Egy vietnámi, egy lengyel és egy magyar a Palermo-ról

Régóta tervezgettem, hogy jó lenne valamilyen formában kicsit összefogni, bemutatni különböző országok Palermo-szurkolóit, akikkel az évek során kapcsolatba kerültünk. Így jött az ötlet, hogy jó lenne készíteni egy közös interjút olyan blogokkal, akik hozzánk hasonlóan, távol Szicíliától szurkolnak a Rosanerinek. Nagy örömünkre a vietnámi és a lengyel srácok is vevők voltak az ötletre, így elkészült a régóta tervezett interjú a Palermo F.C Vietnam, a Palermo Polonia és a Palermania részvételével, amihez jó olvasást kívánunk.

1. Kérlek, mutatkozz be, és mesélj a blogodról: ki vagy? Honnan származol? Mi a blogod neve? Mikor kezdted el a blogot?

  • Palermo F.C Vietnam: Oké, kezdjük! Dinh vagyok, de hívhatsz Tamakinak is. Vietnámból származom. A blogom a Palermo F.C Vietnam, 2019-ben hoztam létre.

  • Palermo Polonia: Egy Palermo szurkolókból álló csoport kezdte a blogot Lengyelországban 2016-ban. Érdekes módon, a blog komolyabb fejlődése a Serie D szezon alatt következett be.

  • Palermania Blog: András vagyok, és Attilával közösen vezetjük a blogot. Mindketten Magyarországon élünk, de nem ugyanabban a városban; valójában elég messze élünk egymástól. Furcsa módon még sosem találkoztunk személyesen, de a Palermónak való szurkolás köt össze minket. A blog neve Palermania, és egy másik srác kezdte még 2011-ben, bár akkor még más néven.

2. Hogyan és mikor kezdődött az érdeklődésed a Palermo iránt?

  • Palermo F.C Vietnam: 10 évvel ezelőtt játszottam a Real Football nevű játékkal, és láttam, hogy a Palermo egyik csatára vezeti a góllövőlistát. Miccoli volt. Ekkor kezdtem felfedezni a csapatot: ki az a Miccoli? Milyen csapat a Palermo stb.

  • Palermo Polonia: Az okok, amiért támogatjuk a Rosanerót, különbözőek (ez mindenki számára egyéni kérdés), de a hűség és a tisztelet a klub iránt egy közös érzés, illetve a vágy is, ami az, hogy mindannyian szeretnénk, ha a csapat visszatérne az őt megillető helyre. A lengyel-szicíliai kötődés alapja néhány lelkes srác fáradhatatlan tevékenysége, akik elkötelezetten támogatják a Rosanerót annak ellenére, hogy annyi kilométer választ el minket Palermótól. Üdvözlet a magyar szurkolóknak Lengyelországból, testvérem!
  • Palermania Blog: Először 2004-ben hallottam a Rosaneróról, rögtön azután, hogy feljutottak a Serie A-ba. Ez az első látogatásom alkalmával történt Palermóban, és azonnal beleszerettem mind a városba, mind a klubba. Néhány helyi barátommal sikerült bejutnunk a Renzo Barbera stadionba, és bár akkor üres volt, az a pillanat döntő volt. Azóta csak ezek a színek léteznek számomra.

3. Mi fogott meg leginkább a Palermóban?

  • Palermo F.C Vietnam: Amikor jobban felfedeztem a Palermo csapatát, azonnal beleszerettem, egyszerűen lehetetlen nem kedvelni ezt az egyedi, rózsaszín-fekete klubot Olaszországban, olyan nagyszerű csatárokkal, mint Toni, Miccoli, Cavani, Abel Hernandez, vagy olyan kivételes játékossal, mint Barzagli, Sirigu, Pastore, Barone, Bovo, Zaccardo, Ilicic…

  • Palermo Polonia: A kötődés a klubhoz, a régióhoz. Az egész közösség, az identitás. A Palermo egy nagy család.
  • Palermania Blog: Lehet, hogy közhelynek hangzik, de számomra mindennek az alapja a szenvedély. A Palermo szurkolójának lenni olyan, mint maga az élet. Átélni a hullámvölgyeket és hegyeket, szerepelni az UEFA Ligában, kiesni a Serie D-be, valóban olyan, mint egy hullámvasút. Milyen unalmas lehet egy “nagy” klub szurkolójának lenni? Mikor kell aggódnia egy “nagy” klub szurkolójának a kedvenc klubjának létét illetően? Sokan mondják, hogy együtt kell sírni és nevetni, de a Palermo szurkolójának lenni valóban nem egy unalmas győzelmi menet. Pont olyan, mint maga a város, a klub és a színek. Rózsaszín és fekete, édes és keserű.

