Interjú egy igazi palermóival, aki mindig és csak a Rosaneri-nek szurkolt

Évek óta beszédtéma volt már blogunk gondolatban létező szerkesztőségében, hogy ki kellene aknáznunk a twitter által felkínált lehetőségeinket, s el kellene kezdenünk nyitni külföldi szurkolók vagy csoportok felé, hiszen nem titok, hogy egyre több országból és egyre nagyobb számban jelölnek már be ott is bennünket. Így esett meg az is, hogy egy szép napon elkezdte követni a Palermania Blog twitter-oldalát egy SALVO PALAZZOTTO nevű úr, akiről hamar kiderült az adatlapja, no meg a Stefano Sorrentino-val megosztott közös képei alapján, hogy óriási szurkolója a rózsaszín-feketéknek, sőt, mi több, igazi palermói lokálpatrióta is! A gyors visszaigazoláson túl aztán, kialakult köztünk egyfajta kapcsolat, Salvo nem egyszer lájkolt bennünket, majd pár hónappal ezelőtt, teljesen magától még ránk is írt. Valamikor ekkor fogalmazódott bennünk, hogy akarunk vele készíteni egy interjút, mert hát, ki tudna többet a Palermo Calcio-ról, mint egy olyan ott élő személy, aki már 8 éves kora óta folyamatosan ennek a klubnak szurkol, minden évben bérletet vált a hazai meccsekre, és gyakorlatilag mindent tud az általunk is kedvencnek tartott szicíliai együttesről! Büszkén jelentjük, a tervünkből valóság lett a hétvégén, ugyanis SALVO PALAZZOTTO örömmel fogadta a kérésünket, s képzeljétek el, annyira jó arc volt velünk, hogy néhány órán belül meg is válaszolta mind a harminc kérdésünket, amelyeket egyébként nagy műgonddal és úgy állítottunk össze, hogy sok érdekességgel szolgáljon! Nos, akit tehát érdekel, egy ÍZIG-VÉRIG PALERMÓI ÚRIEMBERNEK ÉS SZURKOLÓNAK a véleménye a klubbal kapcsolatos minden lényeges témában, mint például, hogy milyen figura az életben Stefano Sorrentino; mit gondol Miccoli-ról, Balogh Norbi-ról, Nino La Gumina-ról vagy éppen Zamparini-ről; miért járnak mostanság kevesen a meccsekre a Barbera-ba, annak feltétlenül azt javasoljuk, hogy kattintson a folytatás gombra és olvassa végig a teljes interjút! Higgyétek el, nagyon megéri!

1. Mindenekelőtt, üdvözöljük a Palermania Blogon, és ezúton szeretnénk megköszönni, hogy elfogadta a felkérésünket! Egy jó ideje már követjük egymást a twitteren, amiért szintén köszönettel tartozunk! Bár mondta, hogy nem érti a magyar nyelvet, és arra is emlékszem, egyszer ránk írt a twitteren és azt kérdezte tőlünk, hogy „mi okból írnak a Palermóról magyar nyelven híreket??” Éppen ezek miatt, elsőként azt kérdeznénk, hogy tetszik az oldalunk és mit gondol a lelkesedésünkről egy igazi palermói?

Salvo Palazzotto: Igen, emlékszem… Nem igazán értettem, hogy  kik ezek a magyar srácok, akik a Palermónak szurkolnak, és ezért bocsánatot is kérek a kérdésem miatt! 🙂 Sajnos, nem ismerem a magyar nyelvet, de nagyon örülök neki, hogy a rózsaszín-fekete színeknek külföldön is vannak támogatói! 😉

2. Tudjuk, hogy egy igazi lokálpatrióta is, aki imádja Palermo-t és a város csapatát is, ezért egy kicsit kíváncsiak vagyunk arra, hogy mikor és hogyan kezdődött a rózsaszín-fekete színek iránti rajongás? 

Salvo Palazzotto: Nyolc éves korom óta szurkolok a Palermónak és most már 54 vagyok. 8 éves korom előtt nem követtem a focit. Köszönöm az édesapámnak, aki sajnos már nincs többé, hogy amikor gyerek voltam elvitt engem a stadionba. Onnantól kezdve mindig a Palermónak a szurkoltam.

3. Egyedül szurkol vagy a családban többen is osztoznak-e a lelkesedésén?

Salvo Palazzotto: A családomban mindenki a ROSANERO szurkolója!!!

