Presidenti

zamparini1-300x180A Palermo történetének 3 elnökét illetve a klub “keresztapját” szeretném bemutatni, akik időt, energiát és pénzt nem sajnálva próbáltak tenni azért, hogy a klub minél nagyobb magasságokba emelkedjen.

(írta: monyox)

A klub „keresztapja“, bár nem töltötte be soha az elnöki pozíciót, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a palermói klub 1900-ban megszülessen.

jw5Joseph Isaac Spadafora Whitaker vagy ahogy a hozza közelállók szólították, Pip, 1850-ben született az angliai West Yorkshire-ben. Gazdag, arisztokrata család 12 gyermekéből 8.-ként jött világra. Edesapja azért költözött Szicíliába, hogy segítsen Pip nagybátyjának, Benjamin Inghamnek, aki a híres marsalai borral kereskedett. Mivel csak Máltán találtak a közelben megfelelő angolnyelvű oktatást a kis Josephnek, ezért ott járt általános iskolába. 1860-ban aztán ő is átköltözött Szicíliába, mint ahogy a Whitaker család nagy része is tette. Mikor eljött az ideje, Pip hatalmas vagyont örökölt, kezdve a marsalai borbirodalommal, bankokkal és sok földdel, birtokkal. Marsalából ekkor költözött át Palermóba, ahol Zisa kastélya mellett csodálatos villát építtetett, mely a Villa Malfitano nevet kapta. A palermói arisztokraták között azzal (is) biztosította be a helyét, hogy olasz nőt vett feleségül, egy tábornok lányát. Felesége nagy hangsúlyt fektetett a “megfelelő” körökben való forgolódásra, így többek között vendégül látták Richard Wagnert, VII. Edward császárt vagy Mária királynőt.

Joseph_WhitakerWhitaker egy személyben volt ornitológus, archeológus, sportember és üzletember. Létrehozott egy alapítványt az állatokkal szembeni kegyetlenkedés megakadályozására.

A Földközi-tenger térségében rengeteg új madárfajt fedezett fel, melyeknek 1-1 kitömött példánya azóta is a londoni Natural History Museum gyűjteményét gyarapítja.

Mivel nagyon rajongott szülőhazájának nemzeti sportjáért, elhatározta, hogy Szicíliában is megismerteti az emberekkel a futballt. A cél érdekében hasonlóan lelkes palermóiakkal szövetkezett, akikkel karöltve alapította meg a klubot 1900-ban. 1936-ban halt meg, Rotoliban nyugszik feleségével együtt.

Szülőhazája is adózni akart Whitaker emberi nagysága előtt, ezért Nothingamshireben iskolát neveztek el róla.

A klub első elnökét, illetve egyik alapítóját Ignazio Majo Paganónak hívták. 1876-ban született Palermóban. Itt is nőtt fel, majd 22 évesen Londonba költözött a szülei akaratának megfelelően.

2 évet töltött Angliában, ott szerelmesedett bele a labdarúgásba illetve későbbi feleségébe is. Miután visszatért szülővárosába, több barátjával illetve Joseph Whitakerrel szövetkezve megalapította az Anglo-Palermitan Athletic and Foot-Ball Clubot. Az alapításkor a vörös-kék színösszeállítás mellett tették le a voksot, elsősorban azért, mivel Pagano szimpatizált a Portsmouth csapatával, akiknek ezek voltak a régi színei. A csapat első meccse a Notarbartolo-pályán került megrendezésre, ami Whitakerék tulajdonát képezte. Az ellenfél a Palermóban állomásozó angol tengerészek csapata volt.

Pagano aktív játékosként is érdekelt volt a labdarúgásban, míg egy bokasérülésnek köszönhetően be nem kellett fejeznie az aktív játékot. Emellett bíróként is tevékenykedett. Jóbarátja volt a messinai Alfredo Marangolo, aki szülővárosában ugyancsak klubot alapított, így Szicíliában elkezdődött a szomszédvárak rivalizálása.

Pagano, Vianca Zancát vette feleségül, 4 gyermekük született, Luigi fia pedig követte apja példáját, és 1935-ben a Palermo elnöke lett. Az ´50es években Pagano arany medált kapott a köztársasági elnöktől, Giovanni Gronchitól, hálából azért, hogy Olaszországban a sport egyik úttörője volt. 1965-ben hunyt el.

Renzo_Barbera_1972Renzo Barbera 1920ban született Palermóban. Már az apja, Giuseppe Barbera is a sportvezetésben tevékenykedett, a palermói teniszéletet próbálta minél jobban fellendíteni. A kis Renzo gyerekkorában megszállottan focizott illetve rögbizett is. Ekkor kapta a “L´ultimo gattopardo” (Az utolsó vadmacska) becenevet.

A 2. világháború alatt bevitték katonának, harcolt is a seregben. A háború után teljes mellszélességgel a palermói foci ügyéért harcolt. 1970 május 4én választották meg a klub elnökének, mely pozíciót 10 éven keresztül, 1980 március 7ig töltötte be. Ez a 10 év a Palermo egyik virágkorát is jelentette.

