Ennél talán mélyebben is zsebbe lehetett volna nyúlni…

calcio zöldEgyszer szeretnénk már úgy kezdeni a mercato összegzéséről szóló posztunkat, hogy „végre egy átigazolási időszak, amikor minőségi, kellő tapasztalattal rendelkező, ismert labdarúgókat szerződtetett a Palermo”, de ezt most sem tehetjük meg. A 2015-ös nyár ugyanis, ismét nem tartogatott számunkra igazán nagy és pozitív hangvételű bejelentéseket, vagyis az átigazolási politikánk – meglátásunk szerint – már megint a spórolásról szólt. Az illetékesek – a szintén ingyen igazolt Gilardino-t leszámítva – többnyire ismeretlen, fiatal tehetséggel turbózták fel a keretet, amivel csak az a problémánk, hogy a távozó oldalon nagyrészt húzóemberek szerepeltek, akiknek az értékesítési árából, talán többet is visszaforgathattunk volna a kiszemeltjeink megszerzésére. Hogy végül kik érkeztek és kik nem a holtszezonban, azt az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, mégpedig az eddigiektől eltérő módon. Ezúttal ugyanis, a minél részletesebb tájékoztatás érdekében, kronológiai sorrendbe rendeztük a nyári történéseket, a poszt végén pedig, szerkesztőkollégámmal külön-külön is értékeltük az idei mercato-t!

Nézzük, mi történt a 2015-ös nyári mercato-ban!

Június 1.: Miután május utolsó napján, a Roma otthonában aratott győzelemmel hivatalosan is véget ért a 2014-2015-ös idény, amelyet végül a középmezőnyben, vagyis a 11. helyen fejeztünk be, másnap már elkezdhettünk gondolkodni a jövőn. Néhány dolog pedig, már ekkor biztos volt a következő szezonnal kapcsolatban! Tudtuk, hogy a hónap végén minden bizonnyal távozik majd Edgar Barreto, Samir Ujkani és a tavaszt kölcsönben a Sampdoria-nál töltő Ezequiel Munoz is a klubtól, nekik ugyanis június 30.-án lejár a szerződésük, a hosszabbítási ajánlatot pedig korábban már visszautasították. Michel Morganella-val szintén ez a helyzet, a svájci azonban könnyen lehet, hogy hamarosan mégis hosszabbítani fog a Palermo-val. Tényként kezelhettük azt is, hogy a csapat házi gólkirálya, Paulo Dybala 3 szezon után, a nyáron szintén elhagyja Szicília rózsaszín részét, és az olasz rekordbajnok Juventus csapatához igazol, mégpedig 32+8 millió euró ellenében.

paulo-dybala-539897

(Dybala már a Firenze elleni utolsó hazai meccsen elbúcsúzott a Palermótól)

Közben meg van az első nyári igazolásunk is, ugyanis La Joya pótlására, Matheus Casssini személyében vettünk egy tini korú brazil csatárt. Noha a Corinthians-tól érkező támadó hivatalosan még nem írt alá, már a Palermo játékosának tekinthető, bár Dybala utódjának aligha szabad kinevezni egy, a felnőttek közt kevés tapasztalattal rendelkező, mindössze 19 éves játékost. Mindenesetre elkezdődik a mercato.

Június 8.: Újabb érkezők! A macedón válogatott Aleksandar Trajkovski és a líbiai Ahmed Benali is átesett a szokásos orvosi vizsgálaton, majd ezt követően mindketten alá is írtak a Palermo-hoz! A belga Zulte Waregem-től érkező 22 esztendős Trajkovski-t már a tavasszal is emlegették a csapattal kapcsolatban, míg a legutóbb Brescia-ban futballozó, egyébként Manchester City-nevelésű Ahmed Benali-ról eddig még semmit sem hallottunk. Az 5 évre aláíró Trajkovski a támadósort, míg a 2019 nyaráig szerződést kötő Benali a középpályát erősítheti. Nos, egész jól indul a mercato, még akkor is, ha nem éppen világsztárokat igazoltunk, de legalább aktívak vagyunk a piacon, és már ennek is örülünk!

trajkovski

(Trajkovski jó vásár lehet)

Június 14.: Giuseppe Iachini vezetőedző nyilvánosságra hozta, hogy a következő szezonban nem számol Sol Bamba-val, Eros Pisano-val, Milan Milanovic-csal, Claudio Terzi-vel és Sinisa Andelkovic-csal sem, akik megfelelő ajánlat esetén távozhatnak a nyáron. Érdekesség, hogy áprilisban Andelkovic-csal még 2017-ig hosszabbított a klub, ám úgy tűnik, azóta sokat változott a világ…

