Helyzetjelentés Palermóból, avagy újra Salvo barátunkkal beszélgettünk

Salvo Palazzotto palermói barátunkat félig viccesen a Palermania blog kihelyezett tudósítójaként szoktuk aposztrofálni, hiszen korábban már többször is beszélgettünk vele. Salvo-val azért szeretünk nagyon interjút készíteni, mert amíg mi Magyarországról próbáljuk követni a meccseket, a híreket, a csapat körüli történéseket, addig neki, Palermóban élő szurkolóként sokkal jobb a rálátása mindenre, ami kedvenc klubunk háza táján történik. Mondhatjuk úgy is, hogy Salvo a rózsaszín-fekete klub ütőerén tartja az ujját, és az általa tapasztaltakat illetve markáns, világos véleményét szívesen osztja meg velünk, a Palermo magyar szurkolóival is, amiért mi nagyon hálásak vagyunk neki. Ezúttal is ilyen pazar élményben részesülünk mindnyájan, hiszen a bajnokság téli szünetében ismét sikerült Salvo-val egy újabb interjút készítenünk, amit fogadjatok most is nagy-nagy szeretettel és örömmel!

1. Mennyire vagy elégedett az őszi szezonnal?

Salvo: Mondjuk úgy, hogy vártam volna még néhány plusz pontot, amit valószínűleg meg is érdemeltünk volna. De néhány dolog miatt fontos pontokat vesztettünk. Úgy tűnik azonban, hogy egy kemény időszak után a csapatnak sikerült kijönnie a gödörből. Reméljük a legjobbakat a szezon második felére!

2. Ki volt számodra az ősz pozitív meglepetése illetve a legnagyobb csalódása?

Salvo: Igazi meglepetéseket nem láttam. Különösebben senkinek a teljesítményétől sem dobtam hátast, de Kristoffer Lund akaratát és szimpatikus hozzáállását nagyra értékelem. Fiatal, de egyre jobb benyomást kelt, és hétről-hétre kiérdemli a helyét a kezdőcsapatban. Bár sokat kell még javulnia, elsősorban védekezés terén.

Egy másik játékos, aki már az első pillanattól fogva lenyűgözött, Jacopo Segre. Ahogy már korábban említettem, többet vártam úgy általában mindenkitől. Talán aki kicsit csalódást okozott, az Insigne volt az idény első részében. Remélem, hogy az általa mutatott javulási tendencia tovább fog erősödni.

3. A harmadik kérdés nem is kérdés, inkább egy személy; Corini?

Salvo: Eugenio Corinit, mint embert és mint sportolót mindig is nagyon tiszteltem. Jóindulatú ember, udvarias és kedves személyisége van. Ő volt az egyik legjobb középpályás, aki valaha is viselte a Palermo mezét. Ő volt az egyik kulcsfigurája a 2004-es nagy menetelésnek, aminek köszönhetően a Palermo 32 év után ismét a Serie A-ba jutott. Karizmatikus kapitány, aki kiválóan tudta olvasni a játékot. A nagy bombázó Luca Toni sok gólja Corini remek asszisztjaiból született. Edzőként azonban eddig több hiányosságát tapasztaltam. Túl gyakran ragaszkodik a 4-3-3 formációhoz, ami talán nem a legideálisabb, ha végignézzük az összes rendelkezésére álló játékos karakterét. Gyakran azért veszítettünk fontos pontokat, mert Corininek problémái voltak a játék olvasásával, és nem meccselt megfelelően. Különösen szembetűnő volt ez a Parma és a Como elleni mérkőzéseken, ahol a három szerzett gól ellenére sem tudtuk elvinni a három pontot. A Cremonese ellen végre úgy döntött, hogy változtat a játékrendszeren meccs közben, átállva egy produktívabb 4-2-3-1-re, amely, egy kis szerencsével ugyan, de gyönyörű győzelmet hozott. A szezon első felét 32 ponttal zártuk, mindössze 3 ponttal lemaradva a második helytől, ami a feljutáshoz szükséges. Próbáljunk optimistán nekimenni az idény második felének, talán még erősíthetjük is a csapatot a januári átigazolási időszakban, és reméljük, hogy Corinivel a kispadon fogunk örülni a végén, akit, mint már említettem, emberként nem lehet megkérdőjelezni.

4. Úgy tűnik, jó a csapat szellemisége, jó a kémia a játékosok között, legalábbis a videók és a meccseken való kommunikáció ezt mutatják. Azonban a játék nagy részében valami nem stimmel. A mutatott teljesítmény csak Corinitól függ?

