Egyre mélyebb gödörben

kezdőkép

Lehet, hogy kissé furán hangzik kezdésnek, de az illem mégiscsak úgy kívánja, hogy megköszönjük a Roma-nak azt, hogy nem vert minket teljesen tönkre vasárnap! Mert a lehetősége meg lett volna a Farkasoknak a „kivégzésünkre”, különösen az első félidőben, de Rudi Garcia és tanítványai szerencsére úgy döntöttek a folytatásban, hogy nem alázzák porig a 30. percre totálisan szétesett, amúgy is ezer sebből vérző Iachini-gárdát. Na, nem mintha ez a 2-4 olyan jól mutatna palermói szempontból, – főleg úgy, hogy azért a Barbera-ban nem ehhez szoktunk az utóbbi években – ám látva a meccset, és figyelembe véve a két csapat jelenlegi helyzetét, talán nem lett olyan katasztrofális a végeredmény, mint amilyen lehetett volna. Ezzel együtt persze, így is borzasztó volt végignézni a vasárnap délutáni vergődésünket, amely sorozatban már a negyedik vereségünket jelentette a bajnokságban. Csapatunk eddigi teljesítményére nehéz magyarázatokat találni, egy dolog viszont biztos: a kéthetes bajnoki szünet remek alkalmat kínál a sorok rendezésére! Kérdés, történik-e majd egyáltalán valami a Roma elleni zakót követően…?

Ahhoz képest, hogy az elmúlt héten szinte minden olasz sporthír azzal foglalkozott, hogy zsinórban három vereséget követően, vajon mennyire inog a pad Giuseppe Iachini alatt, mesterünk nem vette túl komolyan a „fenyegetéseket”, s gyakorlatilag nem készült semmilyen váratlan meglepetéssel a hét közben Boriszovban „megégő” rómaiakkal szemben. A baseball sapkájáról mindig felismerhető Beppe, nem sokat variált a legutóbb Torinóban gyengén teljesítő, s ott is vereséget szenvedő kezdőn, hiszen mindössze csak az eltiltásából visszatérő Rigoni, no meg a múlt héten mellőzött Jajalo került vissza a csapatba. Hogy utóbbi miért foglalhatta el újra Maresca helyét a középpályán, nem tudni, mindenesetre az eddigi teljesítményével nem igazán szolgált rá arra, hogy a Roma ellen is kezdjen. Mint ahogy az első hat fordulóban szinte rendre hibázó Gonzalez-nek sem feltétlenül lett volna helye a pályára lépő 11-ben, de mindegy, Jaki így döntött. Mondjuk nem kizárt, hogy utólag már jócskán megbánta a döntéseit a mester, mert az általa olyannyira favorizált játékosok rögtön a meccs elején, azaz már a második percben betliztek, és előnybe hozták a fővárosiakat. Oké, szép volt Pjanic és Florenzi kényszerítője, ez azonban még önmagában nem kellett volna, hogy rögtön ziccert, majd gólt is érjen a Roma-nak. Az, hogy egy ilyen egyszerű összjátékkal öt embert (!) játszottak át Pjanic-ék, mindent elmond a védekezésünkről! Akárhogy is nézzük, ez egy gyerekes gól volt, amilyet nem valószínű, hogy másik A-ligás csapat ellen lehet lőni – kivéve persze a mieinket!

