Egy jó startban bízva

kupakép avellino

Jöjjön hát, aminek jönnie kell! Szombat este (kezdés 21 óra), hazai közönség előtt, végre tétmeccsen is bemutatkozik a nyáron alapos változásokon keresztül menő rózsaszín-fekete csapat, amely a Coppa Italia 3. fordulójában a párharc esélyeseként debütál majd a másodosztályú Avellino ellen. Kedvenceink felkészülése egész jól sikerült, hiszen a nyolc előkészületi mérkőzésből mindössze egyet, a Gijon ellenit veszítettük el, a többi hetet viszont imponáló magabiztossággal megnyertük, mindemellett pedig, összesen 37-szer voltunk eredményesek a nyár folyamán! Ezek a tények mindenképpen bizakodásra adnak okot a 2015-2016-os szezon első tétmérkőzése előtt, amelyen illő lenne diadalmaskodni!

Avellino városáról nem éppen a csúcsfutball jut majd elsőként az eszünkbe, hanem sokkal inkább a páratlanul finom, messze földön nevezetes szelídgesztenye, amelyet évszázadok óta termelnek az ottani emberek, és amelyet jelentős mértékben exportálnak más országokba is. Ha a helyi labdarúgócsapat legalább fele annyira híres lenne, mint mondjuk az avellinói gesztenyéből készült gesztenyepüré, akkor most aligha nevezhetnénk magunkat egyértelmű esélyesnek a szombati meccs előtt, ám mivel tudjuk, hogy a zöld-fehér klub az 1987-88-as szezon óta többnyire a második vagy harmadik vonalban szerepel, ezért talán nem tűnik nagyképűnek a kupameccsel szembeni elvárásunk: hazai pályán mindenáron ki kell kaparnunk a gesztenyét, azaz a továbbjutást!

edzésben boccadifaclo

Az új szezon első tétmeccsét mindenesetre bizakodva várhatjuk, hiszen kedvenceink nyári felkészülése többnyire jól sikerült, ráadásul több új ember is érkezett a kerethez, akiktől sokat várunk. Örömteli volt, hogy a mieink sorra nyerték az edzőmeccseket, mégpedig úgy, hogy néhány összecsapáson igazi gólfesztivált rendeztek. Persze tisztában vagyunk vele, hogy ezeknek a meccseknek a végeredményeiből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, már csak azért sem, mert az FC Schulz (11-0), az Alpe Adria (4-0), a Pontisola (3-0) és a Calciochiese (10-0) elleni 90 perceket még csak erős túlzással sem nevezhetjük valódi értékmérőknek, ugyanakkor önbizalom-növelés és a helyzetkihasználás begyakorlása szempontjából remek találkozók voltak.

Íme a Schulz és az Alpe Adria elleni előkészületi mérkőzések összefoglalója:

Az izraeli Hapoel Haifa (2-1), a görög Kalloni (2-0) és a C1/A-ban szereplő Lumezzane (4-0) legyőzése már jóval komolyabb tett volt, ám az igazi vizsgán, a Sporting Gijon elleni barátságos mérkőzésen valahogy mégiscsak csúnyán elbukott a több új futballistával felfrissített társaság. Iachini tanítványai úgy kaptak ki 3-1-re, hogy gyakorlatilag momentumuk sem volt, miközben a spanyol élvonalba frissen feljutott gárda sorra dolgozta ki, és három kivételével hagyta is ki a nagyobbnál-nagyobb ziccereket. Még jó, hogy Quaison révén az utolsó percekben szépítettünk, noha a lényegen ez már mit sem változtatott! De mint ahogy a győzelmeknek, úgy egy-egy vereségnek sem érdemes komolyabb jelentőséget tulajdonítani! A nyáron rendezett felkészülési meccseknek ugyanis pont az a lényege, hogy kiderüljenek a hiányosságaink, valamint beépítsük az újakat a csapatba. Márpedig új játékosból – ahogy már fentebb említettük is – van bőven a keretben! A kapusposztra Simone Colombi érkezett, a védelembe visszatért kölcsönből Aljaz Struna és Edoardo Goldaniga, rajtuk kívül pedig leigazoltuk a Montpellier-től Abdelhamin El Kaoutari-t is, míg a középpályára Ahmed Benali, Gaston Brugman és Oscar Hiljemark személyében kreatív, a futballt valóban játszó labdarúgók jöttek. Ezek a játékosok az eddigi tapasztalatok alapján tényleg erősítésnek tűnnek, de nem szeretnénk semmit sem elkiabálni, hiszen a puding próbája majd az evés lesz – ebben az esetben a tétmérkőzéseken nyújtott produkciók!

benali ahmed palermo1

A legfontosabb kérdést, a Juventus-hoz távozó Paolo Dybala pótlását azonban még mindig nem sikerült megoldani, ugyanis alig több mint egy héttel a Genoa elleni bajnoki rajt előtt, csak a macedón Alex Trajkovski-t és a fiatal brazil támadót, Matheus Cassini-t szerződtettük előre, akik azért szintén erősítést jelenthetnek, noha túl sokat a rutintalanságuk miatt még nem várhatunk tőlük. Egy góllövő csatár szerződtetése tehát, még nagyon jól jönne a következő napokban, mindazonáltal a szezon első tétmeccsére előírt penzumot, vagyis a továbbjutás kiharcolását a jelenleg rendelkezésre álló kerettel kell megoldani.

