Kisebb, mégis ugyanannyira fájó pofon, mint a múltkori

Noha a jegyek árának csökkentése meghozta a remélt hatást, – annyian még nem voltak kíváncsiak az idei szezonban egy meccsre sem a Barbera-ban, mint hétfőn a Foggia ellen – a múlt héten súlyos verésbe beleszaladó rózsaszín-fekete csapatnak a szurkolók nagyobb számú jelenléte és hathatós buzdítása mellett sem sikerült visszatalálni a helyes útra az Empoli-tól kapott szörnyű fiaskó után! Olyannyira nem, hogy gyorsan „benyeltünk” egy másik pofont is, ami után már dőreség lenne azt állítani, hogy minden rendben van a csapat háza tájékán! Mert eddig, ilyen még nem fordult elő velünk ebben a bajnoki idényben, hogy egymásután kétszer is kikapjunk, a Foggia-tól elszenvedett 2-1-es hazai vereséget követően azonban előállt ez a kellemetlen szituáció! Ergo, úgy érezzük, mintha gödörbe került volna a Tedino-alakulat, és amennyiben rövid időn belül nem tudunk ebből kikecmeregni, akkor akár az egyenes ágon való feljutásunkba is kerülhetnek ezek a hetek! 

Egy darabig minden jól alakult! Csütörtökön és pénteken is sorok kígyóztak a Barbera pénztárainál a kedden leértékelt jegyekért, szombaton a Bari nagy csatában 1-0-ra legyőzte a forduló előtt listavezető Frosinone-t, vasárnap az edzőváltáson átesett Novara idegenben agyabugyálta el a mögöttünk, negyedik helyen figyelő Cittadella-t, hétfőn este pedig, a 64. percben Nestorovski révén megszereztük a vezetést a Foggia ellen. Vagyis, azt az egyetlen pici dolgot leszámítva, hogy az Empoli a papírformának megfelelően nyerni tudott Ascoli Piceno-ban, olybá festett, hogy ha nem is annyira szépen, de összességében mégiscsak sikerül megörvendeztetni a stadionba kilátogató több mint 13 ezer embert (pontosan 13. 031 néző volt), és ezzel sikerül kellemessé tenni blogunk alapításának hetedik évfordulóját is, ami hivatalosan szombaton volt esedékes. Ezt, körülbelül a 70. percig gondoltuk így, ekkor ugyanis Coronado tönkrevágta az alakuló jó kedvünket! Mégpedig azzal, hogy a 69. percben teljesen feleslegesen, nyújtott lábbal rácsúszott az ellenfél lábára, amiért azonnal piros lapot is kapott, rettentő nehéz helyzetbe hozván ezzel az amúgy is csak szenvedő csapatát!

Jeleztük már a korábbi írásainkban is, hogy amióta a brazil játékmesterből középpályást csinált Tedino, teljesen formán kívül futballozik, és a Foggia ellen is ezt láthattuk!  A kollégám meg is jegyezte az első játékrész alatt, hogy egy jó megmozdulást, egy jó passzt nem látott az ősszel még általa is zseniként emlegetett játékostól, ami sajnos igaz is volt: Igor valóban csak szenvedett a pályán, látszott, hogy nem leli a helyét hétfőn sem, a buta módon összehozott kiállítással pedig újfent csak azt erősítette meg, hogy valami nagyon nincs rendben nála az elmúlt hetekben! Mint ahogy az egész csapattal sincs az újévben! A téli szünet óta lejátszott mérkőzések mindegyikén csapnivaló produkciót láttunk a srácoktól, és hétfőn is azon gondolkodtunk, hogy mi történt a decemberben még imponáló magabiztossággal játszó csapattal? Tudniillik, a Foggia elleni vezető gólunk is a semmiből, egy ártalmatlan szituációból keletkező, ámde jogos 11-esből született meg, éppen akkor, amikor egyébként már sokkal jobban futballozott a pugliai gárda!

Na ja, ezért is volt óriási jelentősége öt perccel később Coronado hülyeségének, hiszen a buta belépőjével és az ezért kapott piros lappal rögtön vissza is adta a lélektani előnyt a foggiai gárdának, akiknek nem is kellett több! Ráadásul az edzőjük, Giovanni Stroppa is rögtön tudta, mit kell tennie ebben a helyzetben, és jó érzékkel nyúlt bele a csapatába: az ötven éves tréner az emberfór tudatában két, januárban igazolt támadót dobott harcba, nevezetesen Luigi Scaglia-t és Mathieu Duhamel-t, akiknek a beállása jóval több pluszt jelentett a vendégeknek, mint nálunk a Moreo-Chochev csere!

