkező decemberi hónapot, amelyről előre tudtuk, nem lesz sétagalopp. És mint tudjuk, nem is volt az! A mieinkre három idegenbeli és két hazai mérkőzés várt 2013 utolsó hónapjában, amelynek a vége embert, pardon csapato(ka)t próbáló volt, ugyanis 21-e és 29-e között – Olaszországban egyáltalán nem megszokott módon – három bajnokit is játszani kellett. Szerencsére a Rosanerik nagyon jól jöttek ki az erőltetett menetből, de ne szaladjunk ennyire előre, inkább tekintsünk vissza a decemberi mérkőzéseinkre!

belotti fejel virtus

2013. december 7.: Virtus Lanciano-Palermo 1-1

Gólszerző: 0-1 Belotti 50’

A decemberünk máris egy rangadóval indult, ugyanis a 17. fordulóban ahhoz a Lanciano-hoz látogattunk, akik Tőlünk egy ponttal lemaradva, a harmadik helyet foglalták el a tabellán. Így aztán egy esetleges győzelemmel megléphettünk volna az egyik riválisunktól, ez azonban, mint tudjuk, nem következett be. Pedig az esélyünk meg volt rá, mert egészen a 94. percig vezettünk, ekkor azonban Morganella mellől betalált az egyik hazai játékos, aki így fontos pontot mentett a Virtus-nak. Mi viszont, fontos két pontot buktunk, igaz csak saját magunkat okolhattuk ezért az újabb fájó pontvesztésért. Gyorsan tegyük hozzá, a döntetlen igazságos eredmény volt, ugyanis ezen a meccsen Belotti fejesgólján kívül, más komoly helyzetünk nem volt, és nem is tettünk sokat a három pont megszerzéséért. Az 1-1 idegenben, egy rivális otthonában nem rossz, de ha a 94. percig vezet egy csapat, azt onnan már illik megnyerni! Nem így történt, később pedig még nagyon hiányozhat ez a két pont!

Ezequiel+Munoz+Citta+di+Palermo+v+Cittadella+Fw7oaD1QviSl

2013. december 14.: Palermo-Cittadella 3-1

Gólszerzők: 1-0 Munoz 23’ 2-0 Munoz 26’ 3-1 Abel Hernandez 83’

A Lanciano-ban történt pontvesztés után kötelező győzelem várt Iachini csapatára, ugyanis a Cittadella, a tabella alsó régiójához tartozó együttesek közé tartozik. Egy kis félelmünk viszont így is volt a meccset megelőzően, mert hazai pályán – egy-két meccset kivéve – nem nagyon ment az előző hónapokban a csapatnak. Szerencsére a Cittadella ellen nem kellett sokat aggódnunk, mert Munoz két korai fejesgóljával hamar kétgólos előnybe kerültünk. Bár a Cittadella talált egy gólt (pontosabban azt is a mi játékosunk, Andelkovic jegyezte, csak sajnos rossz kapuba talált…) az első félidő hajrájában, a győzelmünk nem került komoly veszélybe. A végén pedig a csereként beálló Abel Hernandez visszaállította a kétgólos különbséget a két csapat között, ami már a lefújás pillanatában sem változott. Viszonylag könnyű mérkőzést nyertünk meg 3-1-re, és mivel az Empoli gólnélküli döntetlenre végzett a Cesena-val, ismét átvettük a vezetést a bajnokságban és listavezetőként várhattuk a következő fordulót.

2013. december 21.: Carpi-Palermo 1-0

Ebben viszont nem volt sok köszönet. Hiába érkeztünk listavezetőként Carpi-ba, a végén már nem úgy távoztunk. Kikaptunk, méghozzá azért, mert bűn-rosszul játszottunk, illetve azért, mert a játékvezető is így akarta. Ritkán szoktunk a blogoldalon a sporikkal foglalkozni, ezen a meccsen azonban egyszerűen felháborító volt, amit Renzo Candussio sporttárs velünk művelt. Két játékosunkat, és a fél kispadunkat állította ki, ráadásul jó néhány meghatározó játékosunknak sárga lapot adott, akiket így a következő meccsről szórt ki. A játékvezető teljesítményére nincs mentség, mint ahogy a játékosaink produkciójára sincs. Egy listavezető csapat játékosainak sokkal acélosabb teljesítményt kellett volna nyújtani egy tabella második feléhez tartozó gárda ellen, ez azonban érthetetlenül elmaradt. Így aztán nemhogy gólt nem rúgtunk, pontot sem szereztünk, az első helyünk pedig ismét odalett, és bizony úgy éreztük, a téli szünetig már nem is vesszük vissza a vezetést. Szerencsére tévedtünk.