A küldetés pedig messze nem tűnik lehetetlennek, ugyanis az Avellino nem tartozik a verhetetlen klubok kategóriájába – még annak ellenére sem, hogy az előző körben simán, 3-0-ra intézték el a Casertana együttesét. Azt azért bátran kimerjük jelenteni, hogy bármilyen összetételben is lépünk pályára szombaton, jobbak, és esélyesebbek vagyunk a campaniai csapatnál, a kérdés csupán már csak az, hogy mindezt sikerül-e a pályán is bizonyítani? Mint tudjuk, egy évvel ezelőtt csúnyán megégtünk egy másik B-ligás együttessel, a Modena-val szemben, ám reményeink szerint, a mieink tanultak a tavalyi kínos kupakudarcból, és ezúttal nem ismétlődik majd meg az a rémálom! Mindenesetre, ahhoz, hogy szombaton elkerüljük a kellemetlen meglepetést, megalkuvást nem tűrő, bátor játékosokra lesz szükségünk! Arról, hogy Iachini végül kikkel vág neki a kupameccsnek, és hogy a 3-5-2-t vagy a 4-3-2-1-es hadrendet választja-e, még nem tudunk semmit sem, ezzel együtt azonban – a felkészülést látva talán joggal – bízunk az átalakuló félben lévő csapat sikeres debütálásában, jó startjában! Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy egy jó kezdés mekkora lökést adhatna a Genoa elleni bajnoki rajtra is!

megbeszélés

(Az utolsó taktikai megbeszélés a szombati meccs előtt)

Az Avellino-t egyébiránt a B-ligából már ismerhetjük, hiszen bő egy évvel ezelőtt osztálytársak, sőt a másodosztályú bajnokság egyes szakaszaiban még riválisok is voltunk, igaz, azóta mindkét klubnál történtek komoly változások. Noha a statisztikára és a múltbéli eseményekre szintén nem szabad támaszkodni, azt azért jegyezzük meg, hogy a B-ben oda-vissza 2-0-ra győztük le a zöld-fehéreket, és egy ilyen eredménnyel gyaníthatóan most is kiegyeznénk. Egy ehhez hasonló sikerhez persze a legfontosabb, hogy mindenképpen gólt, gólokat lőjünk, lehetőleg már a meccs elején, miközben hátul egyet sem kapunk.  A védelmünkre ezúttal is nagy feladat hárulhat, mert az Avellino-ban minden bizonnyal ismét játszani fog a legnagyobb nyári igazolás, a hatalmas A-ligás rutinnal felvértezett Francesco Tavano, aki az Empoli-tól érkezett, és aki rögtön góllal is mutatkozott be a Casertana ellen, de rajta kívül is jó játékosok alkotják (említhetjük még Marcelo Trotta-t, a Samp-tól verbuvált Davide Gavazzi-t, vagy a Napoli-tól kölcsönkapott Roberto Insigne nevét is) szombat esti ellenfelünk keretét.

tavano avellino

(Tavano-ra oda kell figyelnünk a kupameccsen!)

Mondjuk nekünk egyáltalán nem az Attilio Tesser által dirigált csapattal kell foglalkoznunk, hanem sokkal inkább saját magunkkal, hiszen történjen bármi is, hazai pályán mindenképpen illene kiharcolnunk a 4. körbe való jutást (ott az Alessandria-Juve Stabia párharc győztesével találkozhatnánk), ami egyébként 3 évvel ezelőtt, a Cremonese ellen sikerült utoljára! Az meg már csak a ráadás lenne, ha a szezon első tétmeccse után úgy állhatnánk fel a fotelekből vagy a székekből, mint egy avellinói étteremben a gesztenyepüré után: vagyis rendkívül elégedetten…

Keretek:

Palermo:

PORTIERI: Colombi, Sorrentino.

DIFENSORI: Andelkovic, Daprelà, El Kaoutari, Goldaniga, Gonzalez, Lazaar, Pirrello, Rispoli, Vitiello.

CENTROCAMPISTI: Benali, Brugman, Chochev, Hiljemark, Jajalo, Quaison, Rigoni.

ATTACCANTI: Belotti, Bentivegna, Cassini, La Gumina, Trajkovski, Vazquez.

Avellino:

Portieri: Frattali, Offredi, Bianco.

Difensori: Nitriansky, Rea, Biraschi, Visconti, Giron.

Centrocampisti: Gavazzi, Arini, Zito, D’Attilio, Jidayi, Schiavon.

Attaccanti: Soumarè, Trotta, Tavano, Insigne, Mokulu, Pozzebon.