pjanic gól

Fura, de a borzalmas start még nem törte össze teljesen Iachini legényeit, hiszen a 10. perc tájékán azonnal meg volt a lehetőségünk az egyenlítésre, ám hiába került Szczesny rossz kifutása után a labda Vazquez elé, az olasz válogatott játékos nem tudott a kapuba gurítani…. Ez pedig nagyjából el is döntött mindent! Mert ha tegyük fel, sikerült volna góllal válaszolni Pjanic villámgyors találatára, akkor talán máshogy alakult volna a mérkőzés! De nem sikerült, a Roma pedig megbüntetett minket – nem is akárhogyan! A 14. percben ismét elaludtak a hátsó embereink, s nem vették észre, hogy Florenzi teljesen tisztán ácsorog a 16-oson belül, majd miután Pjanic remekül helyzetbe hozta a Barca ellen csodagólt szerző játékost, nyilvánvaló volt, hogy ez az akció is góllal végződik majd. Így is lett, szegény Sorrentino-nak ezúttal sem volt esélye a hárításra, az eredményjelző pedig negyedóra alatt 0-2-t mutatott. Reménytelenné változott a helyzetünk. Azt ugyanis, gyaníthatóan senki sem feltételezte, hogy ez a mostani, lejtmenetben lévő Palermo majd visszajön kétgólos hátrányból egy bajnokesélyes csapattal szemben! Nem is volt erre utaló jel egy sem. Sőt! Florenzi gólját követően Rigoni alaposan megráncigálta Salah-t a 16-oson belül, ám mivel az egyiptomi nem az a színészkedős típus, nem esett el, pedig ha így tesz, vélhetően járt volna a (jogos) büntető. Pár perc múlva Gervinho egymaga bohócot csinált Gonzalez-ből és társaiból, majd úgy kilőtte a bal felső sarkot, hogy Sorre-nak ezúttal sem volt semmi esélye. Teljes összeomlás.

US Citta di Palermo v AS Roma - Serie A

Ezt a szűk félórát látva, újra felmerült bennünk a kérdés: miért nincs már valami személyi következménye a hátvédek hetek óta tartó gyenge formájának? Természetesen aláírjuk, hogy nem túl bő a választék a kispadon, de úgy véljük, hogy meg lehetne adni az esélyt az idén még nem látott Sinisa Andelkovic-nak, a tavasszal jól futballozó Roberto Vitiello-nak és a nyáron igazolt utánpótlás válogatott, ám eleddig mindössze 25 percet játszó Edoardo Goldaniga-nak is! Arról már nem is beszélve, hogy Daprelá-t is szívesebben látnánk a baloldalon, mint Lazaar-t!

lazaar roma

27 perc után 0-3 volt az eredmény állása, nekünk pedig beugrott a 2011 februárjában játszott, 0-7-tel véget érő Palermo-Udinese bajnoki meccs, ugyanis utoljára akkor kezdtük hasonlóan az első félórát hazai pályán. A vasárnapi teljesítményünket pásztázva pedig, tényleg joggal tarthattunk attól, hogy újra kell majd élnünk a négy évvel ezelőtti borzalmakat. Noha a 29. percben Vazquez fejelt egy kapufát Trajkovski beívelése után, a helyzetek többségét így is a Roma dolgozta ki. Nainggolan ajtó-ablak helyzetben a kapusba lőtt, Salah és Gervinho pedig nagy helyzetben nem találta el a kaput. A mieink lélektelenül, ötlettelenül, s teljesen szétesve futballoztak, sokszor pedig az volt az ember érzése, hogy a két csapat között osztálynyi különbség van – nem a mi javunkra! A védelmünk átjáróház volt, Lazaar abszolút nem bírt a nagyon gyors Salah-val, a középpályán Jajalo és Chochev csak a labdát kereste, míg Rigoni és Hiljemark szintén gyenge volt, elöl pedig Trajkovski is csak erőlködött. Pedig a Roma nem csinált olyan különösebb dolgot, mindössze futballozott.