2013. december 26.: Palermo-Ternana 1-0

Gólszerző: 1-0 Morganella 57’

Karácsony második napján játszották ezt a találkozót, és végül nagy nehézségek árán, de behúztuk a három pontot. Pedig előzetesen volt mitől tartanunk: a Carpi-ban történtek után Milanovic, Munoz, Daprelá és Barreto sem léphetett pályára, és kíváncsian vártuk miként fog hatni a csapatra az öt nappal ezelőtt történtek. Szerencsére végül jól jöttünk ki a meccsből, pedig alakulhatott volna másként is. A Ternana az első félidőben „csak” három száz százalékos ziccert hagyott kihasználatlanul (óriási köszönet ezért a meccsért Ujkani-nak, aki több bravúrt is bemutatott a kapuban), ami a második félidőben megbosszulta magát. Az általunk már oly sokszor kritizált Morganella egy hatalmas gólt lőtt a fordulást követően, ezzel pedig fontos három ponthoz jutatta a szicíliaiakat. És mivel az Empoli ugyanebben az időben hazai pályán 1-0-ra „megégett” a Cittadella-val szemben, újra helycsere történt a tabella tetején, és ismét mi foglalhattuk el a trónt. Micsoda karácsonyi ajándék volt!

ünneplés ternana után

2013. december 29.: Crotone-Palermo 1-2

Gólszerzők: 0-1 Abel Hernandez 3’ 0-2 Lafferty 58’

A Ternana legyőzése után Crotone-ban a téli első hely megtartásáért léphettünk pályára. Rangadó volt, mert a Crotone az 5. helyen állt az utolsó forduló előtt, és mindössze 5 ponttal volt lemaradva Tőlünk. A találkozót meghatározta Hernandez 3. percben fejelt gyors gólja, amivel hamar előnybe kerültünk. Azt kell mondanunk, hogy ezen a meccsen nagyon jól futballoztunk úgy 60 percig, ezután viszont kissé elfáradtunk, és feltámadt a Crotone. Az 58 perc alatt összeszedett kétgólos előnyből viszont egyet így is sikerült megőriznünk a lefújás végéig, ez pedig minden további eredménytől függetlenül azt jelentette, hogy az első helyen zártuk a bajnokság első felét, és innen kezdhetjük majd meg az újesztendőt. Remekül sikerült tehát az év vége, így szilveszterkor nem csak az újév köszöntése miatt nyithattunk boldogan pezsgőt.

Ha egy pár mondatban összegeznünk kellene a decembert, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy játék szempontjából elég felemás volt ez a hónap, mert talán többször játszottunk rosszul, mint jól, ettől függetlenül mégis fantasztikusan alakult számunkra az év vége. Összesen 10 pontot szereztük a megszerezhető 15-ből (ez is elmaradt a novemberi 5 meccs/12 ponthoz képest…), de ez, valamint a játék minősége mind-mind csak másodlagos. A lényeget a Serie B tabellája mutatja, amely fél távnál, a Palermo nevével kezdődik.                                                                                                                                  És reméljük ez az izgalmakkal teli december volt a mindent meghatározó, sorsfordító hónap az idei bajnokságban! Merthogy mi azt szeretnénk, ha innentől kezdve már nem változna semmi sem. Szerintünk jól fest így a tabella, ahogy van!

December hónap legjei:

A legjobb játékos:

Nem volt könnyű dolgunk megjelölni december legjobb játékosát, de nem azért, mert annyi jó teljesítmény lett volna. Sajnos, nem igazán emelkedett ki senki sem ebben a hónapban, ha viszont mégis választanunk kellene, akkor kapusunknak, Samir Ujkani-nak adnánk ezt a kitüntető címet. Ujkani elég megbízhatóan teljesített – leszámítva az apróbb hibáit, amelyek nem bizonyultak végzetesnek – és jól helyettesítette Sorrentino-t. Emlékezzünk csak a Ternana elleni első félidei bravúrjaira, vagy a Crotone otthonában 1-2 után bemutatott védéseire. Tudjuk, mennyire fontos hárítások voltak! Samir Ujkani pedig bizonyított az elmúlt hónapban: lehet rá számítani, és ezt örömmel láttuk! Sokat köszönhettünk neki decemberben!

