„Nagyon fogok örülni a Palermo előtt megszerzett bajnoki címnek”

Bár az utóbbi időben már nem készítettünk beharangozókat, a szombati Palermo-Venezia (kezdés: 18 óra) meccsre most mégis összehoztunk egyet – méghozzá, reményeink szerint, egy különlegeset! Blogunk szerkesztősége, a hétvégi összecsapás előtt – mely annak fényében, hogy a tabella második helyezettje fogadja a hatodikat, nyugodtan nevezhető rangadónak is – megkereste hazánk vélhetően legnagyobb Venezia-szurkolóját, Attilát, akivel sikerült is egy rövid interjút konstruálnunk, egyfajta meccs felvezetésként! Azt tudni kell, hogy a Velence-érzelmű barátunkkal még a színvonalas Serie B magyar oldalon ismerkedtünk meg, ahol aztán az előző fordulókban gyakorta ugrattuk is egymást, ennek hatásait pedig alighanem az alábbi kérdésekben és a válaszokban is érezni lehet majd! Jöjjön tehát, ez a rendhagyó beharangozó-poszt, amellyel még inkább szeretnénk kedvet csinálni a Palermo-Venezia bajnoki rangadóhoz! 

* Mindenekelőtt köszönjük, hogy elfogadtad a felkérésünket, nagy öröm számunkra, hogy újra vendéget fogadhatunk itt a blogunkon! Nem véletlenül kerestünk meg most, hiszen szombaton kedvenceink a Venezia-val játszanak, és Rólad köztudott, hogy hatalmas drukkere vagy a velenceieknek! Még mielőtt a szombati meccsről faggatnánk, engedd meg, hogy néhány kérdés erejéig a csapattal való kapcsolatodról is kérdezzünk! Mikor és hogyan kezdődött számodra a „szerelem” a Venezia-val?

ATTILA: Nem ma kezdődött, körülbelül 8-10 éves lehettem, amikor elkezdtem szurkolni a velencei csapatnak! Igazából, a különleges csapatszín fogott meg bennük először: nagyon tetszett nekem ez a narancssárga-fekete-zöld színkompozíció, amikor megláttam a képeken! Igen, újságban láttam meg először a csapatot, mert akkor még nem nagyon lehetett máshol információhoz jutni róluk, meg a bátyámnak is sokat köszönhetek, aki szintén nagy olasz fan, és akitől ugyancsak sokat megtudtam a velenceiekről! Hát, röviden így lettem Venezia-drukker!

* Mennyire számít hazánkban egyedinek, hogy ez a klub a kedvenced? Úgy értem, magadon kívül még hány embert ismersz, aki szintén az egyszeres Olasz Kupa-győztes fekete-zöldekért rajong?

ATTILA: Nem tudom, hogy mennyire egyedi, de az biztos, hogy én nem ismerek Magyarországon más Velence-szurkolót! Persze, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek is!

* Mi volt eddig a legnagyobb élményed Venezia-szurkolóként? Vagy kérdezhetném úgy is, hogy milyen örömöket okozott már Neked a kedvenc olasz csapatod?

ATTILA: Hét mérkőzését is élőben láttam már a Venezia-nak, ezek mind nagy élmények voltak! Az első még 2008-ban volt, amikor a Padova ellen játszottunk és nyertünk 2-1-re hazai pályán. Azt tudni kell, hogy a Venezia-Padova meccsek olyanok, mint nálunk az Újpest-Fradik, szóval igazi derbinek számítanak! 2013-ban voltam egy Venezia-Sud Tirol (1-1) meccsen, majd két év múlva a Calvi Noale 3-0-ás legyőzését is élőben láttam Velencében. De ezektől voltak még nagyobb élményeim! Az egyik ilyen, a 2016. márciusában rendezett Mestre-Venezia városi rangadó volt, melyre az ultrákkal mentem, és az hatalmas élmény volt, amikor együtt vonultunk át Mogliano Veneto-ba!

Mivel a Mestre nem játszhat a Baracca-stadionban, ezért Mogliano Veneto-ban volt a mérkőzés, az a hazai pályája a Mestre-nek, a derby pedig végül 2-2-re végződött. Mintegy négyezer néző volt, melyből körülbelül 500-1000 fős volt a vendégtáborunk, a hangulat pedig egészen pazar volt!

De ugyanilyen jó volt a trieszti kirándulás is, az is rangadó a Venezia életében! Örülök, hogy élőben láthattam azt a meccset is, már csak azért is, mert a végén 2-1-es győzelmet ünnepelhettünk!