US Citta di Palermo v AS Roma - Serie A

(Trajkovski (8) nem sokszor jutott túl a római védőkön vasárnap)

Igazi megváltás volt számunkra, amikor véget ért az első félidő. Abban aligha volt meglepő, hogy a játékosok hatalmas füttykoncert közepette vonulhattak az öltözőbe, az viszont igencsak fura volt, amit Iachini tett a kispadnál: trénerünk a félidő végeztével kezet fogott a segítőivel, mintegy megköszönve nekik az eddigi közös munkát. Nem nagyon tudtuk mire vélni ezt a jelenetet, mert egy félidő még hátra volt, ugyanakkor okvetlenül is eszünkbe jutottak az elmúlt héten napvilágot látott hírek, vagyis egy újabb vereséget követően váltás jöhet a kispadon. Nos, egy ilyen pocsék félidő után az sem lett volna meglepő, ha Iachini itt befejezi palermói pályafutását…

US Citta di Palermo v AS Roma - Serie A

De még mielőtt bárki is azt hitte volna, hogy Beppe lemondott a szünetben, jeleznénk, szerencsére szó sem volt ilyesmiről. Sőt, a Mister próbálta átszervezni az első félidőben megroppanó csapatát, és lekapta a pályáról az ezúttal is kritikán alul teljesítő Jajalo-t, a helyére pedig beállította Gilardino-t. Támadóbb felfogásra váltottunk tehát, ebből azonban a második félidő első öt percében semmit sem érzékeltünk. A Roma ott folytatta a meccset, ahol a szünet előtt abbahagyta. Digne remek lövésénél Sorrentino, Salah (úgy fordult le El Kaoutari-ról, hogy a marokkói talán még most sem fogta fel, miként történhetett vele ilyen…) középre gurításánál pedig a szerencse mentett meg minket egy újabb góltól. Az 58. percben aztán olyan dolog történt, amire eddig még nem volt példa! Gilardino gólt szerzett palermói mezben! Méghozzá nem is csúnyát! Gila, Vazquez kiváló indítása után először levette a labdát, majd egy remek cselt követően a kapuba passzolt! Nem tudjuk, hogy a 2006-ban világbajnokságot nyert támadónak a múlt héten csináltatott új tetoválása hozta-e meg a szerencsét, vagy valami más, mindenesetre ez egy pompás megoldás volt a rutinos támadótól. Remélhetőleg nem az utolsó!

US Citta di Palermo v AS Roma - Serie A

1-3 lett, és az idősebb drukkereinknek eszébe juthatott egy másik, a 2011-eshez képest sokkal pozitívabb emlék is. 2006-ban úgy lett 3-3 a Palermo-Roma bajnoki mérkőzés végeredménye, hogy a szünetben 0-3 volt az állás. Mondjuk az is igaz, hogy abban a Palermóban olyan emberek lőtték a góljainkat, mint a későbbi világbajnok Simone Barone, vagy a máig aktív Davide Di Michele, és olyan játékosok játszottak hátul, mint Zaccardo, Barzagli, Biava és Grosso. Hát igen, az akkori csapat képes volt felállni ekkora hátrányból is, a mostani kedvenceinkre viszont aligha mertünk volna nagyobb összegben fogadni, még 1-3 után sem. Mindenesetre bő félóra lett volna még arra, hogy megmentsük az egyik pontot, de a játék képe egyáltalán nem olyan volt, mint amilyen mondjuk szűk tíz évvel ezelőtt. A Roma ugyanis, ha nagyon erőltette volna a dolgokat, akkor bármikor képes lett volna újabb gólokat szerezni, ám szerencsére az első félidőben látott tempóból alaposan visszavettek a Farkasok és megelégedtek a biztos előny megőrzésével is. Mondjuk Iago Falque így is hamar visszaállíthatta volna a háromgólos differenciát a csapatok között, ám hiába lőhetett zavartalanul (a védők ezúttal sem voltak sehol…) a 16-oson belül, Sorrentino védett. Jegyezzük meg, Stefano volt az egyetlen, akinek a teljesítményére most sem lehetett panaszunk. 