Salvo: Részben igen. Valószínűleg az, hogy néhány játékost túl gyakran felejt a kispadon, okozhatott némi feszültséget a csapatban. Mancuso, Soleri, Nedelcearu, Vasic, ugyanúgy, mint Desplanches, aki ne feledjük, az U21-es válogatott első számú kapusa, kiváló eredményekkel. Lehet, hogy ez elégedetlenséget okozhatott, ami túl sok feszültséget hozott létre, és ennek eredményeként került a csapat gödörbe. A csapat egymás után negatív eredményeket ért el, ezáltal visszacsúszott a nyolcadik helyre. De nem lehet csak az edző nyakába varrni ezt a rossz időszakot. Sok hiba történt mind védekezésben, mind támadásban. Néhány meccsen egyetlen gólhelyzetet sem sikerült kialakítanunk. Szerencsére, bár nehézségek árán, úgy tűnik, hogy ezt a rossz időszakot magunk mögött tudhatjuk, és a csapat ismét egyben van, bizonyítva, hogy nagyon összetartó közösségről van szó, amelyik erősen kötődik az edzőjéhez, ahogy azt az utolsó meccsek is mutatták.

5. Amikor a szurkolók többsége Corini ellen tüntetett, te is úgy gondoltad, hogy szükséges lépés lenne a mister menesztése? Most hogy érzed, helyes döntés volt, hogy a vezetőség kitartott Corini mellett?

Salvo: Igen, én is azok közé tartoztam, akik azt mondták, hogy Corininek mennie kell. De nem Corini, az ember ellen voltam, akit játékosként is imádtam, és aki a Palermo legjobb középpályásainak egyike volt. Viszont úgy éreztem, hogy edzőként egy bizonyos ponton túl már nem tudta kezelni a csapatot. A taktikai ötletei nem passzoltak a rendelkezésre álló játékosok képességeihez. És egyszerűen nem láttam a jövőt Corinivel. Nem tudom, hogy a döntés, hogy Corini maradhatott a helyén, helyes volt-e. Ezt csak a szezon végén lehet majd megmondani. Mindenesetre remélem, hogy láthatom a Palermót az A-ban, és ha ez Genióval a kispadon fog megtörténni, azt sem fogom bánni. Csak a szívem csapatának a javát akarom. Számomra csak a mez és a színek számítanak.

6. Mit gondolsz, Corini azért nem lett menesztve, mert játékosként a Palermo legendája volt?

Salvo: Nem hiszem. Azt gondolom, hogy azért nem rúgták ki, mert a City Group nem tervezett ilyen lépéseket tenni az idény közepén. A CFG érkeztével megváltozott a klub egésze, és ezáltal a futballhoz kapcsolódó felfogás is, és azt se felejtsük el, hogy ez számukra egy befektetési forma.

7. Tekintettel az utóbbi mérkőzések eredményeire, úgy tűnik, hogy Corini kihúzta a csapatot a mélyből, 8 pontot szerezve az utolsó 4 komolyabb ellenféllel szemben. Te is úgy érzed, hogy sikerült kilábalni a gödörből?

Salvo: Igen, úgy hiszem, vagy legalábbis remélem.

8. Ha Corini el lett volna bocsátva, kit láttál volna szívesen a helyén, és ki tudta volna a legtöbbet kihozni ebből a keretből?

Salvo: Mindig is nagyon kedveltem Delio Rossit, aki számomra az egyike azon kevés edzőnek, aki valóban tudja, hogyan kell a futballt tanítani és fiatal játékosokkal dolgozni. De nem hiszem, hogy a CFG valaha is felvette volna vele a kapcsolatot.

Delio Rossi mellett egy másik tréner, akit mindig kedveltem, a Fiorentina jelenlegi edzője, Italiano mester. Végül D’Angelót mondanám, aki a Speziához került, és bár nem ért el eddig kiemelkedő eredményeket, nagyon jó edzőnek tartom.

9. Úgy gondolom, hogy hiányzik a jelenlegi csapatból egy igazi vezér, valaki, aki irányítja és vezeti a csapatot, aki szervezi a játékot, formálja a támadást és a védelmet, aki a menedzser meghosszabbított keze a pályán. Olyan típusú játékosra gondolok, mint Liverani vagy De Rose. Szerintem a jelenlegi keretben nincs ilyen személyiség. Mit gondolsz erről?

Salvo: Valóban, jelenleg nincs igazi vezető a csapatban. A hátsó vonalban Fabio Lucioni tölti be ezt a szerepet a tapasztalata miatt, míg a támadásban Matteo Brunori, aki egyben csapatkapitány is. Középen azonban hiányzik az a játékos, aki irányítaná a csapatot és szervezné a játékot. Olyan személyek, mint Liverani, De Rose vagy maga Corini, amikor még játszott, nincsenek a jelenlegi keretben. Valószínűleg annak a rendszernek, amelyet Corini alkalmaz, nem része az irányító szerep, és talán ezért hiányzik ez a típusú játékos. Sem Gomes, sem Stulac nem rendelkezik ezekkel a képességekkel. Véleményem szerint egy olyan játékost kell keresni, aki képes irányítani a játékot, elősegíteni a támadásokat, összekötni a védelmet a támadó alakzattal. Ki tudja, talán éppen ebben a januári mercatóban sikerül megszerezni egy ilyen játékost. Hallottam Caso nevét, aki jelenleg a Parmánál játszik, és akit korábban már aktívan keresett a Palermo. Úgy vélem, hogy a klub tudja, mit kell tenni, és melyik posztokra kell igazolni.