Mert miközben a bolgárt nem is hallottuk a pályán, addig a nem sokkal korábban pályára lépő Duhamel egy szép lövéssel egyenlített, amibe Posavec csak beleérni tudott, újabb 7 perc múlva pedig, Oliver Kragl, aki szintén téli igazolása a piros-feketéknek, akkora gólt lőtt, amilyet idén még nem nagyon láttunk a Barbera-ban! Jut eszünkbe: Fabio Lupo sportigazgatónk mintegy 72 órával a meccs előtt azt nyilatkozta, hogy szerinte nem tudott senki sem erősíteni a télen, látva azonban ezt a Foggia-t és az általuk vásárolt új futballistákat (Tonucci, Scaglia, Duhamel, Kragl), nem meglepő módon nekünk valamiért egészen más a véleményünk erről! 

Emberhátrányban tehát, gyakorlatilag negyedóra alatt kaptunk két gólt, holott korábban azért nem zuhant meg így a csapat a mínusz egy ember ellenére sem! Sőt, nem volt még olyan régen, egészen pontosan november végén, amikor Avellinóban (a Cittadella elleni nagy pofon után…) szintén tíz emberrel, nem kaptunk, hanem rúgtunk kettőt! Ebből is tökéletesen látszik, most tényleg nincs rendben valami a csapatnál, na meg abból is, hogy néhány ember teljesítményére rá sem lehet ismerni a 2018-as naptári évben! Coronado-ról fentebb már tettünk említést, de rajta kívül is akadnak olyanok, akiktől nem azt várnánk, mint amit mostanság mutatnak! Pawel Dawidowicz-ot gyakorta dicsértük az ősszel, amióta viszont megkapta Cionek posztját, képtelen élni az eséllyel, és nem tudja ellátni a jobb oldali védő feladatát, miként a honfitársa, Przemyslaw Szyminski is nagyon gyengén teljesít önmagához képest az utóbbi időben – bárhol is játszik! Persze, nyugodtan felsorolhatnánk még itt más neveket is…

Mindazonáltal, még így is meg volt a sanszunk arra hétfőn este is, hogy tíz emberrel legalább egy gólt összehozzunk, amivel megmenthettük volna az egyik pontot, ám Nestorovski ajtó-ablak helyzetben a felső lécre fejelte a labdát a rendes játékidő utolsó perceiben, így pedig maradt az 1-2! No igen, ez a jelenet is hűen mutatta, hogy milyen szériában van most a csapat, és azt is, hogy mennyire nincs formában (ha már a gyenge teljesítményeknél járunk…)  a macedón házi gólkirály sem, aki máskor az ilyet csukott szemmel vagy háttal a kapunak is gólra váltotta! Most azonban rontott, amivel két dolog is kiderült: az egyik, hogy Ilija lelkének egyelőre nem segített a 11-esből lőtt gólja, a másik pedig, hogy a csapatnak hiába volt több mint 10 napja felállni az Empoli elleni hatalmas ütésből, nem sikerült! Helyette kaptunk még egy pofont, ami ugyan nem szólt akkorát, mint a múltkori, de a fájdalmát tekintve mégis ugyanolyan mértékkel bír!

És ezek után hogyan fest a tabella? Nos, az van, hogy az újabb vereség ellenére maradtunk a harmadik pozícióban, ám a hátrányunk immár nemcsak az első, hanem a második helyhez képest is három pont, vagyis, ha nem is annyira látványosan, de egyre inkább kezdünk távolodni az egyenes ágon való feljutástól! Magyarul, itt lenne az ideje észbe kapni, és jó irányba téríteni az egyértelműen viharba került hajónkat, máskülönben még jobban leszakadhatunk az Empoli-Frosinone vezető duótól! Igen ám, csakhogy a folytatás kicsivel sem ígérkezik könnyebbnek, hiszen a következő hetekben két idegenbeli csörte vár rózsaszín-fekete kedvenceinkre! Előbb, azaz most szombaton, annál a Perugia-nál vendégszerepelünk, akik az osztályozós helyek elcsípéséért küzdenek, és akik a hétvégén majdnem győzni tudtak Parma-ban is, aztán pedig a kiesés ellen menekülő, ezáltal minden pontért keményen kaparó Vercelli-ben lépnek majd pályára Nestorovski-ék. Jelenlegi helyzetünkben egyik sem lesz egyszerű túra!