La storia nostra – Színek és jelképek 6/6

Palermo-Stemma_Palazzo_poste_e_telegrafi_FirenzeBár sorozatunk első részében már megemlítettük, hogy hogyan változtak a klub színei az idők során, de álljon itt még egyszer!

(írta: monyox)

A klub alapításakor piros-kék volt az egyesület hivatalos színe, 1907-ben döntöttek úgy az illetékesek (Giuseppe Airoldi és Joseph Whitaker), hogy új névvel, Palermo Foot-Ball Club-ként, és a rózsaszín-fekete színkombinációval fogják folytatni. Azért döntöttek a színek megváltoztatása miatt, mivel a kék-piros meglehetősen elterjedt volt az akkori idők focicsapatai között. A rózsaszín-fekete úgy lett kiválasztva, hogy a Whitaker család rózsaolaj illetve az amaro nevű gyomorkeserű forgalmazásával foglalkozott, ezen termékek színét választották a klub számára, illetve Signor Airoldi azzal is érvelt, hogy a rózsaszín tökéletesen kifejezi a győzelem édes ízét, míg a fekete a vereségek keserűségét testesíti meg. Egészen 1936ig maradt is ez a – focicsapatok esetében – meglehetősen szokatlan színösszeállítás, abban az évben ugyanis az olasz fasiszta párt emberei kitalálták, hogy a rózsaszínfekete nem eléggé hazafias, úgyhogy sokkal szebb lenne, ha a klub Szicília színeit, a sárga-pirosat használná. Szerencsére a második világégés után minden visszakerült a régi kerékvágásba, és azóta változatlanul a rózsaszín-fekete a Palermo hivatalos színösszeállítása.

Miért éppen sas? A válasz nagyon egyszerű. Mert Palermo címerében is sas van. Nincs biztos bizonyíték arra, hogy honnan jott a sas motívum. Az egyik hihető verzió alapján már az ókori Róma idejében is a sas volt Palermó szimbóluma, a normannok korából pedig több mozaik is megmaradt, ami sast ábrázol.

1873-ben az akkori palermói polgármester, Domenico Perani létrehozott egy bizottságot azzal a céllal, hogy alkossák meg a város címerét. A bizottság úgy döntött, hogy a római örökség jelképeként vörös háttér előtt egy aranyszínű, kitárt szárnyú sas lesz a címerállat, a karmai között egy szalaggal, rajta a felirat, S.P.Q.P. (Senatus, Populus Que Panormitanus – Palermó szenátusa és népe).

Palermo-Stemma_da_Il_blasone_in_Sicilia_(Tav_86)

1999. december 30.-án Leoluca Orlando polgarmester bemutatta a felújított címert, ami nem változott sokban, hiszen ugyanúgy vörös pajzson egy aranyszínü sast ábrázol, kiegészült egy koronával, ami 5 bástyából áll, utalva ezzel Palermó 5 részére, a pajzs körül pedig koszorú.

Palermo-Stemma_uff

Ami a klubot illeti, többször is változott az évek során a címer. A kezdetek kezdetén egy egyszerű kék-fehér színű pajzs volt a címer, keresztben a felirattal; Palermo F.B.C. (Palermo Foot-Ball Club). Ez később annyival módosult, hogy a háttérszínek megváltoztak rózsaszínfeketére.

loghidelpalermocalcio

1929-ben a klub részéről báró Luigi Bordonaro di Gebbiarossa felkérte a festő Giuseppe Rizzot, hogy alkosson új címert. Rizzo futurista stílusban gondolkozott, az eredmény egy rózsaszínfeketefehér rombusz lett Palermo FC felirattal, a háttérben egy labdával.

1937ben jelent meg először a sas a klub címerében, aztán ezt követően folyamatosan változott a címer, de a rózsaszínfekete színkombináció illetve a sas szimbóluma mindegyiken megtalálható volt.

1987-ben a klub újjászületése után a klub újabb címert kapott, a rózsaszínfekete függőleges csíkozású pajzs tetején ül egy fehér sas kitárt szárnyakkal. A sas színe a tisztaságot hivatott jelkepezni.

Az ezredfordulón, az akkori elnök, Sergio D´Antoni újabb címert mutatott be. Ezen a fehér sas éppen felemelkedés közben látható. 2000ben vette meg a Roma elnöke, Franco Sensi a klubot, és a sas mozdulatával is azt akartak kifejezni, hogy nagy célokat tűzött ki a klub maga ele.

Miután Zamparini megvásárolta a klubot, és 2004-ben a csapat feljutott az élvonalba, új címernek örülhettek a szurkolók. Azóta is ez a klub jelképe.

nofotonews

Köszönöm Nektek, akik végigkövettétek velem a Palermo történetének ezt a 6 részes összefoglalóját, úgy gondolom, hogy nem elég csak a jelent látni, hanem fontos ismerni azokat a dolgokat, amik a klubbal történtek az eddigi 115 év alatt.

Emlékezni azért is kell, mert csak a múltból kiindulva lehet építeni a jövőt.