4. Van-e kedvenc mérkőzésed vagy szezonod? Ha igen, melyik és miért?

  • Palermo F.C Vietnam: Igen, van. Imádtam a 2021/22-es szezont. Ebben a szezonban volt egy nagy fordulat. Az idény első része nagyon küzdelmes volt, de a csapatnak sikerült összekapnia magát, és a play-off, illetve a feljutás már történelem. Szintén csodás volt a 2004/05-ös szezon, amikor a Palermo a 6. helyen végzett, és először jutott be az UEFA Kupába, vagy a 2005/06-os szezon, amikor a csapat másodszor is bejutott az UEFA Kupába, miután a bajnokságban az 5. helyen végzett.

  • Palermo Polonia: A kedvenc szezonom az a Serie D szezon volt, mert ekkor láthattad, ki a valódi Palermo-szurkoló. A játékosok szemében láthattad a szenvedélyt és az akaratot, hogy visszatérjenek a csúcsra. Mindannyian olyanok voltak, mint a család. Annak ellenére, hogy alacsony szinten voltak, ezrek látogattak el a mérkőzésekre.

  • Palermania Blog: Ez egy nehéz kérdés. Rengeteg mérkőzést és szezont említhetnék, de most egy konkrét meccs jutott az eszembe. 2008. november 30-án a Milan ellen a Renzo Barberában. 3:1. A stadionban voltam, teltház volt, és gondolom, nem kell leírnom a hangulatot. Miccoli, Cavani, Simplicio. És amikor Amelia kivédte Ronaldinho büntetőjét… A következő napon az újságok címlapján ez állt: Palermone-Milanino 3:1. Szép emlékek…

5. Van olyan játékos a Palermóban, aki különösen lenyűgözött vagy inspirált téged? Ha igen, ki és miért?

  • Palermo F.C Vietnam: Három olyan Palermo-játékos van, akinek a játékát nagyon szerettem. Először is Luca Toni. Nem csak a számos gól miatt, amelyet a Palermóban lőtt, hanem a nagysága miatt is. Szerettem az elkötelezettségét, a kemény munkát, amit beleadott. Az egy szezon alatt lőtt legtöbb gól… Milyen kiválóan teljesített. Másodszor Miccoli. Ő az a játékos, akinek köszönhetően felfedeztem a klubot. Kitörölhetetlen a Palermo történelméből: legtöbb szereplés a Serie A-ban, legtöbb gól a Serie A-ban, legtöbb gól minden sorozatban… Végül Brunori. Ó, istenem, ő egy gólzsák, olyan, mint Toni és Miccoli a múltban. Majdnem megdöntötte Luca Toni rekordját a legtöbb gólt egy szezon alatt. Egy nem túl ismert játékosból lett a kapitányunk, és sokszor a hátán viszi a csapatot.Három támadót sikerült választanom, de több olyan játékos is van, aki nagy hatással volt/van rám, de a fenti három játékos a kedvenc Palermo-játékosom.

 

  • Palermo Polonia: Természetesen Fabrizio Miccoli, a Palermo legendája. A legtöbb szurkoló számára ő a legjobb.

  • Palermania Blog: Ismét egy nagyon nehéz kérdés. 2004 óta annyi játékos viselte a Rosanero mezt; lehetetlen csak néhányat kiválasztani. Játsszunk egy játékot! Mondok egy nevet, aki most azonnal az eszembe jut: Moris Carrozzieri. Mindannyian tudjuk, hogyan végződött a története a Palermónál, de a pályán igazi gladiátorként küzdött. A tűz és az elkötelezettség – ez az, amit minden Palermo szurkoló szeretne látni attól a játékostól, aki rózsaszín-fekete mezben a pályára lép. Magyarországon azt mondjuk, valaki a szívét kiteszi a pályára. Moris így játszott. De ahogy említettem, erre a kérdésre nagyon sok játékost felsorolhatnék.