Június 15.: Nemcsak a védelemből lehetnek távozók! A két Francesco-nak, Bolzoni-nak és Della Rocca-nak szintén kiáll a rúdja a csapatból, ráadásul előbbit egy makacs sérülés is hátráltatja, ami miatt kézenfekvő lenne az elküldése. Abban már semmi meglepő nincs, hogy az elmúlt években, kölcsönben máshol szereplő Davide Di Gennaro és Gennaro Troianiello visszatéréséből sem kérnek Iachini-ék, miként erősen kérdéses Enzo Maresca jövője is Palermóban. A rutinos középpályást már a tavasszal sem foglalkoztatták, így nem lenne meglepő, ha végül neki is távoznia kellene. Emerson Palmieri kölcsönszerződése is lejárt, és bár szerettük volna újra kölcsönvenni a brazil balszélsőt, a Santos mégis visszarendelte, s nem valószínű, hogy visszatér hozzánk. Mindeközben, Michel Morganella-nak nem tetszik a klub új szerződéshosszabbítási ajánlata, így kérdéses, hogy aláír-e a Palermo-hoz. Állítólag jóval nagyobb összeget szeretne, mint ami az új szerződéstervezetben szerepel… Mivel jelenleg nincs klasszikus jobbszélsőnk, adja magát a lehetőség, hogy a tavaszt kölcsönben nálunk töltő Andrea Rispoli-val végleg megegyezzünk, ő ugyanis, a Parma sajnálatos csődje miatt szabadon igazolhatóvá vált. A tárgyalások már zajlanak is a Betis, a Genoa és a Bologna által is csábított Andrea-val, megegyezés viszont még nincs.

Június 16.: Egyre több a kiszemelt klubunk háza táján! A csatárposztra egyrészt Diego Simeone fiát, Giovanni-t szeretnénk elcsábítani a River Plate-től, másrészt Jonathan Calleri-t a Boca Juniors-tól. Utóbbinak, az amúgy még csak 21 esztendős argentin centernek, elég magas a kivásárlási ára. Klubja 11 millió eurót szeretne érte kapni, a palermói vezetők azonban csak 6 vagy maximum 8 millió eurót költenének a Calleri-transzferre. Kezdődik a fukarkodás…

PESCARA, ITALY - AUGUST 10: Birkir Bjarnason of Pescara in action during the pre-season friendly match between Pescara Calcio and Genoa CFC at Adriatico Stadium on August 10, 2012 in Pescara, Italy. (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)

Képben van még a Pescara izlandi válogatott középpályásának, Birkir Bjarnasson-nak (fenti képen) is a leigazolása. A szőke hosszú hajáról ismert fedezet igen népszerű a piacon, rajtunk kívül többen is szeretnék megszerezni. Az Empoli, a Torino és a francia Toulouse is szerződtetné. A 35 esztendős középhátvéd, Hugo Campagnaro szintén kiszemelt. Egy másik sajtóorgánum szerint, az sincs kizárva, hogy Antonio Nocerino is visszatér Palermóba! Meglátjuk, mi valósul meg ezekből a pletykákból!

Június 18.: Óriási a harc Bjarnasson-ért, de a 2,5 millió eurós ajánlatunkkal, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint, egyelőre jól állunk, bár időközben már az Atalanta is beszállt a versenyfutásba, akik 4 játékost is adnának a Pescara-nak az izlandiért cserében! Birkir egyelőre kivár, és értékeli a lehetőségeit. Ez nem biztos, hogy jó hír nekünk…

jonathan_calleri

Ajjaj… Jonathan Calleri (fenti képen) megszerzése máris nem tűnik reálisnak, hiszen már B-tervről, vagyis Nico Lopez esetleges Palermóba csábításáról pletykálnak. Nico Lopez legutóbb a Hellas Verona alkalmazottja volt, mindenesetre az átigazolása több mint meglepő lenne! De kapusra is szükségünk van, hiszen Samir Ujkani a hónap végén távozni fog, ezért az illetékesek máris bedobnak egy jelöltet: a Milan-nevelésű, 23 éves Filippo Perucchini 2014 óta a Varese-ben csillogtatta tehetségét, most pedig hatalmasat léphetne előre, amennyiben valóban keresi őt a Palermo! Az viszont jó kérdés, hogy megfelelő helyettese lenne-e Sorrentino-nak…?