10. Nyáron Vazquez szabadon igazolható volt, és visszatérhetett volna a Palermóhoz. A klub vezetősége mégsem kereste meg Francót, és inkább Vasicot szerződtették le, aki fiatal és még tapasztalatlan.Mi a véleményed erről?

Salvo: Valószínűleg azt gondolták, hogy jobb egy olyan ígéretes fiatalra építeni, mint Vasic. Örültem volna, ha újra láthatom „El Mudo”-t rózsaszínfekete mezben, de valóban tudott volna segíteni nekünk? Sosem fogjuk megtudni…

11. Mi a véleményed a jelenlegi keretről és a nyári igazolásokról? Di Francesco? Insigne? Beváltották a hozzájuk fűzött palermói reményeket?

Salvo: Véleményem szerint a Palermónak van az egyik legjobb kerete az egész bajnokságban. Tapasztalt játékosok érkeztek, akik már nyertek Serie B-t, mint Lucioni, Ceccaroni, Di Francesco, Insigne stb. és fiatal tehetségek is, mint Vasic, Desplanches, Aurelio, Graves. Konkrétan Di Francescótól és Insignétől többet vártam, mint amit eddig mutattak. Persze, sérülések is hátráltatták őket, kicsit úgy tűnik, mintha ez a két játékos még lemaradásban lenne, bár a tavalyi év utolsó 3 meccsén már megmutatták, hogy miért is igazoltuk le őket, szóval velük kapcsolatban is bizakodó vagyok.

12. Mit gondolsz Brunoriról és az ősszel mutatott teljesítményéről?

Salvo: Matteo a csapatkapitányunk, és a hozzáállását nem lehet megkérdőjelezni. Ő is egy hullámzó perióduson van túl, mert ahogy a Venezia ellen mesterhármast ért el, úgy voltak olyan meccsei is, ahol semmilyen veszélyt nem jelentett az ellenfél kapujára. A Cremonese ellen Corininak volt mersze meghúzni azt a lépést, hogy egy óra után lecserélte Brunorit, és milyen jól tette! Annak ellenére a pályán tartani, hogy nem megy neki, nem tesz jót se a játéknak, se a csapatnak. De Matteo egy nagyszerű támadó és vezéregyéniség, különösen mióta a csapatkapitányi karszalagot viseli. Mindenki kerülhet gödörbe, és ő sem kivétel. De biztos vagyok benne, hogy hamarosan kilábal belőle, és újra elkezdi lőni a dolgokat, mert ahhoz ért a legjobban.

13. Mi a véleményed a „régi” játékosok, mint Marconi, Valente vagy Soleri mellőzéséről? Úgy tűnik, hogy Corini nem igazán akarja őket játszatni, különösen Soleri padoztatása szolgálja gyakran vita tárgyát a szurkolók között.

Salvo: Ez egy jó kérdés… Nem tudom, hogy miért van ez… A Serie B egyértelműen más kávéház, mint a Serie C, és szerintem sem Valente, sem Marconi nem B-szintű játékos. Soleri esetében viszont nem igazán tudom, hogy mit mondjak. Ez a srác gyakran egyedül hozta a mérkőzéseket a padról beállva, de amikor az első perctől a pályán volt, majdnem mindig csalódást okozott a játéka. Mindenképpen sokkal több játéklehetőségre lenne szüksége ahhoz, hogy világosan láthassuk, mire is képes. Viszont a kötődése a csapathoz és a klubhoz bőven elég ahhoz, hogy az ő megtartását fontosnak tartsam.

14. Közeleg a januári átigazolási időszak, szerinted mely pozíciókat illetően lenne szükségünk erősítésre?

Salvo: Mindenképpen kellene egy jobb oldali hátvéd, egy középpályás, aki képes irányítani a játékot, és esetleg egy támadó is, hogy segítsen Brunorinak, különösen abban az esetben, ha Soleri távozna.

15. Mit gondolsz Dario Mirriről? Most, hogy a City Group megszerezte a tulajdonrészének túlnyomó részét, mennyi mozgástere maradt még? Egy korábbi bejegyzésemben azt írtam, hogy amíg Mirri irányít, nincs ok aggodalomra, de a tulajdonrészváltozás befolyásolhatja-e ezt a helyzetet?