Még ugyanabban az évben, vagyis 2016-ban voltam  a Reggiana elleni hazai 1-1-en is, legutóbb pedig a tavasszal láttam kedvenc csapatomat élőben – mégpedig Padova-ban! És az a meccs mindenképpen a legkedvesebb emlékek közé tartozik, hiszen idegenben sikerült megnyernünk a derby-t 1-0-ra, amivel gyakorlatilag fel is jutottunk a Serie B-be!

Miután jól ismerem a Venezia ultráinak a fotósát, ő szokott nekem a jegyekben is segíteni, a jövőben is szeretnék még eljutni Venezia-meccsekre, sőt azt is elárulhatom, hogy a következő minden bizonnyal a Palermo elleni hazai találkozó lesz, ha jól alakulnak a terveim!

* Nyilván, azt nem lehetett könnyű megélni, hogy a 2004-2005-ös szezon óta még a másodosztály környékén sem járt az együttes, sőt volt itt csőd, újraalapítás meg minden. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

ATTILA: Az az igazság, hogy nekem nem kimondottan az eredmények a fontosak, én sosem ezért szerettem ezt a csapatot! Akárhol voltak a múltban, vagy akárhol lesznek a jövőben, én mindig megmaradok Venezia-drukkernek! Azt ugyanakkor, sosem értettem, hogy egy ilyen varosnak, mint Velence, miért nincs egy nagy csapata, mely folyamatosan az első, vagy legalább a második vonalban szerepelne!

* Feltételezzük, hogy az ismerőseid körében sok olyan ember található, akik szeretik a focit, de nem a Venezia-nak szurkolnak! Ilyen szempontból is nehéz lehetett az elmúlt években is megmaradni Venezia-fannak! Esetleg cukkoltak-e már azzal a haverok, ismerősök, hogy Te nem egy úgymond kirakatcsapattal szimpatizálsz?

ATTILA: Nem cukkoltak soha ezzel, de ha bárkinek elmondom, hogy nekem a Venezia a kedvenc futballcsapatom, akkor azért rácsodálkoznak erre az emberek.

* Amióta követed a velencei alakulatot, ki volt az a játékos, akit a csapat legjobbjának láttál?

ATTILA: Véleményem szerint, a sokak által is ismert Álvaro Recoba volt a legjobb játékos, és egyben a legnagyobb név is Velencében! A jelenlegi keretből pedig, Stefano Moreo-t és Guglielmo Vicario-t emelném ki, akikre érdemes figyelni! Előbbi, egy igazi, remek  képességekkel megáldott középcsatár, utóbbi pedig egy nagyon tehetséges, mindössze 21 esztendős kapus! Mindkét játékost kedvelem és mindkettőnek szép jövőt is jósolok!

* A nehéz és viszontagságos múlt azt is magában foglalta, hogy nagyon még stream-en sem lehetett követni a csapatot, és azzal is tisztában vagyunk, hogy sajnos vagy nem sajnos, de mindenkinek vannak egyéb kötelezettségei is, amelyek nem mindig teszik lehetővé, hogy megnézze kedvenc csapata meccseit. A másodosztályba jutással azonban, gyakorlatilag már minden fordulóban követhetők a Venezia-meccsek is, és gyanítjuk, Te is sokszor próbálsz stream-et keresni kedvenc csapatodról, amikor időd engedi. Hogyan kell elképzelni Nálad egy meccsnapot?

ATTILA: Sajnos idő híján, nem igazán tudok meccseket nézni, így maradnak az összefoglalók, de ezek alapján természetesen követem a csapatot!  Ugyanakkor, mint már mondtam, szeretnék még ebben a bajnokságban is élőben megnézni egy meccsét a Venezia-nak, amely nagy valószínűség szerint az lesz, amikor pont ellenetek játszunk odahaza.

* Azt is tudjuk Rólad, hogy van egy menő Venezia-felirattal ellátott felsőd is! Ennek van-e valami különös története, és emellett milyen relikviáid vannak még a festői környezetben található város csapatáról?

ATTILA: A pulcsinak nincs semmilyen különösebb története, amikor Velencében jártam, akkor  megtetszett és megvettem egy ottani sportboltban, ezen kívül pedig, még van egy sálam is.

* Beszéljünk egy kicsit a jelenlegi Venezia-ról is! Az újraalapítással és az amerikaiak szerepvállalásával, úgy tűnik, jó irányba indultak el a dolgok a klubnál: két éven belül két osztályváltás bajnoki címekkel, emellett még a Coppa Italia Lega Pro-t is sikerült megnyerni tavaly! Ráadásul, a lendület még a B-ben is tart, mert 16 fordulót követően úgy áll a 6. helyen a csapat, hogy volt listavezető is az előző hetekben, a hátránya pedig most is csak 3 pont a feljutást jelentő 2. helytől, amelyet a Palermo foglal el. Mi, vagy inkább ki(k) a titka, és mik vagy kik a legfőbb erősségei ennek a csapatnak?

