Pezsgőt nyitni Vízkereszt napján

post_192762_20150105192255

Olasz hagyományok szerint általában január 6.-án, vagyis Vízkereszt ünnepén rendezik az újév első bajnoki fordulóját, s nem lesz ez másként 2015-ben sem, merthogy kedden már pályára lépnek a Serie A csapatai. Köztük a mieink is, akik a karácsonyi szünetben kieső helyen telelő, ám azóta edzőváltáson átesett Cagliari-t látják majd vendégül (kezdés: 15 óra) a Renzo Barbera Stadionban. Az óévet nyolc veretlenül megvívott meccsel fejeztük be, ebből kifolyólag pedig, kedden sem lehet más célunk, minthogy folytassuk a még október végén megkezdett jó sorozatunkat, és itthon tartsuk a három pontot. Következik a 2015-ös év első bajnokijának rövid beharangozója.

Túl a szilveszteri pezsgőzésen, és túl az újévi fogadalomtételeken, kedden máris kemény munka áll Giuseppe Iachini fiai előtt, mert jön a 2015-ös év első bajnokija – a Cagliari ellen. Hogy a kéthetes szünet mennyire tett jót nekünk, vagy mennyire nem, azt még nem tudjuk, arra minden bizonnyal csak a keddi 90 perc adja majd meg a választ.

post_192762_20150105193205

(A karácsonyi szünetben jutott idő beteg gyerekeket is meglátogatni)

A csapat mindenesetre becsülettel készült az ünnepi időszakban is, tudniillik az Atalanta elleni december 21.-ei idegenbeli döntetlent követően, Dybalaék már december 28.-án elkezdték a felkészülést az új esztendő első feladatára. Igazából a hangulatra sem lehet panasz, hiszen az utóbbi időszakban elért remek eredmények, még inkább összekovácsolták a társaságot, így bizakodva várhatjuk a Vízkereszt-napi nyitófordulót. Az egyetlen hátráltató tényezőt a januárban megnyitott mercato jelentheti, néhány labdarúgónkról ugyanis, több pletyka is megjelent az elmúlt napokban, ami megzavarhatta a játékosok koncentrációját. Ezen esetek közé tartozik Ezequiel Munoz lehetséges eligazolása is, akit szinte biztos távozóként emlegetnek az olasz sajtók, s a hírek szerint vagy a Milan vagy az Inter lehet a hátvéd következő csapata. Noha korábban többször is kritizáltuk Munoz-t, az ősz megmutatta, hogy az argentin jelenleg nagyon fontos láncszeme a védelmünknek, így az esetleges elvesztését, sürgősen pótolnunk kellene, méghozzá minőségi játékossal! Mindazonáltal Munoz egyelőre ott van a kerettel, s reméljük, a Cagliari elleni meccsen maximális koncentrációval, és hiba nélkül játszik majd hátul, amivel bebizonyítja, hogy nem véletlenül figyeltek fel rá a „nagy” klubok is.

post_192762_20150105193350

(Munoz egyelőre a Palermóra koncentrál)

De nemcsak az argentin lehet az egyetlen távozó a védelemből, ugyanis a hírek szerint igazi „vérátömlesztést” tervezünk ezen a poszton januárban. Az ősszel kevesebb szerephez jutóMilan Milanovic minden bizonnyal a Spezia labdarúgója lesz, a nyáron nagy reményekkel igazolt Sol Bamba-ra pedig úgy tűnik, nem számít a továbbiakban a szakmai stáb – ezt igazolja, hogy egyikük sincs már ott a keddi meccskeretben. Úgy véljük, a védelmünkre valóban ráférne egy komolyabb erősítés, hiszen a Serie A eddigi 16 bajnokiján 26 gólt kaptunk, amire abszolút nem lehetünk büszkék, főleg úgy nem, hogy rengeteg elkerülhető ajándékgólt adományoztunk az ellenfeleinknek! Reméljük, az új év első bajnokiján nem kell majd a fejünket fogni a kapitális (például Andelkovic) védelmi hibák miatt, mert ha ezek elmaradnának, akkor talán sikerülne újra kapott gól nélkül megúszni egy meccset, amire utoljára még  november elején, a Milan otthonában megnyert bajnokin volt példa. Mivel jelenleg elég sok kérdőjel van a hátsó alakzatunkat illetően, ezért valószínűnek tartjuk, hogy a jól megszokott Munoz-Gonzalez-Andelkovic hármason, a hírekkel ellentétben(Andelkovic helyén Feddal is kezdhet…) ezúttal sem változtat majd a Mester – mondjuk minőségi cserék híján nehéz is lenne…

post_192762_20150105193516

(Sinisa Andelkovic kedden is kezdő lehet, bár Iachini még gondolkodik rajta)