4. Láttuk a facebookon, hogy a Perugia elleni 4-1-es meccsen Ön is kint volt a stadionban, s még videóra is vette Nestorovski 11-esét. De milyen gyakran jár ki a meccsekre és mi volt az eddigi legnagyobb élménye a Barbera-ból, amit élőben látott?

Salvo Palazzotto: Bérletes vagyok, és mindig megyek a meccsekre, amikor az egészségi állapotom nem szorít arra, hogy otthon maradjak. A meccs, amire nagyon nagy érzelmekkel emlékszem, az egy Milan elleni hazai győzelem volt a Coppa Italia-ban! Ezzel értük el a római döntőt, amit az Inter ellen játszottunk. És én ott voltam!! A Stadio Olimpico-ban, ahol 40 ezren voltunk!!!

5. A Pescara 3-0-s legyőzésével átvettük a vezetést a tabellán. Látta a meccset, és mi a véleménye róla?

Salvo Palazzotto: Igen, a helyszínen láttam a Palermo-Pescara meccset is. Csodálatos mérkőzés volt. Talán a 3-0-s eredmény egy kicsit túlzó, mert a Pescara volt az a csapat, amely eddig a legjobb focit játszotta Palermóban! Ettől függetlenül, a győzelmünk teljesen megérdemelt volt!

6. Melyik volt a legjobb Palermo, amelyet valaha látott?

Salvo Palazzotto: Nekem a legjobb csapat az volt, amelyet még Delio Rossi mester irányított. A csapatban olyan emberek voltak, mint Sorrentino, Pastore, Hernandez vagy éppen Liverani. Ez egy nagyon nagy csapat volt, amely megérdemelte volna a Bajnokok Ligája kvalifikációt!

7. A Zamparini-éra előtt is járt meccsekre? Meséljen nekünk azokról az időkről!

Salvo Palazzotto: Mint mondtam az előbb, én mindig, és csak a Palermónak szurkoltam, már a Zamparini-éra előtt is. Emlékszem, a 70-es évek Palermójára, olyan bajnokokkal, mint Fausto Silipo, Valerio Majo, és Guido Magherini. Ez a csapat közel állt a győzelemhez is az Olasz Kupában, és igazi emberek alkották, akik még ma is a legelkötelezettebbek a rózsaszín-fekete színek iránt!

8. Láttuk, hogy van közös képe Stefano Sorrentino-val is, akivel többször is találkozott, és akinek még, ha jól tudjuk, a könyvét is olvasta! Ő a legnagyobb kedvence? Egyébként, érdekelne bennünket is, hogy milyen ember Stefano élőben?

Salvo Palazzotto: Stefano Sorrentino a barátom, még ma is gyakran beszélünk egymással. Ő nagyon elhivatott Palermo városa és szurkolói iránt, miként a családja is imádja Palermót. A könyvében van egy komoly rész, melyet a palermói tapasztalatának szentelt. Stefano egy kiváló személyiség, emellett nagyon kedves és udvarias ember is. Mindenkit tisztel és egy kivételes apuka is. Egy igazi jó fiú, aki jóval többet érdemelt volna, mint amit a futball adott neki! Mindenesetre így is fényes karrierje volt, aki látta őt, az nagyra becsüli, úgy Görögországban és Spanyolországban is, ahol kifejezetten magas szinten teljesített.

9. Úgy láttuk, hogy Javier Pastore-val is sikerült már egyszer szelfizni! El Flacco Rómába igazolt a nyáron, amelynek Ön is nagyon örült, s még meg is jegyezte, hogy miatta egy kicsit szurkol az idén a Farkasoknak! Milyen futballistának tartja Pastore-t és milyen emlékei vannak róla Palermóból? 

Salvo Palazzotto: El Flaco az egyik legnagyobb bajnok volt, aki magára öltötte a mi mezünket. Egy jól nevelt, jó srác, és egy nagyon erős futballista. Rómában volt néhány problémája, mert egyfelől sérülések is hátráltatják, másfelől pedig azért, mert szerintem nem illik Di Francesco sémájába. Pastore-nek nem lehet egy behatárolt posztja, hagyni kell a pályán a fantáziáját szabadra engedni. Palermóban megtalálták az ő ideális posztját, kár, hogy elment, én nagyon sajnálom. Egy nagyon szép emlékem Pastore-ról, amikor 3 gólt lőtt a Catania-nak. Csodálatos párost alkottak Hernandezzel a Palermo-Bologna-n is… Óriási öröm és élmény volt látni, ahogyan játszik. Olyan volt, mint egy csodálatos költeményt olvasni.

