11 éve tartó sorozatot kellene megszakítani

baripalerTalán sokan még a Spezia elleni vereség miatt fogjuk a fejünket, most azonban már itt az ideje, hogy elengedjük, ugyanis kedden, Bariban kijavíthatjuk a pénteki botlásunkat. Na persze sétagaloppra senki sem számítson, ugyanis egy Bari-Palermo mindig rangadónak számít, függetlenül a két csapat jelenlegi helyezésétől, sorsától. Hajtás után elolvashatjátok a 20 óra 30 perctől kezdődő találkozó beharangozóját.

2002. november 2.: Bari-Palermo 0-1. Ekkor nyertünk utoljára bajnoki mérkőzést a Stadio San Nicola-ban (vagyis a Bari otthonában), és ebből az adatból könnyen megállapíthatjuk, hogy Bariba nem éppen nyerni járunk. Most azonban nincs más választásunk, egyszerűen kötelező ponto(ka)t szereznünk, különben elég komolyan eltávolodhat a mezőny első fele. Nemcsak a múltbeli statisztika, hanem a jelen sem éppen a mi sikerünket vetíti előre kedd este, ugyanis a két csapat pont ellentétes utat járt be az előző fordulóban. Míg mi, egy öngólnak köszönhetően 1-0 arányban „megégtünk” Spezia városában, addig a Bari pontosan ilyen arányban győzött Pescara-ban, méghozzá Cristian Galano 12. percben lőtt góljával. Ráadásul a Bari az ezt megelőző fordulóban is győzni tudott, akkor a Modena-t intézték el, szintén 1-0-ra. Roberti Alberti csapata tehát a szolidabb kezdés után (az első 3 mérkőzésükön csak 2 pontot szereztek) úgy néz ki, hogy felszálló ágba került, éppen ezért nem biztos, hogy a legjobbkor találkozunk déli riválisunkkal. Ráadásul öt forduló után már a tabellán is előttünk állnak, ugyanis a Pescara legyőzésével immáron 8 pontjuk van, ami azt jelenti, hogy egy egységgel többet gyűjtöttek, mint mi. Igaz, még így is csak a 10. helyen tanyáznak, ám ami számunkra ettől is elszomorítóbb az az, hogy a mieink mindössze a 11. helyet foglalják el. Persze egy-egy győzelem sok mindent megváltoztathat a sűrű mezőnyben, mert a második helyen álló Cesena-val szemben, mindössze 2 pont a hátrányunk. Most tehetjük fel szemrehányásként magunknak, hogy mennyivel jobb lett volna, ha behúzzuk a péntek esti mérkőzést, mert akkor bizony már feljutó helyről várnánk ezt a nagyon fontos ütközetet. Mint tudjuk nem így történt (pedig Munoz gólt lőtt, csak sajna rossz kapuba talált…), így aztán most hatalmas nyomás alatt kell majd futballoznunk. Már csak azért is, mert mint a pénteki beharangozónkban olvashattátok, Zamparini elnökünk is kulcsfontosságúnak nevezte a Spezia és a Bari elleni rangadót, amivel nem kis nyomást helyezett Gattusora és a csapatra. Roberto Alberti, a Bari vezetőedzője is beszélt a rajtunk lévő nyomásról, az egyik mérkőzés előtti nyilatkozatában.

„Azt hiszem a Palermo a pályára lépéskor már érezni fogja a nyomást. Ha kibillenek az egyensúlyukból, akkor előnybe kerülhetünk, de nem hiszem, hogy így lesz. A Palermo határozattan kiemelkedik a mezőnyből, kihívás a rózsaszín-feketék játszani, amely lehetővé teszi Nekünk is, hogy lemérjük, kik is vagyunk. Sokat kell majd dolgoznunk és célratörően kell majd futballoznunk. Egyébként nem hiszem, hogy Gattuso változtat majd Bariban, és ha tényleg jó az előrelátásunk, akkor a Spezia-ban is látott 4-3-1-2-re kell készülnünk.”

