A magyar Brescia blog szerkesztője szerint, inkább a Palermónak van veszítenivalója

Visszasírjuk azokat az időket, amikor még egy teljes héten át foglalkozhattunk a közelgő rangadók felvezetésével, manapság azonban nincs ilyenre lehetőségünk, hála a rózsaszín-fekete klubnál uralkodó áldatlan állapotoknak! Holott a pénteken esedékes, Palermo-Brescia bajnoki alighanem kiérdemelte volna, hogy már a meccs előtt is sokat beszéljünk róla, mivel a tabella 2. helyezettje fogadja majd a mindössze egy ponttal többet gyűjtő listavezetőt, de az elmúlt napok (vagy inkább most már hetek), sajnos nem kimondottan a futballról szóltak mifelénk, hanem teljesen másról! Mindazonáltal, a hűséges olvasóink annyira már biztosan ismernek bennünket, hogy mi azért mindig igyekszünk valami különlegességgel megadni a módját egy-egy rangadónak, és nincs ez másként most sem! Tekintettel arra, hogy blogunk jó viszonyt ápol a Brescia Calcio-ért rajongó Ungherese Leonessa szurkolói oldallal is, úgy döntöttünk, hogy egy interjú erejéig megvendégeljük őket (mikor, ha nem most?), és megkérdezünk néhány érdekes dolgot tőlük, ekképpen hangolódva az átlagosnak picit sem nevezhető meccsre, és így ismerve meg még jobban a jelenlegi legfőbb riválisunkat! Szerencsére, hazánk egyik legnagyobb kék-fehér oroszlánja, G admin örömmel fogadta a felkérésünket, és szívesen is válaszolt nekünk, ennek eredményeképpen pedig, megszületett a pénteki, akár még aranyéremről is dönthető derbi beharangozója, melyet meleg szeretettel ajánlunk a nem csak Palermo-, és Brescia-szurkolóknak is!

1. Ha a szezon előtt, vagy az 5. forduló után, amikor megszereztétek az első bajnoki győzelmeteket a Palermo ellen, azt mondjuk Nektek, hogy a 24. játéknapon listavezetőként érkeztek majd a Renzo Barbera Stadionban, elhittétek volna?

G.: “Valószínűleg nem, a gyenge rajt után kevésbé számítottunk ilyen szédületes menetelésre, de nagyon jól összeálltak a dolgok.”

2. Ahogy mondtad is, a szezonkezdet finoman szólva sem volt ideális, mert két döntetlennel és egy vereséggel rajtolt a Brescia, ami egyáltalán nem azt sejtette, hogy a folytatásban bajnokesélyesként kell majd beszélnünk a kék-fehér Oroszlánokról! De rögtön a 3. forduló után történt egy edzőváltás a klubnál, hiszen Davide Suazo-t az általunk is jól ismert Eugenio Corini váltotta a kispadon, és a korábbi palermói legenda bemutatkozása jól is sült el a Rigamonti-ban, ugyanis 2-1-re győzte le pont a Palermót, amelynél ez Tedino állásába is került. Ez a siker adta meg a lendületet a lombardiai klubnak, vagy maga Corini személye tett hozzá sokat a csapathoz?

G.: “Mindkettő tényező benne lehetett 50-50 %-ban. Nagyon kellett Corini ahhoz, hogy kihozza a csapatból ezeket az eredményeket, Suazo még rutintalan edző volt, nem is értettük, hogy egy ilyen jól megerősített keret élére miért egy pályakezdő trénert neveztek ki, szerencsére hamar belátták a butaságot, nem vártunk sokáig, nem szedtünk össze jelentősebb hátrányt és jött is a változás.”

3. Brescia-ban, és az Ungherese Leonessa blognál, mikor kezdték, kezdtétek elhinni, hogy ebből a bajnoki szezonból akár valami nagyon nagy dolog is kisülhet? Csak azért kérdezzük, mert néha még most is azt érezzük a posztjaitokon, hogy ez az egész olyan, mint egy álom! Így van, vagy azért összességében benne volt ez a kiváló szereplés a keretben azok után, hogy az előző nyáron jó játékosok érkeztek?

