Ilyen győzelmekkel lehet visszacsalogatni a szurkolókat

Először sikerült megnyerni egy olyan meccset az idei szezonban, amely az aktuális formák és a tabella alapján is rangadónak volt titulálható. Ráadásul, a Cremona-ban aratott 2-1-es győzelem értékét továbbnöveli, hogy hátrányból fordítva gyűjtöttük be a három pontot a Stadio Zini-ben, ott, ahol eddig még senki nem ünnepelhetett diadalt az ősszel. A bravúrnak pedig a jutalma is busás lett: újra a tabella élén láthatjuk kedvenc rózsaszín-fekete csapatunkat! És mivel a következő fordulóban hazai pályán fogadjuk a középmezőnyhöz tartozó Cittadella-t, él a remény arra is, hogy ezúttal egy hétnél tovább leszünk listavezetők! Erről azonban még korai elmélkedni, úgyhogy inkább visszatekintünk a Cremonese elleni nagyszerű sikerre!  

POZITÍVUMOK:

Idegenben, hátrányból fordítva nyerni, mindezt egy olyan csapat otthonában, amely a fordulót megelőzően még nem kapott ki odahaza és csak egy ponttal állt rosszabbul a tabellán, mint a mieink, hatalmas fegyvertény, éppen ezért az eredmény a legnagyobb hozadéka a vasárnapi meccsnek! További pozitívum volt, hogy Tedino fiait ezúttal sem törte meg a bekapott gól és gyorsan válaszolni tudtak Claiton fejesére, akárcsak egy hete Pescara-ban, ez pedig alighanem befolyással volt arra is, hogy végül megnyertük a mérkőzést!

Jó volt látni, hogy mindkét gólunk kidolgozott, szép akció végén született, vagyis abszolút nem véletlenek után vettük be a korábbi palermói kapus, Samir Ujkani hálóját. Örömteli volt az is, hogy ezúttal nem kizárólag Nestorovski-n múlott az eredményességünk, mert a góljainkat a remekül játszó jobbszélső Andrea Rispoli és a már egy hete is betaláló Ivalyo Chochev szerezték – utóbbit külön dicséret illeti azért, hogy átmentette a Pescara-ban látott formáját Cremona-ban is, ahol a góljával most nyerő emberré is vált!

Nagy megelégedettséggel töltött még el bennünket Igor Coronado és Carlos Embalo teljesítménye is, a brazil srác az első, a portugál felmenőkkel is rendelkező játékos pedig a második gól előtt adott gólpasszt.

Persze, azt is lehet írni, hogy ezen a napon a szerencse is a mieink mellett állt, gondoljunk csak Almici lövésére, ami a kapufáról jött ki a 88. percben, de nyilván, annak a csapatnak van szerencséje, amely tesz is érte! Azt pedig, nem lehet elvitatni, hogy Nestorovski-ék vasárnap kiváló hozzáállással futballozták végig a kilencven plusz valahány percet, és mindent megtettek a siker érdekében, ezért megérdemelten pártolt melléjük Fortuna is – eme tényezők együttes hatásával pedig a rangadón győzelmet, a tabellán meg ismét listavezető pozíciót sikerült elérni! Ja, igen: és volt még egy faktor, ami egész biztosan hozzájárult az előbbi dolgok létrejöttéhez! Mégpedig a csapatot szép számban elkísérő szurkolók buzdítása!

Szerkesztőkollégámmal pont arról beszélgettünk a meccs alatt, hogy milyen sok rózsaszín sálas szimpatizánst csodálhattunk meg a vendégszektorban, akik azon túl, hogy kiváló hangulatot teremtettek a fiúknak, láthatóan még remekül is szórakoztak a csapat produkciója és a végeredmény láttán, ami mindenképpen hatalmas pozitívum volt! Már csak azért is, mert Tedino és a játékosok a szezon kezdete óta mást sem hajtanak, csak azt, hogy a bajnokság elején az elsődleges cél az, hogy a fájó kiesést követően visszaszerezzék a szurkolók kedvét az újbóli meccsre járáshoz! Nos, ezzel az idegenben aratott győzelemmel vélhetően sikerült ez irányba is tenni egy lépést, ami jelen esetben tán még attól is fontosabb, hogy időközben újra első helyre ugrottunk a tabellán!

NEGATÍVUMOK:

Amit feltétlenül meg kell említenünk ebben a részben az a védelem teljesítménye volt, meg az, hogy immár sokadszor kaptunk gólt pontrúgást követően.

