Indul az újabb Ballardini-éra

ballardini sállal

Davide Ballardini második palermói szerepvállalásának első bajnoki mérkőzése következik – mindjárt egy másik korábbi csapata, a Lazio otthonában. Nyilván, Ballardini is el tudott volna képzelni könnyebb meccset a vasárnapi (kezdés 15 óra) bemutatkozására, ám a sorsolás ellen nem lehet mit tenni, így hát az új Mister rögtön egy nehéz 90 perccel indítja újabb palermói kitérőjét. Persze, akár még jól is elsülhet a római Olimpico-ban rendezendő mérkőzés, hiszen ha nyerni tudnánk idegenben egy sokra taksált (él)csapat ellen, akkor valószínűleg mindnyájunknak pozitívan változna meg a véleménye Ballardini visszatéréséről, arról már nem is beszélve, hogy micsoda ódákkal állhatnának elő a vezetők az új trénerről. De vajon lesz-e esélyünk nyerni, és vajon lesz-e valami változás az edzőcsere után?

davide-ballardini-2

Ez most valami különleges dolognak a kezdete? Azok után, hogy a kéthetes bajnoki szünetben Giuseppe Iachini-t Davide Ballardini-re cserélte elnökünk, egyértelmű volt, hogy új időszámítás kezdődött imádott klubunk háza táján, ezzel együtt pedig, ilyenkor még él a remény arra is, hogy „az új seprű, jól fog seperni.” Bár sokan nem voltunk elragadtatva a váltástól, lassan kezdjük megszokni, hogy november 10.-e óta már Ballardini dirigálja a rózsaszín-fekete gárdát. Az a Ballardini, aki 2008 és 2009 között 37 bajnoki meccsen már irányította a mieinket – ráadásul nem is rosszul. Az irányításával akkor 17 találkozót megnyertünk, 5-ször döntetlenre végeztünk, míg 14-szer gratulálnunk kellett az ellenfeleknek, a szezon végeztével pedig, a 8. helyen zártunk, amivel úgy véljük, most is elégedettek lennénk! A Ballardini által összerakott hat évvel ezelőtti csapat, különösen otthon volt erős (a Catania elleni hazai 0-4-et azért nem felejtettük el…), idegenben viszont nagyon nem ment az együttesnek (összesen háromszor nyertünk, és többek között a Lazio otthonában is alulmaradtunk, egy Rocchi-gólnak köszönhetően …), ami rossz előjel a vasárnapi meccsre is. Mondjuk, van jó ómen is: Ballardini 2008-ban is egy római csapat ellen mutatkozott be a palermói kispadon, de az AS Roma 3-1-es legyőzését nem hasonlíthatjuk a mostani szituációhoz, és nemcsak azért, mert akkor hazai pályán, és nem a Lazio ellen debütált a Mester, hanem azért sem, mert a mostani keretünk még csak nyomaiban sem hasonlít az 2009-esre! Sőt, azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy már Ballardini imázsa is jócskán megkopott az elmúlt években, mert amióta „lelépett” tőlünk a ravennai születésű edző, nem igazán tudott sehol sem maradandót alkotni. 2009 júniusa és 2010 februárja között pont a vasárnapi ellenfelünket, a Lazio-t trenírozta, ám miután elég gyengén muzsikált (4 győzelem, 10 iksz és 9 vereség) a római alakulattal, inkább Eddy Reja-t nevezték ki helyette, s vele fejezték be a bajnokságot. Újdonsült vezetőedzőnk, ezt követően a genovai és a cagliari kispadon is dolgozott kisebb-nagyobb sikereket elérve, majd legutóbb 2014-ben volt vezetőedző, a Bologna-nál. Nos, mint tudjuk, Ballardini-nek nem sikerült benntartania a bolognaiakat az élvonalban, ugyanis a szezon végén kiesett a piros-kék klub a Serie A-ból, így aztán Davide Ballardini onnan is méltatlanul távozott, és nagy kérdés, hogy mire lesz képes most, bő egy év kihagyás után…?

610339_davide-ballardiniA választ minden bizonnyal nem vasárnap fogjuk megkapni, mert egy meccsből senkit sem szabad megítélni, ám arra jó lesz ez a találkozó, hogy meglássuk, hozott-e valami új szellemiséget az elmúlt két hétben csapathoz! Mert az, önmagában még kevés, hogy valaki lenyilatkozza, hogy mit is szeretne látni a pályán, és állítólag tudja, hogy mik voltak az előző időszak hibái, de ezt a pályán is bizonyítani kell majd, mégpedig tettekkel! Mondjuk, ha már Ballardini nyilatkozatainál tartunk, akkor érdemes megállni egy szóra: az újonnan kinevezett Mester, akivel Zamparini szerint Európa Ligába fogunk jutni (bla-blabla…), semmi újat nem mondott, csupán csak az ilyenkor megszokott közhelyeket adta elő – szép köntösben! Tehát, állítólag egy olyan Palermót akar, amely majd együtt támad és védekezik, és amelyik mindig nagyon motiváltan fog dolgozni a pályán, és azon kívül is, mert mindenkinek az a célja, hogy minél jobb legyen! Na, hát, nagyjából ezekről szóltak a nyilatkozatai a kinevezése óta lázasan dolgozó Ballardini-nek, amihez csak annyit fűznénk hozzá, hogy jó lenne, ha ezek a tervek valóra is válnának, mert ha valamiben, akkor a játékunkban feltétlenül javulásra van szükség az eddig látottakhoz képest!enzo-maresca-palermo_14nlgzgvrasrb1dmd0z4qtihnuAmi a keretet illeti: Enzo Maresca-t (fenti képen) aligha látjuk többet rózsaszín mezben futballozni, hiszen a középpályás az edzőváltást követően nyíltan kritizálta a vezetőség döntését, ami valószínűleg azt vetíti előre, hogy a 35 éves futballista nemcsak mellőzött lesz az új szakmai stábnál, hanem januárban mehet is, amerre lát. Rajta kívül, gyaníthatóan több korábbi alapember is áldozatul esik majd az edzőcserének, így aztán egyelőre számunkra is homályos, hogy milyen felállásában és milyen összetételben szerepelünk majd a Lazio ellen. Az viszont biztos, hogy Uros Djurdjevic mellett most már Roberto Vitiello sem lesz bevethető, a hátvéd ugyanis megsérült a múlt héten, és egy darabig biztosan nem tud pályára lépni. Ugyanakkor jó hír, hogy Michel Morganella, Francesco Bolzoni és Luca Rigoni is hamarosan visszatérhet a keretbe, mert a felépülésük jól halad!US Citta di Palermo v Cagliari Calcio - Serie A