ATTILA: Úgy gondolom, hogy az erő a CSAPATBAN és az edzőben van! Pipo Ingazghi-t nagyon felkészült, nagyon jó edzőnek tartom, ami sokat jelent, miként az is, hogy ez egy összeszokott, egymást jól megértő társaság! Továbbá, meg kell még említenem a klub tulajdonosát is, aki fantasztikus és ritka ember! Olyan, aki nem leszarja, hanem tiszteli és figyelembe veszi a szurkolókat is, ez pedig szintén ott van a jó szereplés mögött!

* Azért valahol érezhető volt, hogy a Fillippo Inzaghi által edzett társaság, nem tucatcsapat lesz a Serie B-ben. De számítottál arra, hogy ennyire jól szerepel majd, a másodosztályba is több mint tíz év elteltével visszatérő gárda?

ATTILA: Igen, számítottam rá, mert mint ahogy az előbb is mondtam, ez egységes, összeszokott társaság, úgyhogy számomra tényleg nem meglepő, hogy így teljesített eddig a csapat!

* Több kommentedből érezzük rajtad is, hogy a csapat jó szereplése láttán hatalmas a lelkesedés is most a Venezia-drukkerek körében, ami vélhetően a városban még jobban tetten érhető – főleg, hogy a hazai meccseiteken egyre többen vannak a „kanyarban” is. A szurkolók mennyit tettek hozzá az elmúlt időszak jó eredményeihez?

ATTILA: Sokat! A szurkolók 100%-ig a csapat mellett vannak most is, mint mindig! A létszámhoz viszont, hozzátartozik az is (ultrás szinten), hogy van egy másik csapat is Velencében, mégpedig az AC Mestre, amely most a harmadosztályban szerepel, és amelyhez sokan átpártoltak, így annak a meccseire is sokan járnak, vagyis fogalmazzunk úgy, hogy megoszlanak Velencében is az emberek, akárcsak Milánóban, Genova-ban, vagy mondjuk Rómában.  Amúgy a történethez hozzátartozik, hogy 1987-ben egyesült a Mestre és a Venezia, ebből lett az Unione, melynek jogutódát most a Serie B-ben látjuk, és amelynek így lett a színe narancs-feketéből és zöld-feketéből narancssárga-fekete-zöld!  De az egyesülés után nem sokkal, néhány szurkoló újra „megcsinálta” a Mestre-t és ismét szétvált a két csapat, vagyis azóta, megint külön utakon jár a Mestre és a Venezia, aminek természetesen a rivalizálás is a része!

* Mennyire tartod azt reálisnak, hogy e szezon végén is osztályt váltson és kiharcolja az élvonalba jutást szeretett csapatod? 

ATTILA: Szerintem, simán meg lehet nyerni ezt a bajnokságot, bár véleményem szerint, csatár posztra erősítenünk kellene januárban! Mondjuk, ha nem igazolunk senkit, de Moreo újra megtalálja a góllövő cipőjét, akkor az sem lenne rossz! ?

* Játsszunk el a gondolattal, hogy a szezon végén valahogy mégiscsak feljut (természetesen, szigorúan a Palermo mögött…) a Venezia az élvonalba! Hogyan ünnepelnél?

ATTILA: Különösebb ünneplés nem lenne a részemről, de azért természetesen nagyon fogok örülni a Palermo előtt megszerzett bajnoki címnek! ?

* Térjünk vissza a valóságba! A hétvégén igencsak fontos lesz az, hogy miként teljesít a Venezia Palermóban. Ha nyerni tudna kedvenc csapatod a Barbera-ban, amit azért mi nem szeretnénk, akkor újra ott lehetnétek a tabella legelején, amennyiben viszont számunkra alakulna kedvezően a meccs végkimenetele, akkor akár még a 6. helytől is lejjebb csúszhat majd a velencei gárda. Ráadásul, a legutóbbi fordulóban a Venezia kikapott odahaza 1-3-ra a Novara-tól, miközben a mi kedvenceink pont ilyen arányban győztek Avellinóban. Mindezek ismeretében, milyen mérkőzésre számítasz szombaton?

ATTILA: Egy nagyon szoros küzdelemre, és egy nehéz, egygólos győzelemre számítok szombaton! Ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy 1-2 ide! ?

