Hisszük, hogy egy új kezdete

gatta_1Kora délelőtt olvashattuk a klub hivatalos Facebook oldalán, hogy 12:30-kor érdemes lesz megnézni a Palermo honlapját: bejelentik ugyanis a csapat új edzőjét. Nagy meglepetés nem történt, hetekkel ez előtt megvolt a megállapodás, azóta csupán a Sion-on múlt minden, hogy mikor engedik el Gattusót. Ma tehát hivatalossá vált, hogy a Milan egykori klasszisával kezdjük meg a Serie B-s szezont. Eltekintünk minden negatívumtól, és hisszük, hogy ez tényleg valami újat fog elindítani.

(írta: Rosanero)

Mikor a megbeszéltek szerint 12:30-kor sűrűn nyomogattam az F5-öt a palermocalcio.it-en, nem éreztem eufóriát. Nem tört ki belőlem nagyobb érzelmi fröccs, meglepődni meg aztán pláne nem lepődtem meg. Gennaro Gattuso a Palermo edzője. A Sion idei játékos-edzője nem épp hosszú svájci munka után tér vissza Olaszországba, ahol bizony kemény elvárásoknak kell megfelelnie. Azon kívül, hogy Zamparini lesz a főnöke, egyszerűen semmi sem képzelhető el a vezetőség szerint, mint hogy visszajussunk rögtön a Serie A-ba. Nem akarunk nagy szavakat használni, de egy Serie B-ben való megragadás évekre vetheti vissza a klubot – már pedig kizártnak tartjuk, hogy ez komolyan a célok között szerepelt volna. Nyilván hibázott a vezetéstől kezdve az edzőkön át a játékosokig mindenki, de a téli változásokat elnézve, nem úgy tűnt, hogy beletörődnénk ebbe a helyzetbe. Na de elég volt ennyi a múltról, túl sokat rágódtunk már rajta.

Gennaro Gattusót nem kell bemutatni az olasz focit kedvelő közegnek: a Rangerstől a Milanba visszakerült középpályás gyakorlatilag sosem fáradt el a meccsek alatt, hihetetlen munkabírása mellett azonban higgadt maradt, az egészséges agresszió határát ritkán lépte át. Nem sok Sion meccset láttunk az idén, de kizártnak tartjuk, hogy ez változott volna egyetlen év alatt – hiszen csak ennyit töltött távol Olaszországtól.

gatta_2

Gattuso mentális képességeivel nagyon is jól járhatunk: mindez tökéletesen passzol ahhoz, amilyen a klub volt az utóbbi évek sikerei alkalmával. Egy igen masszív, nagy munkabírású gárda, amiben persze voltak „játszó” futballisták is, de alapvetően egy kiváló csapat volt, amiben mindenki tette a dolgát, és senkinek sem derogált kicsit védekezni, például. Gattusóval szép jövőnk is lehet: amennyiben képes elhitetni a játékosokkal, hogy ők jobb játékosok ennél, mint hogy a Serie B-ben játszanak, akkor szép év elé nézünk. Nem várunk tőle el semmit, mivel kezdő edzőről beszélünk ; de annyit minimum, hogy az alibizőket azonnali hatállyal vagy küldje el, vagy pedig ízleljék meg a lelátó hangulatát, lehetőleg minél közelebbről. Erre a feladat végrehajtására nem találhattunk volna alkalmasabb embert, mint Gattuso. Tekintélye lesz, meg is tudja teremteni – őszintén örülünk, hogy ő érkezett hozzánk.

Egyetlen dolog van, amitől tartunk: ha Zamparini továbbra is belekotyog a csapat dolgaiba, akkor teljesen mindegy, hogy hogy hívják az edzőt. Ha továbbra is ezt a türelmetlen politikát fogja folytatni, akkor Gattuso sem lesz sokáig itt, ekkor viszont Zamparini is elég nagy szószba kerülhet. Egyszerűen a Presidentének is változnia kell, és el kell fogadnia, hogy ugyan mindenki tiszteli azért, amit tett a klubért, de olykor a csend aranyat ér. Gattuso nem az a típus, aki szó nélkül tűrné, ha bele akarnak szólni a dolgaiba – ez még nagyon komoly problémákat is szülhet, ami bizony szezon közben… nem biztos, hogy jól jön. Reméljük, hogy Zamparini is belátja ezt, és nem véletlenül jött Gattuso, évi 600 ezer euróért sokkal jobb választásunk nem igen lett volna.

Hisszük tehát, hogy ezzel tényleg valami elkezdődik Palermóban, aminek nagyon szép vége lesz majd jövő májusban, amikor véget ér a Serie B: ehhez azonban a múltbeli dolgokat le kell zárni, és mindenkinek változtatnia kell. Segíteni Gattusót, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy milyen feladatot vállalt el ; ne tegyünk rá feleslegesen plusz terhet. Bemutatása pénteken lesz, mi örülünk neki, és be fog válni. Ebben majdnem biztosak vagyunk. Forza Gattuso!