 

6. Milyen kihívásokkal szembesültök, mint a Palermo külföldi szurkolói?

  • Palermo F.C Vietnam: Először is, nem tudok elmenni a Renzo Barberába a mérkőzéseket nézni, mert a hazám, Vietnám túl messze van Olaszországtól. Másodszor, nehéz a Palermo mérkőzéseit nézni Vietnámban hajnali 2 vagy 1:30-kor. Diák vagyok, és nem maradhatok éjszaka fenn, hogy nézzem a meccseket. Harmadszor, nincs olyan vietnámi közvetítés, amely rendelkezik a Serie C és Serie B jogokkal élő közvetítéshez (de a Serie A jogai megvannak). Remélem, hogy a Palermónak sikerül feljutnia a Serie A-ba, hogy könnyen nézhessem őket!
  • Palermo Polonia: Egy csapatot támogatni egy másik országból valóban kihívásokkal jár. A legnagyobb probléma a Serie C mérkőzéseinek közvetítése volt. Most már nincsenek szerencsére nagyon kihívások, kivéve a távolságot a Renzo Barbera stadionhoz.
  • Palermania Blog: Két kihívást neveznék meg. Először is, jelen lenni a mérkőzéseken. A Palermo 2000 km-re van Magyarországtól, így nem egyszerű. Előfordult, hogy 1-1 hétvégét Palermóban töltöttem, és akkor természetesen a meccslátogatás is benne volt a programban. Ha újra Palermóban élnék, biztosan lenne szezonbérletem. A második kihívás egy megbízható online közvetítés megtalálása. Ez különösen nehéz volt, amikor a csapat a Serie D-ben és C-ben játszott, de a Palermo meccseiért mindenre képesek vagyunk, még a megfelelő stream után való hosszantartó, idegőrlő keresgélésre is.

7. Milyen gyakran követed a Palermo mérkőzéseit, és hogyan teszed ezt (élőben, TV, internet)?

  • Palermo F.C Vietnam: Kizárólag online. Ahogy mondtam, nincs vietnámi közvetítés, amely rendelkezik olasz bajnokságokkal (kivéve a Serie A-t, de a Palermo sajnos még nem az A-ban játszik), így néhány élő focis weboldalon kell keresgélnem, hogy láthassam a Palermót.
  • Palermo Polonia: Próbálok minden mérkőzést online nézni. Ha lehetőség nyílik rá, szívesen elmennék a Renzo Barbera stadionba vagy akár idegenbe is.
  • Palermania Blog: Próbálok minden mérkőzést nézni, bár nagyrészt attól függ, hogy találunk-e online közvetítést. Ha találunk működő steamet, gyakran megosztjuk a linket a blogunk követőivel. Tehát a második kérdésre válaszolva, a mérkőzések 95%-át internetes streamen keresztül nézem. Természetesen, amikor a Palermo a Serie A-ban játszott, a mérkőzéseket magyar sportcsatornákon is nézhettük.

8. Voltál már Palermo meccsen? Ha igen, milyen volt?

  • Palermo F.C Vietnam: Sajnálatos módon még nem.
  • Palermo Polonia: Kint voltunk idén januárban, a Bari elleni győztes mérkőzésen. A meccs hangulata fantasztikus volt. Az időjárás szörnyű volt, de a Curva Nord 12 fanatizmusa egyszerűen magával ragadott minket.
  • Palermania Blog: 2008 és 2009 között éltem Palermóban, így a 2008/09-es szezonban majdnem minden hazai mérkőzésen ott voltam. Azóta Dybala búcsúmérkőzésére tudtam elmenni, illetve egyszer Ausztriában volt ott egy felkszülési meccsen a Hertha Berlin ellen, valamint a Serie B-ben idegenben a Carpi ellen. Várj csak, az melyik szezonban is volt… Ha jól emlékszem, a 2013/14-esben. Minden mérkőzés egy felejthetetlen élmény volt, és szeretném még olyan sokszor átélni a Palermo meccsek hangulatát, amilyen sokszor csak lehet.

9. Milyen hatása van az életedre, hogy a Palermo FC-nek szurkolsz?

  • Palermo F.C Vietnam: A Palermót körül lengő szenvedély egyszerűen csodálatos. Hihetetlenül jó érzés ennek a csapatnak a szurkolói közé tartozni.
  • Palermo Polonia: Beleszerettem Szicíliába, a szicíliai kultúrába, az ételekbe… Az, hogy a Palermónak szurkolok, hozta magával, hogy szabadidőmben nézem a meccseiket, meg szerkesztem a blogot.
  • Palermania Blog: Amikor beszélgetsz valakivel, és szóba kerül a futball, a másik személy legtöbbször olyan csapatok szurkolója, mint a Barcelona vagy akár a Bayern München. Szóval, amikor megemlítem, hogy a Palermónak szurkolok, gyakran kapok értetlen pillantásokat. „Oh tényleg? Miért?” Sokan nem értik, miért lehet fontos egy kisebb olasz klub egy magyar számára. Mindig figyelemmel kísérem a Palermo körüli híreket, nézem a mérkőzéseiket, és a feleségem tudja, hogy a mérkőzés idejére jobb, ha nem szervez más programot. Ja, és édesapám, aki az angol focit kedveli, rendszeresen tesz fel ilyen kérdéseket: „Mi a helyzet a Palermóval? Szoktak néha nyerni? Most éppen melyik ligában játszanak?” 😀

