A könnyebb tavaszért

iachini_allÍgy van, fogjuk vissza a jelzőket. Nem szabad a fejekben még semminek sem mocorognia. Csakis kizárólag az Empoli meccsnek. Ha ezen kívül már egyre tovább gondolkodunk, bajban leszünk. Mi sem írjuk le azt, amire mindenki gondol. Bajnoki döntő. Hát persze. Az még nagyon messze van. Mindenesetre azért, hogy később könnyű szívvel kijelenthessünk valami hasonlót, először Empoliban kell majd eredményesnek lennünk. Ha így lesz, megkönnyítjük a dolgunkat. Semmi más nem fog történni.

Mindettől függetlenül nagyon könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy kicsit fújhatunk a tavasszal. No nem hónapokon át tartó lazsálásról lenne szó, csak legalább nem lennénk minden héten kényszer alatt. Ehhez persze az Empoli otthonában kellene nyerni, ahová nem 3 pontért járnak azért általában: egészen karácsonyig veretlen volt odahaza az Empoli, akkor a Cittadella nyerni tudott a Carlo Castellaniban. Múlt héten kikaptak a Latinától: mi ezt nem tudtuk kihasználni, és csak egy x jött össze a Modena ellen – pedig már a fél tüdőnkből kint lenne a levegő, ha egyet valahogy bekotrunk. Az Empoli kapta a második legkevesebb gólt (18), bár az utóbbi 4 meccsen egyet minimum beszedtek, de tekintve, hogy továbbra sem lesz sem Dybala, sem pedig Belotti – ismét a Hernandez-Lafferty duónak kellene majd eldöntenie a meccset. Legutóbb, mikor összeálltak a Crotone ellen, mindketten gólt lőttek…

Egyértelműen rajtuk fog múlni a meccs: úgy tűnik, védekezni megtanultunk, még ha kisebb hibákkal is, de legalább nem kapunk mindegyikből gólt. Viszont támadásban sokkal pontosabbnak kell lennünk – pláne majd ma este, hiszen ha kikapunk, akkor helycserés támadás lesz az élen. Ami ugyan túl sokat nem jelent, elvégre ez csak a 23. forduló, még alig léptünk túl a felén a dolognak, van vissza bőven ; de jó lenne, ha nem menne rá a maradék első fele arra, hogy visszaelőzzük az előttünk állót. Talán kicsit nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ennek a meccsnek, mint amit kellene: persze, baromi fontos 3 pont lesz, de 21 körrel a vége előtt bármit kijelenti elég nagy felelőtlenség. Iszonyat sok van hátra, ráadásul közhely, de nézzük meg, hogy kik ellen vesztettünk pontot legutóbb: a 10. Carpi, és a 16. Modena ellen. Talán még a szezon elején írtuk: a Serie B nem csak azért más világ, mert színvonalában elüt az A osztálytól, hanem azért is, mert itt 46 meccs fog ránk várni, amiből persze ugyanúgy 3 pont jár mindegyikért, de ez iszonyat sok meccs, a hibázások sokkal jobban „leértékelődnek”. Öt vereséggel kevés bajnokságban lehetne első helyen állni 22 fordulót követően – a Serie B azon kevesek egyike, ahol lehet.

Ezzel egy percig sem állítanánk, hogy csak egy meccs lesz a többi közül a ma esti. Rég nyílt esélyünk arra, hogy olyan előnyre tegyünk szert, ami nem behozható egy forduló alatt. Ma meglehet. De nem szabad temetni semmit akkor sem, ha nem jön össze. A bajnokság majdnem fele még itt áll előttünk, biztos vagyok benne, hogy az Empoli (és a többiek is) botlani fognak még, talán éppen akkor, amikor kevesen várnák. Ugyanakkor ha nyernénk, sokkal könnyebb lenne a rövid távú folytatás: egyrészt előbb-utóbb csak kiegészülünk, másrészt nekünk nem lenne olyan magas a vérnyomásunk a meccsek előtt, mint a mögöttünk állóknak. Legalábbis így kellene felfogni. Hogy aztán Iachini hogy gondolja ezt, az már egy másik kérdés, de merem remélni, hogy nem tesz fel mindent egy lapra ma este. 20:30-kor kezdünk.

Várható kezdő:
Palermo: Sorrentino – Munoz,Terzi,Andelkovic – Morganella, Bolzoni, Maresca, Vazquez, Pisano – Hernandez, Lafferty.