Öltöny baseballsapkával

iachini-palermo-400x215

Szeptember 25.-én új edző érkezett Palermóba, és azóta mintha magára talált volna a csapat. Szeretnénk azt hinni, hogy ez a formajavulás nem a véletlen műve, hanem az új misternek is köszönhető, kicsit nézzünkáátána, ki is valójában Giuseppe Iachini, aki divatot teremtett az öltöny+baseballsapka kombóval. Reméljük, érdemes vele közelebbről is megismerkedni, és nem kell 2 hónap múlva új nevet megtanulni!

(írta: monyox)

iachiniGiuseppe Iachini, becenevén Beppe 1964ben született Ascoli Piceno-ban. Játékosként az Ascoli volt a nevelőegyesülete, itt is mutatkozott be az 1981/82-es szezonban a felnőttek között a Serie A küzdelmeiben. Rövid comói kitérő után visszakerült az Ascolihoz, ahol 4 évet nyomott le, majd jött a Verona és 1989-ben Firenzébe került, ami pályafutása legfontosabb állomáshelye lett, 5 szezont húzott le a Fiorentinában, ezalatt 127 meccsen lépett pályára. 1994-ben aztán már jó helyre került, a Palermo szerződtette Beppét. 2 évig maradt Szicíliában, és 62 mérkőzésen 1 gólt lőtt. A rózsaszínfekete klubtól Ravennába került, majd 3 év a Venezia játékosaként és 2001ben az Alessandria színeiben zárta le 20 esztendős pályafutását. Posztját tekintve eleinte védekező középpályásként játszott, majd idővel előbbre húzódott, és a támadásokba is egyre inkább besegített. Pályafutása 20 éve alatt 3 alkalommal szerepelt Olaszország U21es válogatottjában, és 5 alkalommal az olimpiai válogatottban, 1988-ban, a szöuli olimpián.

115711576-f0fd8c54-dbcd-4f81-9a03-cf27b444d32f

A Barberában játékosként

Visszavonulása után nem sokat tétlenkedett, 2001-től azonnal a Piacenza segédedzője lett, majd még ugyanebben az évben átvette a Venezia irányítását.

Az elnökünkkel régre nyúlik az ismeretsége, hiszen még 2001-ben, amikor Zamparini a Venezia klubjának vezetője volt, Cesare Prandelli kirúgása után (igen, Zampa egyszer már kirúgta a jelenlegi szövetségi kapitányt is) Iachinit szerződtette. Az új tréner viszont nem rendelkezett a szükséges edzői képesítéssel, így bár team manager státuszban, de valójában edzőként működött. Ezt viszont az illetékes hatóság, az AIAC nem nézte jó szemmel, így 2002 februárjától júliusáig el is tiltották Iachinit.

Ezután sorrendben a Cesena, a Vicenza, újra a Piacenza, majd a Chievo csapatánál edzősködött. Kiváló munkát végzett a sárgakékeknél, visszavezette a csapatot az elsőosztályba, így 2008ban ő kapta a Panchina d´argento (ezüst kispad) dijat, mint a 2007/2008as szezon legjobb Serie B-s trénere. A klub vezetői azonban a következő idényben a Serie A-ban már nem voltak elégedettek az eredményekkel, így az edzőnek távoznia kellett. A következő állomás Brescia volt. Időközben Iachiniből igazi “feljutó-szakember” lett, hiszen a Brescia csapatát is visszavezette az első vonalba.

2011-ben a Sampdoria kiesett az A-ból, kit hívtak megmentőnek? Igen, Iachinit. Szerződésében kikötötték, hogy csak feljutás esetén maradhat az idény után. Bár a bajnokságban a csapat a 6. helyet érte el, a rájátszásban a Sassuolo illetve a Varese legyűrése után sikerült is célt érniük. A feljutást teljesítették, így a Serie A-ban is Iachini maradt az edző. Érdekes módon az elsőosztályban valahogy soha nem sikerült maradandót alkotnia, ezért a Samptól is el lett bocsájtva.

2012-ben a Siena kispadjára ülhetett le, velük viszont kiesett az A-ból.

2013 szeptember 25én visszatért a Palermóhoz, ahol annak idején már játékosként letette a névjegyét. Ha hihetünk a sormintának, akkor Iachini még idén visszavezeti a csapatot az elsőosztályba, ott viszont jövőre nem fog maradandót alkotni, így 2éves szerződése ellenére Zamparini kirúgja. Legalábbis a kristálygömb ezt mutatja. Bízzunk benne, hogy a feltevés első része beigazolódik, a második viszont nem, hiszen Beppe személyében egy agilis, tehetséges edzőt ismerhettünk meg, aki rendkívül szimpatikus.

beppe-iachini-400x215

És honnan a baseballsapka? Szerencsét hoz. Állítólag…

FORZA BEPPE!