SamirUjkaniCittadiPalermovParmaFCPreivFw60Poe4xl

A legszebb gól:

Szerencsére itt már nehezebb dolgunk volt, mint az előző kategóriában. Összesen 7 gólt lőttünk decemberben, ezek közül pedig három is kiemelkedett a szépsége miatt. Emlékezzünk csak Abel Hernandez Cittadella ellen lőtt góljára, vagy Michel Morganella Ternana elleni találatára, amely nemcsak szép, hanem rendkívül fontos is volt. Egy gól azonban még ezt a kettőt is felülmúlta. Méghozzá az év utolsó palermói találata, amely Kyle Lafferty nevéhez fűződött. Az észak-ír fiú Crotone-ban védhetetlen gólt ragasztott a léc alá, amellyel gyakorlatilag bebiztosította az idegenbeli győzelmet. A hónap gólja tehát, Kyle Lafferty-é lett!

122807-3

A legemlékezetesebb pillanat:

Rengeteg emlékezetes dolog történt velünk decemberben, annyi, amennyit még felsorolni is nehéz lenne. Volt viszont egy, ami nem volt mindennapos. Carpi-ban szinte a fél kispadunkat kiállította Candussio játékvezető, köztük Perinetti-t is, aki a levonulása közben érdekesen „tisztelgett” a hazai közönségnek. Úgy véljük, aki látta, sohasem felejti majd el Perinetti alakítását, éppen ezért választottuk mi is a hónap legemlékezetesebb momentumának.

perinetti kalapemelése

A leggyengébb teljesítmény:

Ezt a negatív címet ezúttal balhátvédünknek, Fabio Daprelá-nak kell adnunk, akiben sokkal több van, mint amit az utolsó hónapban mutatott. Sajnos, svájci védőnk alaposan visszaesett decemberben (talán elfáradt a szezon végére), és sok esetben hajmeresztő megoldást választott hátul. Ezek közül egy végzetesnek is bizonyult, ugyanis Carpi-ban ő hozta össze a meccset eldöntő 11-est, amiért nem mellesleg piros lapot is kapott. A Ternana ellen pedig hiába töltötte le az eltiltását, Crotone-ban már Iachini sem szavazott neki lehetőséget. Nem véletlenül…

Daprelà

A legjobb csere:

Iachini cseréit sokszor kérdőre vontuk az elmúlt időszakban, egy változtatása viszont telitalálatnak bizonyult decemberben. Karácsonykor a Ternana ellen az 59. percben küldte pályára Di Gennaro-t, aki fantasztikusan szállt be a meccsbe. Elmondtuk már, de megismételjük, Di Gennaro soha nem játszott még ilyen jól rózsaszín-feketében, mint aznap, ez pedig bizalommal tölthet el minket a jövőre nézve. Di Gennaro megmozdulásai élményszámba mentek a Ternana ellen, és nem egyszer még 100%-os helyzetbe is hozta a társakat, akik sajnos elügyetlenkedték a gólpasszt. Most sajnáljuk csak igazán, hogy 10-esünk nem ezt az arcát mutatta az év elején, mert akkor, vélhetően több lehetőséget is kapott volna.

A legszebb karácsonyi ajándék:

Mivel karácsony második napján bajnokit játszottunk, így ezúttal, rendhagyó módon, kénytelenek voltunk egy új kategóriában is győztest hirdetni. A legszebb karácsonyi ajándék számunkra Michel Morganella volt, aki a Ternana elleni december 26-ai meccset, egy hatalmas góllal döntötte el, mellette pedig még végig jól is futballozott. Ennek a gólnak pedig nemcsak Morganella, hanem egész Palermo tiszta szívből örülhetett, ugyanis a találat, az élre repítette a Rosaneriket. Hiába, no: Szép karácsonyi ajándék volt ez Michel-nek és nekünk is!

morganella gól

Házi góllövőlista:

2 gólos: Ezequiel Munoz, Abel Hernandez

1 gólos: Andrea Belotti, Michel Morganella, Kyle Lafferty

 

Decemberi tabella:

 