G.: “Amikor a téli szünethez közeledve még mindig a tabella elején voltunk és Donnagól hármasával lőtte a gólokat, akkor azért kezdtük egyre komolyabban venni az esélyt, amit valóban még most sem szeretnénk elhinni. Nem akarjuk elbízni magunkat, szerintem a Palermo és a Benevento kerete legalább olyan erős, mint a miénk vagy erősebb. Nyáron komolyan erősítettünk, annak fényében mindenképpen az élmezőnybe vártuk magunkat, még ha arra nem is gondoltunk, hogy februárban éllovasok leszünk, és bevallom nyáron az automatikus feljutást egyáltalán nem tartottuk reálisnak.”

4. Az Ungherese Leonessa még egy fiatal blognak számít Magyarországon, ugyanis szinte még most volt, amikor egy megosztással próbáltunk Nektek az elindulásban segíteni! Jó látni, hogy vagytok, és ezúton is gratulálunk az oldalatokhoz! Ugyanakkor, azt feltétlenül illik elmondani rólatok, hogy nem ennek a jó szezonnak a hatására jöttetek létre, hanem még az előző szezon közben indultatok el, amikor még nem az élvonalért küzdött a Brescia! De miért a Brescia a kedvencetek, milyen kapcsolat fűz Titeket ehhez a klubhoz, mit vagy kit szerettek leginkább ebben a klubban, stb. stb… Szóval, mesélhettek bátran, hogy honnan a Brescia iránti szerelem!

G.: “Konkrétan a nyári szünetben vágtunk bele a facebook oldal elindításába, és ezúton is köszönjük a segítségeteket. A Brescia a 2000-es évek eleje óta kedvenc, még a Baggio-időkből. Noha azóta el-eltűnt a csapat az alacsonyabb osztályokban és bevallom, hogy a szenvedély is időnként megkopott, de ahogy tartja a mondás, klubot nem lehet cserélni (volt hogy nem követtem annyira a csapatot, de akkoriban mást sem). A nehéz időkben is hűségesek maradtunk, és most bízunk a csapatban, jobban mint évek óta bármikor.”

5. Nyilván, Ti is azért indították el ezt a blogot, mert arról álmodtatok, hogy majd nagyszerű eredményekről írhattok, ami elég hamar meg is adatott Nektek! Kíváncsiak lennénk rá, hogy milyen érzés most ennek az oldalnak a szerkesztője lenni, amikor szinte hétről-hétre pozitív eredményekről írhattok és egyre nagyobb figyelem hárul már hazánkban is az olasz focit szeretők körében Robi Baggio volt klubjára?

G.: “Azért túl nagy felhajtás bennünket Magyarországon még mindig nem övez, legalábbis nem érezzük, a többség talán legfeljebb egy szimpatikus kis csapatot lát bennünk, akikre emlékszik még régről. Persze, jobb érzés minél jobb eredményekről, sikerekről beszámolni, mint elbukott rangadókról, elszalasztott lehetőségekről.”

6. Tudjuk, nagyon sok van még hátra, és bármi megtörténhet még, de azért csak rákérdezünk: van már tervetek arra vonatkozóan, hogy miként fogtok ünnepelni a blogon, ha összejön az A-liga?

G.: “Ilyenre már csak babonából sem merünk gondolni, ahhoz még nagyon sok van hátra, mindenkinek lesznek még hullámvölgyei, nekünk pedig már elég rég volt, biztos hogy lesznek még botlások.”

7. Beszéljünk egy kicsit a főszereplőkről, vagyis a csapatról! A nyári erősítések közül kiemelkedik Alfredo Donnarumma, akinek a személyében van egy igazi gólzsákja is a Brescia-nak: a támadó tavaly még az Empoli-ban ontotta a gólokat, és lett bajnok, most pedig még nagyobb dolgokat művel, hiszen már 21 gólnál jár ebben az idényben, amivel magasan vezeti a B-liga góllövőlistáját! Hogyan lehet ezt a fiút megállítani, és mi van olyankor a Brescia-val, ha Donnarumma-nak nem megy? Már ha van ilyen egyáltalán!

