Ninóval az élvonal felé

Ott még továbbra sem tartunk, hogy örömtáncot lejtsünk, de a hétvégén történtek után azért már látunk némi fényt az alagút végén! Mert azzal, hogy szombaton 3-2-re nyerni tudtunk Terni-ben, a Parma viszont drámai módon vérzett el vasárnap Cesena-ban, valamelyest javult a helyzetünk a 40. fordulót követően, ám a sorsunk még mindig nincs a saját kezünkben! Mindazonáltal, már azt is egy pozitív dolognak tekintjük, hogy kettő helyett immár csak egy rivális botlásáért kell szorítanunk a hátralévő meccseken, ráadásul, a jelenlegi második, Frosinone-nal szemben jobb az egymás elleni eredményünk, így pontazonosság esetén is előttük végeznénk! Csakhogy, kettő fordulóval a vége előtt még mindig van egy pont hátrányunk a Ciociari-hoz képest, vagyis, nagyon szurkolnunk kell a Virtus Entella-Foggia duónak is, hogy segítsen majd rajtunk, miközben persze a saját feladatainkat sem ronthatjuk el! Jaj, de izgalmas ez továbbra is! 

Nüanszokon múlott, hogy Roberto Stellone győztes meccsel mutatkozzon be a Palermo kispadján, de a Bari a 89. percben, már emberhátrányban játszva kiegyenlített és ennek köszönhetően 1-1-es döntetlenre végzett múlt hét hétfőn a Barbera-ban. Pedig olybá festett, hogy Nino La Gumina gólja, amely Moreo remekül lefejelt labdájából született meg a 80. percben, irtózatosan fontos győzelmet eredményezhet a mieink számára, ám a végén – mint oly sokszor az idei szezonban – ismét kihagyott a figyelmünk hátul, Nené pedig köszönte szépen a lehetőséget és életben tartotta a „Kakasok” feljutási esélyeit! Ha ez a kettő pont a zsebünkben lenne…

Akkor ugye most mi várnánk a legkedvezőbb helyzetből, vagyis a 2. helyről a hátralévő két meccset, de ugyanúgy a dobogó második fokán állnánk akkor is, ha a Frosinone kedden nem szerzett volna győztes gólt a 95. percben Brescia-ban! Na, persze itt szólhatnak közbe a pármaiak is, akik vasárnap a 96. percben veszítették el Cesena-ban a soros bajnoki meccsüket, így pedig eldobták maguktól azt a lehetőséget, hogy a saját kezükben legyen a sorsuk! Magyarul, sokféleképpen nézhetne ki a tabella a 40. forduló után, de az van, hogy a Frosinone a második 68 ponttal, a mieink a harmadikok 67-tel, a Parma-Venezia páros meg 66 egységgel rendelkezik. Vagyis, felesleges azon sopánkodni, hogy ha ez, meg az, meg amaz nem úgy alakult volna, ahogyan, akkor most mi lenne, mert ennek a számolgatásnak már nincs értelme! És pontosan erről beszélt Alberto Pomini is még hétfőn, a Bari elleni 1-1-et követően, hogy nem az elveszített lehetőségeken kell nyavalyognunk, hanem megnyerni a hátralévő meccseket, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire elég!

Örömmel jelentjük, a rutinos kapus mondatait a társai is komolyan vették, mert szombaton Terni-ben, Rispoli-ék megtették az első lépést afelé, hogy az utolsó meccseken legalább ne rajtunk múljon a feljutás kérdése! Ebben pedig, ismét elévülhetetlen szerepe volt Nino La Gumina-nak, aki már az első félidőben duplázott a Stadio Libero Liberati-ban, ezzel jelezvén ismételten, hogy számára tényleg nem mindegy, hogy jövőre hol szerepel majd szülővárosának csapata! Sőt, Nino nemcsak helyzetkihasználásból (kettőből kettő), hanem sportszerűségből is jelesre vizsgázott, hiszen egyik találatánál sem ünnepelt látványosan, így tisztelve meg tavalyi csapatának, a Ternana-nak a szurkolóit!

Nem kérdés, hogy La Gumina jelen pillanatban az egyik, ha nem a legnagyobb alakja ennek a jelenlegi Palermónak, amit pedig a tavasszal művel, azt öröm nézni! A Ternana ellen lőtt duplájával már nyolcgólossá vált a szezonban, ezért azt sem túlzás kijelenteni, hogy az egyike azoknak a futballistáknak, akik folyamatosan az élvonal felé tolják a rózsaszín-fekete csapat szekerét! A szombati teljesítményének az értékét pedig növeli az a tény is, hogy elképesztően nagy nyomás alatt sem roppant össze a mindössze 22 esztendős, saját nevelésű támadó, aki a hétvégén jegyzett találataival megint nagyon fontos pillanatban tett elképesztően sokat a klub A-ligás álmaiért! Reméljük, a hátralévő meccseinken is megszólal még a „Ninó!”