10. Mivel Ön jól ismeri Palermót és az ottani szurkolókat is, ezért arra is kíváncsiak lennénk, hogy a közvélemény szerint, az utóbbi években ki volt a Rosaneri legjobbja?

Salvo Palazzotto: Palermo az a város, ahol a nagy többség csak divatból szurkol! Amikor 2004-ben visszatértünk a Serie A-ba, az első évben volt 32 ezer bérletes, de már a következő évben csak 20 ezer volt. Nyilvánvalóan azért volt nagy a lelkesedés, hogy végre lehet látni élőben olyan csapatokat, mint a Juve, a Milan és az Inter. A másik kérdésre pedig az a válaszom, hogy majdnem minden palermói szerint Miccoli volt a legjobb játékosa a klubnak.

11. Mi a véleménye Miccoliról a „történtek” után?

Salvo Palazzotto: Miccoli egy igazi bajnok volt a pályán, viszont kár, hogy a pályán kívül egy rossz gyerek volt. A barátokkal, akikkel járt, elrontott minden jót, amit tett. Nekem ő egy olyan személy, akit kitöröltem az emlékezetemből. Szeretek emlékezni a játékára, és semmi több!

12. Kiből lehet az új Miccoli?

Salvo Palazzotto: Ebben a pillanatban nem látok egy olyan játékost sem, akiből új Miccoli válhatna. Ez a csapat, valószínűleg, teljesen újjá fog alakulni, amikor változni fog a klub. Majd meglátjuk, hogy mi fog történni a következő hónapokban. Azonban remélem, hogy visszatérünk a Serie A-ba!

13. Tavaly volt egy magyar játékosa is a klubnak, Balogh Norbert személyében, aki sajnos nem tudta megmutatni, hogy miért tartotta Zamparini Cavani-utódnak! Mit gondol honfitársunkról? És mit gondol Sallai Rolandról, aki két évvel ezelőtt szintén játszott Palermóban, ma pedig már a Bundesligában szerepel?

Salvo Palazzotto: Balogh Norbert nekem nagyon tetszett, de nem tudom, hogy lehetett-e volna új Cavani belőle. Az edzők részéről kevés volt a bizalom felé, aztán megsérült és ez befolyásolta a teljesítményét. Szerintem, ha keményen dolgozik és megkapta volna a kellő bizalmat, jó kis rózsaszín-fekete játékossá válhatott volna. Ugyanezt gondolom Sallai Rolandról is, akit személyesen is ismertem. Roland még mindig nagyon fiatal, és ha megtalálja a számára megfelelő környezetet, akkor egy kitűnő játékos válhat belőle.

14. Az elmúlt szezon egyik felfedezettje Nino La Gumina volt, aki a nyáron az Empoli-hoz igazolt. Sajnálta a fiatal csatár távozását? És ön szerint jó döntés volt, hogy egy jó szezon után máris eladtuk?

Salvo Palazzotto: Nino La Gumina még nem nagy futballista! És azt gondolom, hogy súlyos hiba volt elengedni őt Palermóból, annak ellenére is, hogy ez nem az ő hibája volt. Empoli-ban nagyon keveset játszik. Egy másik, Palermóban eltöltött év kellett volna neki, hogy még erősebbé váljon!

15. Tavaly nem sikerült kiharcolni a feljutást, mégpedig egy igencsak érdekes play-off döntő miatt, amelyet egyszerűen nem nyerhettünk meg! Mi a véleménye erről a play-off döntőről és a ‘Ciociari’ magatartásáról?

Salvo Palazzotto: Én csak szeretném elfelejteni ezt az undorító, gusztustalan mérkőzést. Én azt gondolom, hogy nem kellett volna eljutnunk odáig, hogy play-off-ot kelljen játszani. Csináltunk 4 döntetlent az utolsó 4 hazai meccsen és tessék, elveszítettük a Serie A-t. A frosinone-i klub viszont egy szégyen volt! Én azt kívánom nekik, hogy hamarosan térjenek vissza a Lega Pro-ba, oda, ahová valók, és amit érdemelnek!

16. Nekünk úgy tűnt, hogy igazából nem is a döntőben buktuk el a feljutást tavaly, hanem azzal, hogy Tedino-t nem rúgták ki hamarabb! Ön hogyan látta ezt a dolgot, és mit gondol Tedino-mesterről?

