Nyitótánc sok hiányzóval

palermo-modena nyitókép

Szombaton, közel egy hónapos téli szünet után folytatódik a Serie B. Kedvenc csapatunk a Modena ellen (kezdés: 15 óra) kezdheti meg tavaszi pontgyűjtő hadjáratát, amely reméljük, legalább olyan sikeres lesz, mint az őszi. Mert ha a hátralévő 21 meccsen is gyűjtünk legalább 40 pontot, akkor – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – valószínűleg megőrizhetjük majd az első helyünket a szezon végén. Ez azonban még odébb van, addig még számos lépcsőfokot kell megmásznunk. Elsőként, a téli szünetben 16. helyen telelő Modena ellen kellene bezsebelni mindhárom pontot.

Milyen is a jó nyitótánc? Leginkább esküvők kapcsán szokott felmerülni ez a kérdés, aminek a megválaszolása, a mai napig vita tárgyát képezi az emberek között, mert szinte mindenkinek más elképzelése van erről. Vannak, akik azt vallják, hogy a jó nyitótánc legyen pörgős és vidám, mások azt mondják, hogy mindenképpen ötletesnek és egyedinek kell lennie, és akadnak olyanok is, akik amondóak, hogy mindegy, csak hangulat-pezsdítő legyen. Valószínűleg mindenkinek igaza van egy kicsit, és csak egy dolog biztos: olyan nyitótáncot járni, amelyben minden meg van, nem könnyű előadni! Mint ahogy a mieink számára sem lesz egyszerű megnyitni a 21 nehéz táncból álló sorozatot!

Szombaton a Modena ellen esedékes az úgynevezett nyitótáncunk, amivel hivatalosan is elkezdjük a 2014-es bajnoki évet.  Jó egy hónapos pihenőt követően, immáron újra fontos pontokért megy majd a csata. A Modena legyőzése elvileg nem jelenthetne gondot, nem árt azonban óvatosnak lennünk az év első bajnoki meccse előtt! Hiába vagyunk listavezetők, és hiába vagyunk toronymagas favoritok, figyelembe kell vennünk az alábbi tényezőket: egyrészt új év kezdődött, amelyben mindenki tiszta lappal indul és újrakezdheti a szezont, másrészt pedig körülbelül egy hónapja játszottunk utoljára igazi tétmeccset, így nem igazán tudjuk, hogy milyen formában is vagyunk. És akkor a további gondjainkról még nem is tettünk említést! Ettől függetlenül, nem lehet más célunk, csak az ,hogy három ponttal indítsuk az új esztendőt! És mint tudjuk, a jó kezdés mindig rendkívül fontos és nagy lökést adhatna a folytatásra is. Nyilván tudják ezt a mieink is, akik nem tétlenkedtek az elmúlt hetekben sem, és keményen készültek a tavaszi folytatásra. Jó hír, hogy a januári átigazolási időszakban (egyelőre) együtt maradt a keretünk, és az alapcsapatból senki sem távozott. Az értékeink megőrzése mellett ráadásul még sikerült erősítenünk is, ugyanis a holtszezon egyik legnagyobb fogása a mi nevünkhöz fűződik: Enzo Maresca-t a Sampdoria-tól sikerült megszereznünk, és úgy véljük, a középpályás leigazolása, igazi telitalálat lehet.

Enzo+Maresca+Citta+di+Palermo+Training+Session+9wVksofAjnBl

Régóta hiányoltunk már egy olyan kreatív futballistát a középpályáról, aki képes mozgatni a csapatot, és aki képes forintos labdákkal kiszolgálni és helyzetbe hozni a társakat. Nos, Maresca-tól egyértelműen ezt várjuk majd a tavasszal, és reméljük, nem is okoz majd csalódást a 2015. június 30-ig aláíró játékos. Mindenesetre Enzo (ha minden igaz, akkor 25-ös mezben játszik majd) bemutatkozása jól sikerült rózsaszín-fekete mezben, ugyanis a január 18-án rendezett Perugia-Palermo felkészülési találkozón szenzációs gólpasszt adott Barreto-nak, aki ki is használta a lehetőséget és eldöntötte a mérkőzést. Messzemenő következtetéseket persze nem szabad levonni egy edzőmeccsből, mert tudjuk, hogy a lónak a derbi napján kell majd jól futni, nem pedig a felhozó futamokon, de a Perugia-ban látottakra azért mindenféleképpen támaszkodhatunk. A csapatunk jól futballozott és sok helyzetet kidolgozott, igaz, ezeket egy kivételével sajnos el is puskáztuk. Nem baj, a lényeg, hogy a bajnoki meccseken értékesítsük az adódó lehetőségeinket, és akkor nem lesz semmi baj. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a Modena ellen ki fog gólt lőni, mert Paulo Dybala, Andrea Belotti és Kyle Lafferty sincs a keretben, így pedig mindösszesen két bevethető csatárunk maradt. Sajnos, Dybala még mindig nem teljesen egészséges (pedig a Perugia ellen remekül mozgott), és állítólag nincs olyan állapotban, hogy vállalni tudná a játékot, mint ahogy Belotti is sérülés miatt hagyja majd ki az újév első bajnokiját, Lafferty pedig eltiltott. Így aztán minden bizonnyal Abel Hernandez lesz majd az egyedüli ék, mögötte pedig nem tartjuk kizártnak Gennaro Troianiello vagy Franco Vazquez játékát sem. Igen, ne lepődjetek meg, nem elírásról van szó, hanem Vazquez tényleg ott van a holnapi keretben, és őszintén reméljük, hogy lesz lehetősége bizonyítani!