De igen, a többiek is sokat tettek azért Terni-ben, hogy reálisan gondolkodhassunk még a bajnoki ezüstben! La Gumina után elsőként Gabriele Rolando nevét kell megemlítenünk, akinek egyértelműen jót tett a múlt hétvégi edzőváltás, mert amíg Tedino-nál csak elvétve jutott lehetőséghez, és akkor is inkább csak kiegészítő emberként, addig Stellone-nél úgy néz ki, hogy kezdőember vált belőle! Már a Bari ellen is feltűnően nagyon aktív volt, és sokat támadta az ellenfél kapuját, szombaton pedig a gól is összejött neki, amivel jelezte, hogy hasznos kis futballista!

És azért is igaz feltétlenül ez az utóbbi megállapítás vele kapcsolatban, mert Terni-ben jobbszélsőként volt eredményes a jobbik, vagyis a bal lábával, magyarul, Rolando-ra több poszton is számíthat Stellone! Az az edző, akinek egyelőre úgy néz ki, hogy bejönnek az újításai, hiszen Rolando csapatba állításán túl, a hadrend átrendezése is egészen jól sült el eddig! 4-4-2-ben sokkal direktebb futballt játszunk, mint korábban Tedino-val 3-5-1-1-ben, immár a labdabirtoklás helyett a hosszan előreívelt labdákkal is bőszen operálunk, ehhez pedig, szintén nagyszerű felismerés volt Stellone-tól, hogy a hórihorgas és a Bari ellen gólpasszt is adó Moreo-nak is ott van a helye a kezdőben! Az ex-velencei szemmel láthatóan nagyszerűen megérti magát La Gumina-val, akivel legalább olyan jó párost alkotnak, mint amikor Nestorovski játszott Nino mellett!

Ezzel együtt, persze van még mit összerakni Stellone-nek, ugyanis a hétvégén, a középpálya bal oldalán játszatott és ott igencsak tompán teljesítő Coronado posztját is meg kell még találnia a csapatban, ám ettől is sürgetőbb kérdés a védelem összerakása! Jó, tudjuk, hogy Bellusci és Struna kiesésével nagyon nehéz helyzetben van az új mester (és így volt Tedino is), de valamit mégiscsak ki kell találni, amivel stabilizálni lehet a hátsó alakzatot! Már csak azért is, mert a kiesés szélén álló Ternana ellen sem úsztuk meg kapott gól(ok) nélkül a meccset, sőt akárcsak a Bari ellen, most az utolsó tíz percben ütött be a krach hátul! Olyannyira, hogy gyakorlatilag 5 perc alatt kétszer is a kapunkba került a labda, így pedig szorost csináltunk egy addig teljesen simának tűnő mérkőzésből! Nem állítjuk, hogy ez csak és kizárólag a Rispoli-Dawidowicz-Rajkovic-Aleesami védelmi vonal hibája miatt történt így, de ettől azért nagyobb koncentrációra lenne szükség a védőinktől a találkozók vége felé! Finotto góljánál, ha egy picit élesebbek vagy éberebbek vagyunk, akkor talán megszerezhető lett volna a labda, Tremolada lövését pedig szintén meg lehetett volna akadályozni – nagyobb összpontosítás mellett! A könnyelműsködésünkkel fel is hoztuk a nyolcvan percen át csak elkeseredetten és a kiesésbe már-már beletörődötten futballozó Ternana-t, amely a hosszabbítás perceiben Finotto révén – hatalmas szerencsénkre – elidétlenkedett egy komoly egyenlítési lehetőséget is, ami után tényleg megváltással ért fel a hármas sípszó! Na ja, 2-3-as állásnál már egyértelműen zavarodottan futballoztak Dawidowicz-ék, és bizony Stellone is elárulta, hogy ekkortájt már benne is volt félelem, úgyhogy lesz mit elemezni és tanulni ebből a meccsből is! Nyilvánvaló, hogy ezeket a végén elkövetett hibákat minél előbb javítanunk kell még az utolsó meccsekre! 

Erre azonban, most lesz egy teljes hetünk, mert legközelebb, ismét szombaton lépünk majd pályára, amikor azt a Cesena-t fogadjuk, akik a hétvégén újfent hatalmas szívességet tettek nekünk azzal, hogy emberhátrányban játszva, két hajrágóllal fordítottak és nyertek 2-1-re a Parma ellen. Emlékezhetünk arra is, hogy két héttel ezelőtt a Frosinone-t is legyőzte 1-0-ra a Cesena, amely eme bravúroknak is köszönhetően immár 4 pontra eltávolodott a 18., már veszélyeztetett pozíciótól, így pedig, talán valamelyest nyugodtabban, és nem annyira körömszakadtáig küzdve játszhat majd szombaton a Barbera-ban! Ha sikerülne ellenük itthon tartani a három pontot, amiben őszintén bízunk is, tényleg mondunk majd egy nagy-nagy KÖSZIT a Tengeri Csikóknak, de ugyanezt a gesztust tennénk az Entella felé is, ha szombaton csinálna valami számunkra is jót a Frosinone ellen! Adná az Isten, hogy már csak ennyi dolgunk lenne az idei szezonban!