Kiderült, nem véletlenül tartottunk Giuseppe Bellusci visszatérésétől, hiszen a nyáron igazolt hátvédet a bajnokság elején sem éreztük biztos pontnak, és ezt a Cremonese ellen is megtapasztaltuk. Vasárnap Tedino középhátvédként vetette be a korábbi Catania-védőt, aki finoman fogalmazva sem tudott markáns produkcióval előrukkolni, mint ahogy az ezúttal jobboldali védőnek rendelt Aljaz Struna sem! Mindkét játékos rengeteget hibázott, és bizony, nem rajtuk múlott, hogy végül mégis nyertünk! Ha Abbattista-játékvezető észnél van, akkor 1-2-es állásnál 11-est ítélt volna Struna teljesen nyilvánvaló kezezéséért, az pedig fontos kettő pontunkba kerülhetett volna! Summa summarum, Bellusci és Struna nem játszott jól együtt, de persze az is igaz, hogy előbbi hosszú sérülés után lépett pályára ismét, utóbbi pedig ezúttal nem a szokott posztján, középhátvédként játszott. Azt azért megállapíthattuk, hogy a hétvégén válogatott kötelezettség miatt hiányzó Thiago Cionek-kel, jobban szokott muzsikálni a védelmünk, ám a lengyel visszatérésével együtt is vannak félelmeink a jövőre nézve e csapatrészt illetően!

A MECCS EMBERE:

Oly régóta vártunk már arra, hogy újra dicsőíthessük Andrea Rispoli-t, de vasárnap végre eljött ez a pillanat is! Na ja, a csupaszív-játékos azért eddig is a jók közé tartozott, vasárnap azonban messze kiemelkedett a csapatból! Embertelenül nagy munkát végzett, és hosszú idő után végre gólt is szerzett egy szép akció végén, sőt, a második gólban is benne volt, mert az ő beívelése után került a labda Embalo elé, majd pedig Chochev-hez. Vagyis, Andrea Rispoli a Cremona ellen nyújtott teljesítményével méltán érdemelte ki a meccs legjobbja címet!

A MECCS JELENETE:

A második gólunk nagyszerű akcióból született, szép volt Rispoli beadása, és Embalo vissza passza is, miként Chochev is rettentő okos megoldást választott azzal, hogy állítgatás nélkül laposan a hosszúba lőtte a labdát. Nekünk ez volt a kedvenc jelenetünk a Stadio Zini-ben, már csak azért is, mert ez a találat három fontos pontot eredményezett a mieink számára. De a meccs összefoglalójában megtekinthető, hogy miért találtuk ezt olyan szépnek!

TEDINO HÚZÁSAI:

Nagyon nem lehet, és nem is szeretnénk egy győztes meccs után elmarasztalni a mestert! Szerencsére, a novarai vereséget követően Tedino belátta, hogy a 3-5-1-1-es felállás az, amelyben a legjobban szuszpendál a csapat, így csakúgy, mint az előző három veretlenül megvívott meccsen, Cremona-ban is ilyen formációban játszottunk, ami megint csak jó döntés volt.

Az ugyanakkor tény, hogy voltak gyengébb teljesítmények a csapatban vasárnap is, gondolunk itt Bellusci-ra vagy Struna-ra, ám miután nagyon sok hiányzója volt a szakmai stábnak e meccs előtt, így ennél jobb összeállítást, ha akart volna, akkor sem tudott volna pályára küldeni Tedino. Mint ahogy a kispadunk is elég „rövid” volt, ezáltal cserélni sem volt könnyű! Ez abból is érződött, hogy a vezetőedző addig nem is nyúlt bele a meccsbe, amíg nem volt muszáj – a három változtatás már 1-2 után történt, vélhetően frissítő és időhúzó jelleggel egyaránt! És miután a kispadon csak a fiatal Accardi és Petermann ült, mint bevethető védő, így azon sem nagyon lepődtünk meg, hogy a mester csupán a támadószekcióban tudott és mert változtatni, és inkább csak posztra cserélt, nem kockáztatva a 3-5-1-1-es felállást és a hátsó alakzatot. Bár tény, hogy Coronado és Embalo is jól futballozott Cremona-ban, a helyettük beállított Fiordilino-val és Monachello-val valószínűleg a támadójátékunk frissítése és egy esetleges kontra volt a cél, míg a Nestorovski-Gnahoré módosításnak egyértelműen időhúzó szándéka volt. Mindent egybevetve tehát, nem érheti különösebb kritika Bruno Tedino vasárnapi munkáját, ugyanis jól rakta össze a rendelkezésére álló darabokat, ami össze is állt egy egésszé!

A KÖVETKEZŐ MECCS:

Legközelebb hétfőn este (kezdés: 20 óra 30 perckor) lépünk pályára, mégpedig a Cittadella ellen – hazai környezetben. Ha nem tudnánk, hogy a következő ellenfelünk „csak” a tizedik helyen tanyázik a bajnokságban, a Barbera-ban akkor is kötelezően elvárnánk az „ilyen” meccseken a győzelmet, így meg aztán pláne! Főleg annak tekintetében, hogy a Cittadella az utolsó három meccsén csak két pontot szerzett, azt is a Spezia és a Ternana ellen, legutóbb pedig odahaza szenvedtek vereséget a Parma-tól. Mindazonáltal, Roberto Venturato legénysége mutatott már be bravúrokat az idén, hiszen győzni tudtak Pescara-ban és Empoli-ban is, de nemrég a velenceieket is két vállra fektették hazai pályán. Szóval, könnyű mérkőzésre egyáltalán nem számíthatunk hétfőn este sem, ám ezzel együtt, illene itthon tartanunk a három pontot, hogy ezúttal egy hétnél tovább maradjunk az élen!