Salvo: Dario Mirri a klub újjászületésének szimbóluma volt. Óriási Palermo-szurkoló, a legendás és felejthetetlen elnök, Renzo Barbera unokája, akinek a nevét a stadionunk is viseli. Miután visszajuttatta a csapatot a profik közé, sikerült átadnia a klubot a CFG-nek, amely a világ egyik legnagyobb labdarúgáshoz kötődő vállalata, miközben saját maga egy minimális részt megtartott. A tulajdonrésze további csökkentése, 5%-ra, szerintem nem okozhat aggodalmat. Szóval mióta Palermóba érkezett a CFG, Dario Mirri nem áll a kormánykeréknél, de ő marad továbbra is a CFG és a város közötti összekötő kapocs, mivel palermói születésű, és Palermóban is él. Nincs nagy döntéshozói hatalma, de azelőtt sem volt, amikor még 10%-os tulajdonrésszel rendelkezett. Mindenben a CFG dönt, de remélhetőleg kikérik a döntések előtt Mirri véleményét. Dario Mirri a tettei miatt kiérdemli a Palermo-szurkolók tiszteletét és szeretetét.

16. Mit gondolsz a City Group működéséről? Általában a Palermo szurkolói két kategóriába sorolhatók véleményük alapján a City Grouppal kapcsolatban. Vagy elégedettek, hogy a City Group lett a fő tulajdonos, és pozitívan látják a tevékenységüket, vagy azt állítják, hogy CFG érkezése által a klub elveszítette az identitását, és a Palermo FC csak a City Group befektetése lett, egyike annak a sok klubnak, ahol CFG a fő tulajdonos.

Salvo: A City Football Group érkezése Palermóba valóságos forradalom volt. Még mindig nem vagyunk hozzászokva az üzleti szemléletükhöz. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy nincs többé egy állandó fix pont, mint régen a korábbi elnökök, vagy mint Zamparini voltak, hanem hozzá kell szoknunk ahhoz a tényhez, hogy egy üzleti társasággal van dolgunk, amely a befektetés miatt érkezett Palermóba. És ebben az értelemben már a legnagyobb labdarúgó klubok mind ezt a megoldást alkalmazzák. Mindenesetre azt kimondhatjuk, hogy a Palermo soha nem veszítheti el az identitását, bárki is legyen a tulajdonosa, mert a Palermo az embereké, a világszerte szétszóródott rózsaszínfekete szurkolóké, akik mindenekfelett szeretik ezeket a színeket, és akiknek a hitét semmi és senki nem befolyásolhatja. Mindamellett, amikor a Palermo FC létrejött az US Città di Palermo hamvain, éppen Dario Mirri illesztette be az alapokmányba azt a záradékot, amely biztosítja a szurkolók minimális beleszólását a dolgokba, azáltal, hogy létrehozták a Rosanero Baráti Társaságot. Ennek a társaságnak a szavazata, melyet szurkolók alkotnak, a klub vezetőségének döntéseit 10% arányban befolyásolhatja. Ez egy olyan záradék, amit semmilyen lehetséges vevő vagy tulajdonos nem módosíthat. Az tény, hogy a Palermo a CFG érkezésével annak a 13 klubnak lett az egyike, amelyek a City galaxisához tartoznak, de fontosság szempontjából úgy vélem, mi következünk a Manchester City és a Girona után, szóval ebből a szempontból teljesen nyugodtak lehetünk.

17. Hogyan látod a klub jövőjét az idei szezont illetve a következő 2-3 évet illetően?

Salvo: A közeljövő természetesen bizonytalan, már amennyiben az idei szezonról beszélünk. Persze a jó kezdés után, a 4 idegenbeli győzelmet és a megszerzett pontokat tekintve joggal gondolhattuk, hogy a bajnokság végén, ha nem is a táblázat élén, de a Parma nyomában fogunk végezni. A dolgok azonban nem épp a legjobban alakultak a későbbiekben, de összességében a 4 egymást követő pozitív eredmény, zárva a Cremonese elleni szép győzelemmel, ismét reményekre adhat okot. Úgy gondolom, hogy a feljutásért a Palermo továbbra is versenyben van. A következő évek? Majd meglátjuk. Mindenesetre más célunk nem lehet, mint visszatérni az élvonalba. A szurkolók álma az, hogy lássák a Palermót olyan sorozatokban részt venni, mint a Bajnokok Ligája. És hát miért is ne…? Vagy megnyerni a scudettót… Szerencsére senki sem veheti el az álmainkat, így folytassuk az álmodozást, de csakis rózsaszín színekben!! Köszönöm a fantasztikus Palermania blognak az interjút. Sok szerencsét kívánok mindenkinek, jó egészséget és boldog 2024-et, nektek és családjaitoknak, és… Forza Palermo mindörökké!!