10. Hogyan látod a Palermo FC jövőjét?

  • Palermo F.C Vietnam: Egyértelmű céllal rendelkezik a klub, és keményen dolgoznak azon, hogy elérjék ezt a célt. És a City Football Group támogatásával egyre közelebb kerülünk hozzá…
  • Palermo Polonia: Remélem, hogy jövőre a Palermo a Serie A-ban lesz. Aztán remélem, hogy ismét sikerül majd kivívnunk az indulást az európai kupákban. Optimista vagyok ezzel kapcsolatban, és hiszek benne, hogy sikerülni fog.
  • Palermania Blog: Amíg Mirri az elnök, jó kezekben van a klub. Lehet vitatkozni a City Group szerepvállalásáról, de egyértelmű, hogy Dario Mirri Renzo Barbera örökségét folytatja. Ha ő vezeti a klubot, és a City Group támogatja a cél elérésében, akkor lehetséges a visszatérés a Serie A-ba. Őszintén szólva, optimista vagyok a jövővel kapcsolatban.

 

11. Milyen kívánságaid vannak a következő szezonokra?

  • Palermo F.C Vietnam: Remélem, hogy a Palermo feljut a 2023/24-es szezonban, és erősebb csapat lesz, hogy kvalifikálhassa magát az európai versenyekre (Scudetto esélyesek is).
  • Palermo Polonia: Ahogy említettem, Serie A és európai kupák. Úgy gondolom, hogy ez a klub sok mindent elérhet, és a szurkolók ezt megérdemlik.
  • Palermania Blog: Ebben a szezonban már az az egyértelmű terv, hogy visszatérjen a csapat a Serie A-ba. Úgy mondanám, hogy a klub és a szurkolók is megérdemlik, hogy visszakerüljön a csapat az elsőosztályba.

12. Van valami érdekes sztorid, ami a blogodnak köszönhetően történt Veled?

  • Palermo F.C Vietnam: 2020-ban, amikor a Palermo éppen a Serie D-ben játszott, egy győztes meccs után írtam egy gratuláló hozzászólást a begyűjtött 3 ponthoz a klub hivatalos facebook oldalán. Másnap a blogom követőinek száma hihetetlen mértékben megnőtt. Az elején még alig 20 követőm volt, de éjfélre már több mint 250, mert a Palermo-szurkolók Olaszországból bekövették a blogomat. Wow, nem hittem el. Csak gratuláltam a csapatnak, de ez nagyon felpörgette a dolgokat. Őrült egy éjszaka volt. Köszönöm mindenkinek.
  • Palermo Polonia: A kiesés és a Serie D szezonja. Nagyon nehéz volt, de szívesen emlékszem rá vissza. Sok szurkoló akkor bizonyította, hogy mennyire szeretik ezt a klubot. Néztem a Serie D mérkőzéseit, írtam róluk. Elképesztő szezon volt.
  • Palermania Blog: Hmm, egy érdekes történet… Amikor Franco Vazquez a Palermo színeiben játszott, sikerült vele interjút készítenünk a barátnője segítségével. Erre a mai napig igazán büszke vagyok. A blogunkon keresztül sok értékes embert ismertünk meg, amiért nagyon hálásak vagyunk.

13. Van valami, amit el szeretnél mondani a Palermo szurkolóinak?

  • Palermo F.C Vietnam: Minden Palermo-szurkoló a barátom. Támogassuk együtt a csapatot, és szurkoljunk Szicíliai és Olaszország rózsaszínfeketéinek! FORZA PALERMO SEMPRE!!! SIAMO CON VOI!!!
  • Palermo Polonia: Ha Palermónak szurkolsz, légy büszke rá! FORZA PALERMO!

  • Palermania Blog: A játékosok, a klubvezetők jönnek és mennek, de a színek örökérvényűek; tartsuk magasra a rózsaszín-fekete zászlót!