Alberti mesterrel ellentétben én azt remélem, hogy változtatni fog Rino, ugyanis pénteken Spezia-ban is bebizonyosodott, hogy egy idegenbeli győzelemért nagyobb kockázatot kell vállalnunk. Talán a Bolzoni, Barreto, Ngoyi középső 3-asból kettő is elég lenne, és többre mennénk egy irányító típusú játékossal, vagy esetleg egy gyors szélső (mondjuk Troianello, Stevanovic vagy Lores) kezdőcsapatba állításával, ugyanis Morganella és Daprelá felfutásai nem igazán tűnnek hatékonynak. Apropó: remélem, a védelemben tényleg lesznek személyi változások, mert a Spezia-ban látott hátsó négyes minden volt, csak stabil nem.Egyébként az sem kizárt, hogy Valerio Verre személyében egy új fiú debütál majd a középpályánkon, ugyanis az átigazolási időszak utolsó napján igazolt játékos, bekerült a Bari ellen készülő keretbe. Gattuso pedig róla is sokat beszélt a mérkőzés előtt, így tehát nem lenne meglepő, ha a 23-as mezben játszó fiatalember kezdőként futna ki a pályára. Elől pedig szintén szükség lesz a jó teljesítményekre, ugyanis a Bari védelmét borzasztóan nehéz feltörni. Az eddigi 5 bajnoki meccsükből 4-et kapott gól nélkül hoztak le (tanulhatnánk tőlük!), így aztán ezúttal minden fineszre és rafinériára szükség lesz az Abel Hernandez, Paolo Dybala, Kyle Lafferty hármastól.

Egyébként Bariban, legutóbb (még a Serie A-ban) 2010. december 19-én találkozott egymással a két csapat, és akkor 1-1-re végeztek a felek. Ilicic révén mi szereztünk vezetést, ám a hazaiak a második félidőben egyenlíteni tudtak. Majdnem egy évvel korábban, 2010. január 30-án pedig, szintén A ligás meccsen, 4-2 arányú vereséget szenvedtünk, amelyre mi magyarok azért emlékezhetünk, mert Koman Vladimir azon a mérkőzésen, ellenünk szerezte élete első Serie A-s gólját. 2005-ben volt még egy gól nélküli kupamérkőzésünk a San Nicola-ban (a palermo-i visszavágó nagyon emlékezetesre sikerült, 5-4-re győztünk), ahhoz pedig, hogy rózsaszín-fekete győzelmet találjunk, egészen 2002-ig kell visszamennünk. Adott tehát a feladat ma este, 11 év után újra győzni kell Bariban.

2013. szeptember 24. Bari-Palermo 0-1? De jó lenne! Szerintem minden Palermo-szurkoló elfogadná látatlanban.

A mérkőzés 20.30-tól kezdődik, amelyről streameket a facebook-oldalunkon találhattok.

A két csapat kerete:

Bari:

Kapusok: Guarna Enrico, Pena Alex

Védők: Sabelli Stefano, Chiosa Marco, Polenta Diego, Vosnakidis Dimitrios, Ceppitelli Luca, Calderoni Marco

Középpályások: Romizi Marco, De Falco Andrea, Sciaudone Daniele, Lugo Richard, Fossati Marco, Defendi Marino

Csatárok: Marotta Alessandro, Galano Cristian, Joao Silva, Fedato Francesco, Alonso Matias, Beltrame Stefano

Palermo:

Kapusok: Fulignati, Sorrentino, Ujkani

Védők: Andelkovic, Daprelà, Morganella, Munoz, Pisano, Struna, Terzi

Középpályások: Barreto, Bolzoni, Di Gennaro, Lores, Ngoyi, Stevanovic, Troianiello, Verre

Csatárok: Belotti, Dybala, Hernandez, Lafferty