1

 Brescia

5

4

1

0

12

7

+5

13

2

 Carpi

5

4

1

0

8

3

+5

13

3

 Pescara

5

4

0

1

7

3

+4

12

4

 Palermo 

5

3

1

1

7

4

+3

10

5

 Trapani

5

2

3

0

9

6

+3

9

6

 Avellino

5

2

3

0

6

4

+2

9

7

 Bari

6

2

3

1

8

7

+1

9

8

 Siena

5

2

2

1

7

6

+1

8

9

 Empoli

5

2

2

1

4

3

+1

8

10

 Ternana

6

2

1

3

5

7

-2

7

11

 Spezia

5

2

1

2

5

9

-4

7

12

 Cesena

5

1

3

1

4

3

1

6

13

 Novara

4

2

0

2

3

3

0

6

14

 Crotone

5

1

2

2

6

7

-1

5

15

 Padova

5

1

2

2

5

6

-1

5

16

 Cittadella

5

1

2

2

6

8

-2

5

17

 Varese

4

1

1

2

7

6

1

4

18

 Latina

5

1

1

3

6

6

0

4

19

 Virtus Lanciano

5

1

1

3

4

8

-4

4

20

 Juve Stabia

5

0

2

3

4

7

-3

2

21

 Modena

5

0

1

4

2

6

-4

1

22

 Reggina

5

0

1

4

4

10

-6

1

A tabella féltávnál:

 

P

W

D

L

GF

GA

Dif

Pts

1

 Palermo

21

12

4

5

33

17

+16

40

2

 Empoli

21

11

6

4

31

16

+15

39

3

 Avellino

21

10

7

4

26

20

+6

37

4

 Pescara

21

9

7

5

32

24

+8

34

5

 Virtus Lanciano

21

9

6

6

21

19

+2

33

6

 Crotone

21

9

5

7

32

31

+1

32

7

 Cesena

21

7

10

4

24

17

+7

31

8

 Brescia

21

6

12

3

32

28

+4

30

9

 Trapani

21

7

9

5

29

25

+4

30

10

 Latina

21

7

9

5

20

18

+2

30

11

 Carpi

20

9

3

8

22

25

-3

30

12

 Spezia

21

8

6

7

21

27

-6

30

13

 Siena

21

8

10

3

35

25

+10

29

14

 Varese

20

7

6

7

27

24

+3

27

15

 Bari

21

6

8

7

22

23

-1

23

16

 Modena

21

5

7

9

24

24

0

22

17

 Ternana

21

5

7

9

25

26

-1

22

18

 Cittadella

21

4

9

8

19

28

-9

21

19

 Novara

20

4

8

8

18

28

-10

20

20

 Padova

20

4

6

10

16

27

-11

18

21

 Reggina

21

3

5

13

16

34

-18

14

22

 Juve Stabia

21

1

6

14

18

37

-19

9

Deducted points: Bari (-3 pts) , Siena (-5 pts)

Mi vár ránk Januárban?

Nos, a bajnokság csak január 25-én folytatódik, akkor egyébként majd a Modena-t fogadjuk hazai környezetben. Az újév első hónapjában csak ez az egy bajnoki mérkőzés vár majd ránk (ezt egyébként illik majd megnyerni), de ettől még ne higgyük azt, hogy unatkozni fogunk. Január elsejétől ugyanis megnyílt az átigazolási piac, szabadon lehet adni és venni, a nevek pedig már röpködnek is. Ne tagadjuk, a mi csapatunkra is ráfér az erősítés, mert az ősszel bebizonyosodott, bizonyos posztokon hiányzik az igazi minőség a csapatból. És hogy érzik ezt a vezetőink is, azt jelzi, hogy máris van egy új igazolásunk! Roberto Vitiello Siena-ból érkezett Palermo-ba, és jobb oldali védőként lesz bevethető. Nem gondoljuk, hogy rossz vásárt csináltunk vele, de inkább nyugtával szeretnénk majd dicsérni a napot. Rajta kívül több név is felmerült már a csapattal kapcsolatban, de hogy ezekből mi igaz, és mi nem, az majd hamarosan kiderül. Mindenesetre úgy véljük, ahhoz, hogy már az idén elérjük a célunkat, és felkerüljünk az A-ligába, legalább 2-3 minőségi játékos leigazolására lenne még szükség. Ja, és persze a mostani keretből is meg kellene tartani az értékeinket, ami azért szintén nem lesz könnyű feladat! Nem lesz tehát unalmas a januárunk sem.