Salvo Palazzotto: Tedino egy remek személy, de nekem nem tetszik a játékmódja, amit a futballban alkalmaz, mert túlságosan defenzív. Rosszabb, mint Iachini. Igen, el kellett volna küldeni hamarabb a tavalyi szezonban, és ha ezt a mostani évet is közvetlenül Stellone-vel kezdtük volna, akkor már 4 vagy 5 pontos előnyben lennénk a másodikkal szemben.

17. Mi a véleménye a jelenlegi csapatról, amely Tedino-val lassan rajtolt, Stellone visszatérése óta viszont gyakorlatilag tündököl? Ennyivel jobb edző Stellone Tedino-tól?

Salvo Palazzotto: Már akaratlanul is válaszoltam az előbb erre a kérdésre. Mindenesetre, igen, számomra Stellone sokkal felkészültebb szakember, mint Tedino. Egy másabb focit játszik, és nagyobb hatással is van a csapatra, amely egyébként nem akarta többé Tedino-t.

18. Kit tart a mostani gárda legjobb játékosának és miért? És van-e olyan, aki maga szerint nem üti meg a csapat szintjét, ám mégis a keret tagja?

Salvo Palazzotto: Nem látok egy kiemelkedő, erősebb játékost ebben a csapatban. Talán Nestorovski és Puscas egy picivel jobbak a többiektől, de nekem nagyon tetszik Moreo, és a védelemben, Struna-ban is sokan újra hisznek, azok, akik rosszul ítélték meg őt! A középső védő posztján ő nagyon erős. Jónak látom Falletti-t és Haas-t is, de utóbbi csak kölcsönben van itt, és biztosan el fog menni.

19. Milyen hangulat veszi körbe a csapatot a városban? Mennyire téma az utcákon a csapat szereplése a hétköznapokon, és milyen a médiakép a csapatról? Mi innen úgy látjuk, hogy a palermói sajtó is képes egy vereség után lehúzni a csapatot, egy győzelem után meg magasztalni!

Salvo Palazzotto: Jól látjátok a palermói újságírókat. Kevésbé profik. Palermóban az igazi szurkolók nincsenek többen 15-20 ezernél. A maradék szurkol valamelyik északi nagy csapatnak, és szerintem az újságírók is ilyenek. A csapatot mindig imádni kell, nem csak akkor, amikor nyer. Máskülönben túl egyszerű szurkolónak lenni.

20. Mi az oka annak, hogy ennyire kevés néző jár mostanában a meccsekre? Tudjuk, hogy tavaly, amikor 2 és 5 euró volt a jegyek ára, akkor nagy volt az érdeklődés, most azonban, úgy tűnik, hogy nem sokan járnak meccsre! Zamparini-nek és a meghiúsult tulajdonosváltásoknak mennyire van köze ehhez?

Salvo Palazzotto: Az emberek nem Zamparini miatt nem mennek a stadionba, hanem mert az igazi szurkolók nincsenek sokan! Én mindig bérletes voltam a Serie A-ban, a B-ben és a C-ben is! Elítélem a 2 eurós jegyárat, nem korrekt azokkal szemben, akik kifizetik a bérletet. Legalább ebben az évben, azok, akik tavaly bérletesek voltak, kaptak 50%-os engedményt. Ezt megérdemeltük!

21. Mi kellene ahhoz, hogy újra megtöltsék az emberek a Barbera lelátóit? Tényleg csak a jegyárak csökkentésével lehetne visszahozni a szurkolókat, vagy esetleg az ellenfelek nem elég vonzók, vagy az emberek túl kényelmesek? Mert a csapat mostani teljesítményére jelenleg nem lehet panasz, ehhez képest a Cosenza ellen alig valamivel több, mint 4 ezer volt kint!

Salvo Palazzotto: Remélem, hogy amikor megújul a klub, az emberek visszajönnek a stadionba! A Pescara ellen jó számban tértek vissza az emberek, de még mindig kevesen voltunk. Valószínűleg, sokan visszatérnének, ha egy új csapatot építvén, másabb célokkal látnák a csapatot.

22. A Catania elleni derbik mennyire hiányoznak? Önnek milyen emlékei vannak a szicíliai derbikről?

Salvo Palazzotto: Én szeretnék minden szicíliai csapatot a Serie A-ban látni! A Catania elleni derby érzelmesebb és többet jelent mindentől. De én nem szeretem az erőszakot! Szép lenne egy testvériség Catania és Palermo között, de más szicíliaiakkal is! Éjen Szicília!