A középpályánk rendben van, és szerencsére minden alapember bevethető is a Cagliari ellen, ami bizakodásra ad okot. Ha Maresca úgy játszik majd, mint az ősz nagy részében tette, Luca Rigoni pedig folytatja az utóbbi bajnokikon látott gólérzékenységét, plusz Barreto is azt a játékát hozza, amit mondjuk a Parma ellen láttunk tőle, akkor a „Szárdoknak” komoly fejfájást okozhatnak a középpályásaink. A szélső pozíciók miatt viszont inkább nekünk van aggódni valónk, hiszen a jobb oldalon Morganella, a bal szélen pedig Lazaar is sokszor könnyen zavarba hozható. (Véleményünk szerint, januárban ezeken a posztokon is erősítésre lenne szükség!)

post_192762_20150105193914

 (Paulo Dybala remélhetőleg kedden újra felhúzza majd a góllövő cipőjét)

A helyzetek kialakítása és a gólszerzés természetesen ezúttal is a Vazquez-Dybala duóramarad, vagy esetleg a kispadról bármikor bevethető Andrea Belotti-ra. Több csatárunk pedig nincs is, mert a nyáron igazolt dán Simon Makienok-ot, és a szintén nyáron „szerzett” portugál Joao Silva-t abszolút nem foglalkoztattuk az ősszel, a legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy az imént említett futballisták januárban már mehetnek is tovább. Kettejük közül egyébként, Joao Silva még ott lesz a Cagliari elleni meccsen a keretben, a játékára azonban, – csakúgy, mint az ősz nagy részében – vajmi kevés esély mutatkozik. Természetesen a napokban már több csatár nevét is bedobták, mint lehetséges érkezők, ám konkrétumok egyelőre egyik ügyben sincsenek, így kedden továbbra is az „El Mudo-La Joya-Il Gallo” támadóhármastól várhatjuk a gólokat.

post_192762_20150105194034

(A korábbi legenda, Gianfranco Zola vette át a Cagliari irányítását)

Végezetül ejtsünk pár szót keddi riválisunkról, a Cagliari-ról is! A Szárdok az ősszel Zdenek Zeman irányításával nem remekeltek, az eddig eltelt 16 bajnokiból ugyanis, mindössze kettőt nyertek meg, ami után nem is csoda, hogy a 18. helyről kezdhetik meg az új esztendőt. Ezt azonban már nem Zeman-nal, hanem a december 23.-án kinevezett Gianfranco Zola dirigálásával kezdik, akinek ez lesz az első bajnoki meccse a Cagliari kispadján, így aztán egy abszolút kiismerhetetlen, minden bizonnyal teljesen újramotivált csapattal találkozunk majd kedden, ami mindig különösen veszélyes. Zola csapata december végén, ráhangolódásként egy zártkapus edzőmeccset is játszott, amelyet egy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben 13-0 arányban meg is nyert. A Cagliari ezen a meccsen 4-3-3-as felállásban játszott, így nem lennénk meglepve, ha ellenünk is ilyen felállásban lépnének pályára az újév első bajnoki meccsén.

Érdekes és nehéz mérkőzés vár ránk tehát kedden, ám ettől függetlenül bízunk benne, hogy pár nappal szilveszter után, Vízkereszt napján is lesz okunk pezsgőt nyitni, hiszen ez nem jelentene mást, minthogy sikerült győzelemmel indítanunk az új évet! Nos, ebben az esetben tényleg boldogan kezdődne számunkra a 2015-ös esztendő!

Keretek:

Palermo:

PORTIERI: Fulignati, Sorrentino, Ujkani.

DIFENSORI: Andelkovic, Emerson, Feddal, Gonzalez, Lazaar, Morganella, Munoz, Pisano, Terzi, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Barreto, Bolzoni, Chochev, Della Rocca, Maresca, Quaison, Rigoni, Vazquez.

ATTACCANTI: Belotti, Dybala, Joao Silva.

Cagliari:

Balzano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar, Crisetig, Conti, Ekdal, Ibarbo, Longo, Cossu, Carboni, Benedetti, Capuano, Pisano, Murru, Dessena, Capello, Joao Pedro, Barella, Donsah, Farias, Caio Rangel