Barbera irányításával a csapat visszaverekedte magát az elsőosztályba, ráadásul 2 kupadöntőt is sikerült játszani, más kérdés, hogy mindkettő után vesztesen hagyták el a pályát a rózsaszínfekete fiúk. 1974 május 23án, a Bologna ellen játszott a csapat a kupagyőzelemért. Vitatható körülmények között nyert a Bologna, az elnök viszont ahelyett, hogy vitatkozott vagy óvott volna, odament az ellenfél tréneréhez, és gratulált neki. Ez a sportszerű gesztus remekül körülírja Renzo Barbera jellemét. Ez és más cselekedetei miatt is kapta az “Il presidentissimo” (gyk. elnökök elnöke)nevet.barbera

Annyira imádta a labdarúgást, hogy személyes jövedelmét is a klubba fektette. Nagyon bízott a szicíliai származású focistákban, így olyan labdarúgókat fedezett fel csalhatatlan szemével, mint Trapani, Arcoleo, Troja, Vulla, Borsellino, Chirco és Bellavia. Annyira szerették játékosai, hogy 1974-ben egy ezüst tálat kapott tőlük “Renzo papának” felirattal. A foci mellett más sportok is érdekelték, és lelkesedésének, fáradhatatlanságának hála, ha rövid időre is, de sportfővárost csinált Palermóból.

Miután a csapat kiesett az elsőosztályból, Barbera a politikai pálya irányába is tekintgetett. Kereszténydemokrata színekben megválasztották városi tanácsosnak. Közben tej- és olívaolajjal kereskedett, Latte Barbera és Olio Barbera néven cégeket alapított.

Renzo-Barbera-624x300Nem csak Palermo ismerte el az elnök munkásságát, hanem egész Olaszország. Ezt támasztotta alá az is, hogy felkérték az 1990-es olaszországi világbajnokság szicíliai szervezőbizottságának elnöki posztjára. (Palermo adott otthont a Hollandia-Egyiptom, Írország-Egyiptom, Írország-Hollandia mérkőzéseknek.)

A ´90-es években tiszteletbeli elnöke lett a klubnak.

A Presidentissimo halálát keringési rendellenesség okozta 2002 májusában. 4 hónappal halálát követően a Palermo stadionját átkeresztelték Stadio Renzo Barbera-ra.

zamparini-maurizio-sporth24Maurizio Zamparini. Mit lehet még róla elmondani? Be kell-e egyáltalán mutatni? Ismerjük a nyilatkozatait, a néha vicces, néha nevetséges, néha hajmeresztő megnyilvánulásait. Ismerjük a trénerekhez fűződő különös kapcsolatát. Ugyanakkor magát az embert, az “előéletét” kevésbé.

1941-ben született Udine mellett. Foglalkozását tekintve üzletember. Sok területen vannak érdekeltségei; idegenforgalmi-, kereskedelmi-, lakoingatlanokkal üzletel, de vannak cégei mezőgazdasági és energetikai területen is. Vállalatokat alapít, melyeket miután beindít és felfuttat, jóáron elad.  1972 és 2001 között 20 bevásárlóközpontot épített, üzemelt be, majd 2001ben kb 1000 miliárd líra értékben adott el. (kb 520 millió euro). Talán a legismertebb vállalkozása az Emmezeta (MZ) áruházlánc.

maurizio-zamparini11987ben lépett be a fociba, ekkor vette meg a Serie C2es Venezia-t, megmentve ezzel a klubot a csődtől. Befektetéseinek köszönhetően pár éven belül a csapat a Seria A-ba jutott. 2002ben eladta a Veneziát, és megvette a Serie B-s Palermot a Roma tulajdonosától, Franco Sensitől, azzal a céllal, hogy a szicíliai klubot is visszavezeti a Serie A-ba pár éven belül. Ez 2004re sikerült is. Miután a csapat feljutott az A-ba, megkapta a Palermo díszpolgára címet. Az il Sole 24 ore napilap szerint a 2008/2009 idényben a Palermo zárta pénzügyileg a legjobban a szezont a Serie A csapatai közül.

Köztudott, hogy robbanékony habitusa van, úgy cserélgeti csapata edzőit, mint más az alsógatyát. Számok tekintetében 37szer rúgott ki edzőt, 26 éves “focikarrierje” alatt pedig összesen 43 trénert “fogyasztott”.

A politika területe sem teljesen ismeretlen Zampa bácsi előtt; a 90es évek elején Gianfranco Fini javasolt egy jelölést Zamparininek a szenátusba, de ő nem fogadta ezt el. 2011ben Rómában bemutatta a Movimento per la gente politikai mozgalmat, mely Szicília gazdasági felvirágoztatását tűzte ki céljául.

2szer házasodott. 2 fia van, Diego és Andrea, akik az apjukkal dolgoznak. A lánya, Greta színésznő, színdarabokban és filmekben játszik. Elsőszülött lá nya, Silvana, aki az első unokával megajándékozta, lelkes Palermo rajongó, és követi apja ténykedését a fociban.