US Citta di Palermo v AS Roma - Serie A

(Sorrentino a Roma ellen sem unatkozott, volt dolga bőven)

A második játékrészről sok mindent már nem lehet elmondani, habár az mindenképpen dicséretes volt, hogy legalább keménységben ekkor már felvettük a kesztyűt a rómaiakkal szemben. Na, persze nem mindenki! Chochev és Lazaar teljesítménye továbbra is értékelhetetlen volt, Hiljemark-ot pedig nagyítóval kellett keresni a pályán. Ekkor egyébként már Quaison is bent volt (Trajkovski-t váltotta) a pályán, ám ezúttal a fiatal svéd sem tündökölt. Alberto Gilardino viszont kimondottan aktív volt. A csatár a gólját követően sem tűnt el, sőt negyedórával a vége előtt fejjel is majdnem beköszönt, Szczesny azonban védett. Azon túl, hogy Gilardino tényleg nagyszerű gólt szerzett, és most először végre úgy játszott, ahogy azt elvárjuk tőle, túlzásba talán még nem kellene esni vele kapcsolatban, elnökünknek viszont máris sikerült! A meccs másnapján Zamparini azt nyilatkozta, hogy a keretből néhány embernek Alberto-ról kellene példát vennie…

US Citta di Plaermo Unveils Signing Alberto Gilardino

(Zamparini nagyon elégedett volt Gilardino teljesítményével a Roma ellen)

Egyébként nagyon feltűnő volt az egész meccsen, hogy pontrúgásokból lehetne mit keresni a Roma ellen, és a 91. percben pont egy kis szögletből szereztünk újabb gólt. Quaison pontosan ívelt középre, Gonzalez pedig, csakúgy, mint a Toro otthonában, ismét gólt fejelt, amivel akár ezúttal is szorossá tehette volna végjátékot. Csak hát a Roma attól jobb csapat, hogy kiengedjen egy ilyen biztos győzelmet a kezéből, s rögtön a középkezdést követően helyre is állították a világ rendjét a giallorossik. Felpasszolták a labdát Gervinho-nak, aki nagyon könnyen elfektette El Kaoutari-t, majd a tehetetlen Sorrentino mellett a hálóba is passzolt. Kész. Ilyen egyszerű gólt lőni manapság a Palermo ellen.

Soccer: Serie A, Palermo vs Roma

(El Kaoutari (34) sem tudta megállítani a két gólig jutó Gervinho-t…)

És ezzel az újabb „óvodás” találattal ki is alakult a végeredmény. A Roma teljesen megérdemelten győzött, a 2-4 pedig, a játék képe alapján talán még hízelgő is ránk nézve. Ez volt zsinórban a negyedik vereségünk, és jelenleg nem látjuk, hogy miként fogunk kimászni az egyre mélyebb gödörből. Nem kétséges, ebből a jelenlegi állapotból nagyon nehéz lesz kirángatni a csapatot, hiszen az eredmények nem jönnek, a játékunk hétről-hétre rosszabb, ráadásul a Roma ellen mintha a játékosok és Iachini is elveszítette volna a hitét. Edzőváltás azonban egyelőre biztosan nem lesz, ugyanis a meccs másnapján Zamparini nemcsak Gilardino-t méltatta, hanem megerősítette a posztján Beppe-t is. Elnökünk szerint, nincs itt az égvilágon semmi gond, Iachini egyelőre még keresi a legideálisabb csapatot, és abban az esetben sem lesz csere a kispadon, ha netán a sereghajtó Bologna-tól is kikapunk legközelebb.

)

Mivelhogy Iachini tavaly egy rosszabb rajtot (egy évvel ezelőtt a 7. fordulóban szereztük meg az első bajnoki győzelmünket, s csak 6 pontnál jártunk…) követően is összeszedte a társaságot, egyelőre nincs más választásunk, minthogy bízzunk a mesterünkben, még akkor is, ha a Roma ellen ő is igencsak hitehagyottan viselkedett. Mindenesetre az EB-selejtezők miatt lévő kéthetes szünetben lesz idő töprengeni azon, hogy min kellene változtatnunk a sikeresebb szereplés érdekében. Persze lehet, hogy tényleg csak az a baj, hogy még nem vett mindenki példát az immár 1 gólos Gilardino-ról…