(Morganella decemberben már játszana)

Az elmúlt héten amúgy, néhány futballistánk hazája válogatottjában igyekezett bizonyítani. Közülük Sinisa Andelkovic biztosan szomorúan érkezett vissza Palermóba, hiszen egyrészről egy percet sem játszott az Ukrajna elleni pótselejtezőkön, másrészről hazájának, vagyis Szlovéniának nem sikerült kivívni az EB-kvalifikációt az ukránok ellen. Oscar Hiljemark viszont már jóval boldogabb lehet: Svédország 4-3-as összesítéssel felülmúlta Dániát a pótselejtezőn, és így készülhet a jövő évi EB-re, amely nemcsak neki, hanem honfitársának, Robin Quaison-nak is plusz motivációt jelenthet a szezon hátralévő részében. Egyébként Hiljemark a dániai 2-2-n csereként, a 81. percben lépett pályára, amikor már eldőlt a továbbjutás kérdése. Marokkó világbajnoki selejtezőn odahaza 2-0-ra nyert Egyenlítő-Guinea ellen, így a visszavágón már egy 1-0-s vereség is belefért Lazaar-éknak. Achraaf az első meccsen csereként beállva 34 percet játszott, míg a vereséget hozó visszavágón végig a pályán volt. És, ha már itt tartunk: reméljük, az új edzőnek sikerült elrendezni a nézeteltéréseket Vazquez és Lazaar között is, mert a kettejük további konfliktusai biztosan rossz hatással lennének a csapatra is!

news_img1_78883_vazquez-lazaar

(Vazquez (háttal) és Lazaar (szemből) összekaptak a közelmúltban)

Illik még megemlíteni a macedón Aleksandar Trajkovski válogatottban nyújtott teljesítményét is, aki felejthetetlen produkcióval rukkolt elő a Montenegró elleni barátságos mérkőzésen, ugyanis három gólt is lőtt, hazája pedig 4-1-re győzött. Ezek után adódik a kérdés, hogy „Trajko” mennyire hívta fel magára az új edző figyelmét eme tettével, és esetleg bekerül-e a Lazio elleni kezdőbe, ami egyáltalán nem kizárt!trajkovski macedoni

(Trajkovski mesterhármasig jutott a macedón nemzeti tizenegy mezében – jó lenne, ha Palermóban is elkezdené termelni a gólokat!)

Végezetül ejtsünk pár szót hétvégi ellenfelünkről, a Lazio-ról is! Egy szakértő szerint az olasz elsőosztályban két klubnak sikerült kimondottan elbaltáznia a nyári mercatót, ebből az egyik a Lazio, a másik csapat mi voltunk. A Lazio azonban, velünk ellentétben még az elmúlt hetek gyengébb teljesítményei ellenére is ott van a tabella első felében (a 9. helyen állnak, mindössze 2 pontra a hatodiktól), ami azért figyelemreméltó! Hogy ezt hogy csinálják, az jó kérdés, mert közben kaptak elég súlyos pofonokat. Gondolunk itt arra, hogy egyből az elején belefutottak egy súlyos 4:0-ás maflásba a Chievo vendégeként, de ugyanez történt velük Nápolyban is, ahol egy ötöst kaptak! Persze, a Pioli-csapat erejét mutatja, hogy rendre felálltak a súlyos vereségekből, és a következő meccseken általában nyerni tudtak, mindazonáltal a legutóbbi három bajnoki összecsapásukon egyaránt pont nélkül maradtak, vagyis most, talán valóban kisebb gödörben vannak!  Legutóbb éppen a városi rivális, AS Roma-tól kaptak ki, így aztán vasárnap, minden bizonnyal elég nagy lesz a nyomás is a hazaiakon, amelyből jó lenne profitálni!

pioli-ballardini-624

Érdekes kilencven perc előtt állunk tehát, az viszont biztos, hogy egyáltalán nem lesz számunkra fáklyásmenet a Stadio Olimpico-ban esedékes hétvégi mérkőzés! Ettől függetlenül, titkon mégis bízunk benne, hogy tényleg valami különleges dolognak a kezdete lesz ez a Lazio-Palermo találkozó – ha már újfent új időszámítás kezdődött klubunknál!