G.: “49 gólunkból 21-et Alfredo lőtt, vagyis közel a találatok felét, elképesztő statisztika. Ezzel együtt abszolút nem gondolom, hogy egy emberes csapat lennénk, és hiba lenne, ha bárki azt hinné, hogy ha őt kikapcsolják, akkor kihúzták a méregfogunkat, hiszen például Torregrossa, Bisoli vagy Ndoj is bizonyította már, hogy képes meccseket eldönteni.”

8. Van egy másik komoly csillaga is a csapatotoknak, mégpedig a 18 éves Sandro Tonali, aki már az olasz felnőtt-válogatott keretébe is meghívókat kapott, továbbá, több klub figyelmét, köztük az AS Romáét is felkeltette a srác! Mi a véleményetek a fiatal üdvöskéről és a Ti meglátásotok szerint, mennyi szerepe van a Brescia jelenlegi jó szereplésében?

G.: “Sandro nagyon intelligens játékos, remek karmester lesz belőle, nagyon jól lát a pályán, ügyesen szervezi a játékot és elévülhetetlen érdemei vannak az eredményességből. Egyetlen meccset hagyott ki (azt is eltiltás miatt, pont a Cremonese elleni rangadót), az összes többin kezdő volt és ha jól emlékszem kétszer volt csupán lecserélve.”

9. Kire érdemes még odafigyelni a csapatból?

G.: “Torregrossa szép csendben 9 gólt szerzett már, amolyan szegény ember Luca Tonija lett belőle. Bisoli szerintem a B-liga legjobb védekező középpályásai közé tartozik. Sabelli a gyengébb kezdés után megérkezett a szezonba és tökéletesen uralja a jobb szárnyat, a balt eddig Curcio játszotta be, most a rutinosabb Martellán a sor. A védelemben Romagnoli az úr, míg a fiatalabbak közül Tonalin kívül Ndoj, Cistana, Mateju, Spalek is meggyőző tud lenni, ők mind 21-22 évesek.”

10. Ha mint csapatot nézzük a Brescia-t, akkor mi a legfőbb erőssége ennek a jelenlegi csapatnak? Sokan azt mondják, hogy az új Atalanta-t látják bennetek, hiszen szépen játszik és sok gólt is rúg a csapat!

G.: “Csapatként vagyunk erősek, a védők bátran mennek előre, a középpályások sokszor zárnak vissza, jól mozognak együtt, van fazonja a csapat játékának, ez a meccsek többségéről elmondható. Külön öröm, hogy tele vagyunk fiatalokkal és többségében olaszok játszanak.”

11. Azt is tudni kell, hogy a nyáron elhagyta a klubot az az Andrea Caracciolo, aki hihetetlenül sokat tett a Brescia-ért, és még most is élő legendának számít arrafelé! Mennyire lenne faramuci helyzet, ha pont, akkor harcolná ki újra az A-ligás szereplést a klub, amikor már Caracciolo nincs? Merthogy vele nem nagyon volt erre esély az utóbbi években!

G.: “Igen, ezen mi is gondolkodtunk-e már, hogy milyen összefüggés lehet a távozása és az esetleges feljutás között. Arra jutottunk, hogy legalább csereként bőven elfért volna, és nem volt szép kitenni őt, mert igenis maradni akart. Ezzel továbbra sem értünk együtt, imádjuk és tiszteljük őt, figyelemmel kísérjük a szereplését a FeralpiSalóban.”

12. Massimo Cellino személyében egy rutinos elnöke van a Brescia-nak, aki ha jól tudjuk, 2017-ben került a klub élére! Az első szezonjában, igencsak hasonlított a mi Zamparininkre, ugyanis emlékeink szerint 4-szer is edzőt cserélt és előszeretettel változtatott azokon a dolgokon, ami neki nem tetszett! Milyen Cellino megítélése most, hogy újra komoly játékerőt képviselő csapat van a városban?