* Mindazonáltal, azt figyelembe véve, hogy a Palermo mindkét hazai vereségét a Barbera-ban szenvedte el, a Venezia pedig vendégként a harmadik legjobb csapat a bajnokságban, abszolút megjósolhatatlan a találkozó végkimenetelét, főleg úgy, hogy a B-ben hétről-hétre változnak a dolgok. De mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy megnyerjétek a szombat esti ütközetet?

ATTILA: Egyszerű dolgot mondok: be kell lőni a helyzeteinket, és akkor nyerni fogunk, bármit is csinál a Palermo! ?

* Mit gondolsz ki döntheti el egyik, illetve másik részről a szombati meccset? Másként kérdezve, véleményed szerint kitől kell tartani nekünk, és kitől Nektek?

ATTILA: Nektek a Velencétől, nekünk pedig csak magunktól!!! ?

* Egy picit sem tartasz attól, hogy ‘megéghettek’ Palermóban? Mert bevalljuk, mi egy sima hazai győzelemre számítunk! ?

ATTILA: Nem félek tőletek egy kicsit sem, mert miként már említettem, csak azon múlik majd a győzelmünk sorsa, hogy ki tudjuk-e használni az adódó lehetőségeinket! Amennyiben igen, akkor nyerni fogunk és kész! ? ?

* Van több kapcsolódási pontja is a két csapatnak, az egyik ilyen Sinisa Andelkovic személye, aki a nyáron pont tőlünk igazolt át Velencébe. Bevallom, nekem a mai napig nagy kedvencem a szlovén védő, és látva a jelenlegi hátvédjeink teljesítményét, vissza is sírom Sini-t, de hogyan teljesít nálatok a rutinos védő?

ATTILA: Mint ahogy az előbbiekben már jeleztem, a jelenlegiekről sajnos csak az összefoglalók alapján tudok véleményeket formálni, ezeket látva azonban, azt kell mondanom, hogy szerintem jó igazolás volt a szlovén védő! Nagy erőssége a védelmünknek, én elégedett vagyok vele!* A másik nagy pikantériája a szombati Palermo-Venezia meccsnek maga Maurizio Zamparini, aki nagyon sok időn keresztül, ha jól tudom, akkor 16 éven át volt a velecei klub első embere, mígnem 2002-ben pont a Palermóra cserélte le a Venezia-t. Milyen a megítélése a Venezia-szurkolók körében Zamparini-nek? Visszasírják arrafelé, vagy sem?

ATTILA: Erre nem tudok most válaszolni, mert szerintem, ahhoz, hogy erre a kérdésre konkrét és kielégítő választ tudjak adni, ott kellene élni Velencében, és jobban kellene ismerni az ott élő emberek véleményét is! Úgyhogy, erre így nem tudok és nem is szeretnék most válaszolni Nektek!

* Ahogy fentebb már többször is említetted, az áprilisi Venezia-Palermo bajnokira személyesen is szeretnél ellátogatni. Az a meccs már a 38. fordulóban lesz esedékes, de már most jeleznénk, hogy amennyiben valóra válnak a terveid, és el tudsz majd menni a tavasszal erre a meccsre, akkor szívesen várunk majd élménybeszámolót itt a blogunkon. Mit remélsz, addigra hogyan fog állni a két csapat a tabellán?

ATTILA: A sorrend a következő lesz a 38. forduló előtt: az első természetesen a Venezia lesz, a második pedig a Palermo, és ezért is akarok majd elmenni erre a meccsre! Ha összejönnek a dolgaim, és eljutok a mérkőzésre, akkor természetesen szívesen beszámolok majd Nektek is az újabb élményeimről! ?

* A tavaszi meccs még odébb van, a szombatiig viszont már alig van hátra néhány óra! Végezetül kérünk egy komoly, átfontolt, számszerű tippet a Palermo-Venezia meccs végeredményére!

ATTILA: Mondtam már: 1-2 lesz nekünk!!! ?

* No, ezt majd meglátjuk, a pályán minden ki fog derülni szombaton 18 órától! Neked viszont köszönjük szépen, hogy a rendelkezésünkre álltál és szakítottál időt a kérdéseink megválaszolására, egyúttal pedig jó szórakozást is kívánunk Neked a szombati meccshez! Annyit azonban még javasolnánk, hogy már most kezd el megfogalmazni a gratulációs leveledet nekünk, mert vélhetően szükséged lesz rá a lefújást követően! ? ? ?

ATTILA: Rendben, én is köszönöm! ? Forza VMFC!