23. Annak idején, amikor a Napoli felkerült az A-ba, mi már rég ott voltunk, most mégis sokkal előrébb tartanak, mint mi. Vajon miért?

Salvo Palazzotto: A Napoli-nak, De Laurentiis-szal, mindig nagyobb költségvetése volt. Ha nem költesz nagyobb játékosokra, nem lenne soha lehetőséged arra, hogy nagy célokért küzdj! A Napoli most valóban egy nagy csapat, és én tényleg boldog lennék, ha megnyernék a scudetto-t!

24. Zamparini kezdetben nagyon sokat tett a Palermóért, mára azonban olybá fest, hogy egy kicsit megfáradt! Sokan nem szeretik, tüntetnek is ellene, de Ön mit gondol Zamparini-ről?

Salvo Palazzotto: Bárhogyan is nézzük, Zamparini volt az a személy, aki visszahozott minket a Serie A-ba. Miatta láthattunk olyan embereket itt játszani, mint Pastore, Cavani, Hernandez, Sorrentino, Miccoli, Barzagli, Zauli, Liverani, vagy Dybala, és ezért csak köszönettel tartozunk Neki! Most az ő ideje lejárt Palermóban. Sajnálom, hogy nem akkor döntött a visszavonulás mellett, amikor még mindenki tisztelte és szerette. De most már tényleg át kellene adnia az irányítást másnak.

25. Milyen tulajdonost tudna leginkább elképzelni a klub élére, vagyis ki lehetne a legjobb választás Zamparini helyett?

Salvo Palazzotto: Nem tudnám ezt megmondani! Azt remélem csak, hogy bárki érkezik, úgy imádja majd ezeket a színeket, ahogyan mi imádjuk!

26. 2017-ben Baccaglini állt közel a klub megvásárlásához, idén pedig Follieri. A tulajdonosváltást Ön hogyan látja és mi az általános vélekedés erről Palermóban?

Salvo Palazzotto: Különböző személyiségek voltak, de én is csak annyit tudok, amik az újságokban megjelentek. Számomra az egyetlen, aki nagy siker lett volna, az Frank Cascio lehetett volna!

27. Mennyire lenne fontos egy új stadion a városnak? Nekünk nagyon tetszik a Barbera, úgyhogy nem szeretnénk, ha ezt teljesen lebontanák, de mit gondolnak erről Palermóban?

Salvo Palazzotto: Az új stadion alapvetően fontos lenne, különösen, ha mindenhol fedett lelátóval rendelkezne! A palermói emberek elkötelezettek a Barbera iránt, de egy új stadion tetszene mindenkinek! Biztos vagyok benne, hogy ebben az esetben még több ember jönne ki szívesebben a meccsekre!

28. Ha jók az információink, akkor úgy tudjuk, hogy Ön is tagja a „Forza Palermo sempre nel cuore” nevű fb-csoportnak is, amellyel szeptember végén, egy pazar vacsorán is részt vett. Milyen volt ez az esemény?

Salvo Palazzotto: Igen, van egy pár csoport, amelyekbe beiratkoztam, és ez az egyik! Nagyon jól érzem magam itt, és sok csodálatos ember van körülöttem, köztük sok Palermo-szurkoló hölgy! Ezen az estén úgy döntöttünk, hogy elmegyünk mindnyájan és eszünk egy pizzát, az est közben pedig, küldtünk egy fotót Stefano Sorrentino-nak, aki egy nagyon érzelmes hangú üzenetben válaszolt is nekünk! Remek este volt!

29. Lesz közös ünneplés ezzel a csoporttal a szezon végén, ha megnyerjük a bajnoki címet? Egyébként milyen módon szeretne még ünnepelni, ha tényleg megnyerjük a bajnokságot?

Salvo Palazzotto: Ezt még nem tudom! Remélem, visszatérünk a Serie A-ba és aztán majd meglátjuk, hogyan ünnepelünk! De elég babonás vagyok, úgyhogy nem beszélek még ilyesmiről! 🙂

30. Mennyi esélyt lát arra, hogy egyszer eljön Magyarországra is? Esetleg lenne kedve egyszer találkozni a magyar Palermo-szurkolókkal is?

Salvo Palazzotto: Nagyon szeretnék ellátogatni Magyarországra! Tudom, hogy az egy csodálatos ország, és ha jönnék, nagyon boldogan megismernélek Titeket! Forza Palermo!!!! És küldök egy kedves üdvözletet is mindenkinek Magyarországra! 🙂