vazquez

(Franco Vazquez (balra) ha lehetőséget kap, akkor ismét megmutathatja, hogy mit is tud a labdával) 

A támadósorban tehát komoly gondjaink vannak, de nem csak itt vannak problémáink! A kapuban minden bizonnyal még továbbra is Samir Ujkani áll majd, ám ezzel semmiféle gondunk nincs, mert mint emlékezhetünk, decemberben nagyon jól védett az albán, és mi is őt választottuk az elmúlt hónap legjobb játékosának. (Egyébként Stefano Sorrentino állítólag már elkezdte az edzéseket, és jól halad a visszatérés felé.) A védelem összetétele viszont már nehezebb kérdés. Hiányzónk itt is akad, mert Milanovic még mindig eltiltott, de jó hír, hogy a többiek ezúttal rendelkezésre állnak. Az biztosnak tűnik, hogy továbbra is három védővel fogunk majd játszani, amelyben Andelkovic, Terzi és Munoz lehet a hátsó hármas, a két szélen pedig több opció is adódik.

Roberto+Vitiello+Citta+di+Palermo+Unveils+YJTyriWrbYAl

Morganella, Stevanovic, Pisano és Daprelá egyaránt bevethetők a jobb illetve bal szélen, sőt, hozzájuk csatlakozik Roberto Vitiello is (fenti képen), akit szintén januárban igazoltunk, és akire szintén számíthatunk szombaton! Iachini-nek tehát ezeken a posztokon kellemes gondjai vannak, nem úgy, mint a középpályán! Edgar Barreto ugyanis sérülés, Francesco Bolzoni pedig (Lafferty-hez hasonlóan) eltiltás miatt nincs ott a Modena ellen készülő keretben, így a debütáló Maresca mellett, valószínűleg Verre és Ngoyi fog majd játszani. Bekerült a keretbe a fiatal portugál, Embalo illetve Sanseverino is, akik minden bizonnyal a kispadon kapnak majd helyet. Egyelőre tehát nagyon sok kérdőjel van még a kezdőcsapatunkat illetően, így pedig még a felállásunk sem teljesen tiszta. Mindenesetre érdeklődéssel várjuk, hogy kiknek szavaz majd bizalmat Iachini, mint ahogy azt is kíváncsian várjuk, hogy mindezek tükrében, vajon milyen meccset is látunk majd szombaton.

Mert a Modena-t akkor sem lenne szabad leírni, ha teljes kerettel játszanánk, így meg aztán pláne. Hiába tartoznak a mezőny második feléhez, Walter Novellino személyében tapasztalt, rutinos edzőjük van, aki bármikor képes valami váratlant húzni. Ráadásul biztosra vesszük, hogy ők is nagyon felkészültek belőlünk, és mindent megtesznek majd a sikeres rajt érdekében. Szombati riválisunk egyébként a szezon első felében 21 meccs alatt 22 pontot gyűjtött össze, ami eddig a 16. helyre volt elég, és lehet, hogy a szezon végén is kiegyeznének ezzel a biztos bennmaradást jelentő pozícióval. Az augusztusi nyitófordulóban 1-1-re végeztünk Modena-ban, amivel a sárga-kékek valószínűleg most is elégedettek lennének, mi viszont egyértelműen NEM! Mint már említettük, nagyon fontos lenne a jó kezdés, és egy bajnoki címre törő csapatnak, hazai pályán bármilyen összetételben illik legyőznie a tabella 16. helyén álló együttest!

Sinisa+Andelkovic+FC+Modena+v+Citta+di+Palermo+XKfgFORxlu7x

(Modena-ban Andelkovic (4) három sárga mezes között fejelt gólt)

Szombaton 15 órától tehát, elkezdődik a tánc! És hogy milyen nyitótáncot szeretnénk látni a csapattól?  Pörgőst, ötletest, vagy hangulat-pezsdítőt? Jelenlegi állapotunkban leginkább csak győztest! Ugye, hogy nekünk is más elképzelésünk van a nyitótánccal kapcsolatban…?

Keret:

PORTIERI: Braccalenti, Fulignati, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Daprelà, Morganella, Munoz, Pisano, Terzi, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Di Gennaro, Embalo, Maresca, Ngoyi, Sanseverino, Stevanovic, Troianiello, Vazquez, Verre.

ATTACCANTI: Hernandez, Malele.