G.: “Szerintem sokaknál elvágta magát Caracciolo elzavarása miatt, de a nyári új igazolások beváltak, a csapat pedig tényleg a feljutást üldözi és a szurkolóknak leginkább ez számít. Elmondhatjuk, hogy Bresciában már most Serie A-s hurrá hangulat van, ami februárban picit korai, de nem az elnök helyét vitatják.”

13.. Ejtsünk pár gondolatot a pénteki nagy rangadóról, amikor a 2. Palermo otthonába látogat majd a Brescia! Foglalkoznak a klubnál, vagy a helyi médiában azzal, hogy Palermóban jelenleg hatalmas a káosz és talán most még könnyebben elcsíphető a tavasszal még csak egy győzelmet jegyző rózsaszín-fekete csapat?

G.: “Amiket én olvastam a napokban, inkább a csapat körüli dolgokkal foglalkozik a sajtó, nyilván nagy meccsre készül mindenki. Szerintünk is fontos összecsapás lesz, de végérvényesen itt még semmi nem fog eldőlni, akkor sem, ha mi nyernénk.”

14. A hírek arról szólnak, hogy nagyon sok néző mehet majd ki a Barbera-ba, mert a palermóiak így akarják majd kifejezni az összefogást a csapatért! Milyen hatással lehet ez a tény a Brescia játékosaira?

G.: “Nem hiszem, hogy megijednének tőlük. Legutóbb 5-1-re nyertünk Pescarában, azelőtt bevettük Perugiát és Salernót is, ahol azért szintén komoly hangulat szokott lenni. Tudom, egyik sem akkora giga stadion, mint a Barbera, de B-s szinten elég jó nézőszámokat produkálnak. Még az is lehet, hogy a jó hangulat és a sok néző az Oroszlánokra is jó hatással lesz.

15. Egyáltalán, mennyire lehet nyomasztó a kék-fehérek számára, hogy ők kezdik jobb pozícióból ezt a fontos meccset, nem pedig a Palermo? Vagy ez pont, hogy felszabadultabbá teheti Tonali-ékat?

G.: “Érzésem szerint pont, hogy felszabadultak leszünk, én úgy gondolom, hogy a magunk részéről egy döntetlen is jó eredmény lenne, nem tudom a csapat is így fog-e hozzáállni. De szerintem a védekezésre kell a fő hangsúlyt fektetni, és kedvünkre kontrázhatunk a Serie B gólkirály jelöltjével, iksz legyen meg és Donnarumma kontragóljaival a három pont sem elképzelhetetlen. Én úgy érzem, inkább a Palermónak van veszítenivalója, hiszen 4 pontra leszakadhatnak rólunk.”

16. Ha Palermóban sem kapna ki a Brescia, az azt jelentené, hogy a forduló után is az első helyen áll majd Eugenio Corini társasága! Egy ilyen forgatókönyv mit jelenthetne a folytatásra nézve?

G.: “Annyit, hogy még mindig hátra lesz 13 forduló és még mindig korai lenne bármit is számolgatni, de a lelkünknek és az önbizalmunknak nagyon jót tenne egy palermói siker, de ahogy mondtam a döntetlennel is elégedett lennék.”

17. Tekintettel arra, hogy a Brescia rúgta messze a legtöbb gólt a szezonban (szám szerint 49-et), a Palermo viszont a legkevesebbet kapta (18-at), milyen meccset vártok péntek este, és milyen végeredményt tippeltek?

G.: “Ahogy már utaltam rá, szerintem a Palermónak kell majd támadnia, még ha nem is konkrétan a 0-0-ért megyünk Szicíliába. Nem lennék meglepődve, ha egy sok gólos adok-kapok alakulna ki a meccsből, tőlünk nem áll távol. Utolsó három meccsünk 3-1, 5-1, 4-4. Mondjuk egy 3-2-es bresciai sikert elképzelhetőnek tartok egy mesterhármassal.”

Köszönjük szépen az interjút, és jó meccsnézést kívánunk a pénteki rangadóhoz!

G.: “Mi is köszönjük a lehetőséget!”