14-perucchini

(Perucchini lehet Ujkani utóda? Ki tudja…)

Kedvenc klubunknál az a hír is járja, hogy Fabio Daprelá is mehet, ha jó ajánlatot kap! A svájci balszélső elengedése minden átigazolási időszakban téma, így abszolút nem lepődünk meg ezen. De ha elmegy, akkor mi lesz a tavasszal állandósult Lazaar-Daprelá cserével?? Ez még nagy fejtörést okozhat Iachini-nek…

Június 19.: Újabb futballisták csatlakozhatnak a júliusban kezdődő felkészüléshez! Az elmúlt bajnoki esztendőt Carpi-ban töltő, és ott másodosztályú bajnoki címet nyerő szlovén hátvéd, Aljaz Struna visszatér kölcsönből, és Iachini csapatával kezdheti meg az edzéseket, mint ahogy a januárban igazolt, ám a tavaszt Romániában töltő Julien Velazquez-t is visszarendeltük. Na, tessék két emberrel már a védelmünk is bővült, és még a pénzünk is megmaradt!

Struna_Aljaz

 (Struna jól teljesített a Carpi-nál, így visszatérhet Palermóba)

Eközben, a korábban létszámfelettivé minősített Claudio Terzi iránt, a Catania, a Cagliari és a Spezia is érdeklődik, míg a hasonló cipőben járó Milan Milanovic-ot az Avellino látná szívesen. A Napoli új mestere, Maurizio Sarri is örömmel látná csapatában Franco Vazquezt, ez azonban még viccnek is rossz! FRANCO NEM ELADÓ, és ezt, szerencsére a vezetőink is így gondolják!

Június 22.: A nap híre: a bolgár Ivaylo Chochev 2020-ig szerződést hosszabbított a Palermo-val!  A középpályás 2014 nyarán érkezett, azóta pedig bizonyította, hogy érdemes volt őt szerződtetni. Nyilván ennek szól az új szerződés is!

Ivajlo+Chochev+Citta+di+Palermo+Training+Session+tfi-d4yPnVql

(Chochev kiérdemelte az új, 2020-ig szóló szerződést)

A Bjarnasson-ért folytatott harcban már az Atalanta vezet, miközben nekünk vannak új kiszemeltjeink is! Kapusposztra a Ludogorec bolgár hálóőrét, Vladislav Stoyanov-ot néztük ki, míg a védelembe az Empoli hátvédjét, Lorenzo Tonelli-t szeretnénk átcsábítani. Nagy tervek…

Június 24.: Danilo Ortiz már nem tér vissza többet Palermóba. A januárban igazolt, ám egyszer sem bevetett paraguayi védő nagyot csalódott a klubban, így nem meglepő, hogy lelépett. Egy újabb ember, aki csatlakozhat „a Palermo szellemeihez…”

Június 25.: Újabb hivatalos bejelentés! Edoardo Goldaniga a Palermo játékosa lett, miután sikerült megegyezni a Juventus-sal! A futballista tulajdonjogát, eddig csak 50%-ban birtokoltuk, mostantól azonban már végleg a miénk! Tehetséges, többszörös olasz utánpótlás védőről van szó, aki korábban kölcsönben a Pisa-ban és a Perugia-ban is játszott. Eric Lanini viszont ellenkező utat járt be, mint Goldaniga: a fiatal csatár végleg a Juventus tulajdona lett.

goldaniga

(Goldaniga személyében olasz reménységet vettünk)

Mivel közeleg július elseje (a legtöbb szerződés június 30-án jár le), így egyre több pletyka kering a klubok háza táján. Kedvenc csapatunkkal kapcsolatos hírek: állítólag hamarosan érkezhet a középpályás Federico Viviani a Roma-tól (legutóbb kölcsönben Latina-ban játszott), a középhátvéd Gyömbér Norbert a Catania-tól, és a kapus Simone Colombi a Cagliari-tól! Új fejlemény az is, hogy Iachini kérésére, a felnőttekkel kezdi majd meg a felkészülést a 97-es születésű, saját nevelésű védő, Giuseppe Pezzella!

pezzella

(Giuseppe Pezzella)

És még egy érdekesség erre a napra! Korábbi kapitányunk és legendánk, Fabrizio Miccoli a máltai Birkirkara együtteséhez igazolt. Sok sikert, Capitano!

miccoli_esclusiva-620x330

Június 26.: Emiliano Viviano-t újra kölcsönadtuk a Sampdoria-nak! A kapus már az előző szezont is ott töltötte, most újabb kölcsönszerződés lép majd életbe. Klubunk szeretné minél előbb elpasszolni Terzi-t, Makienok-ot, Joao Silva-t, Ngoyi-t, Ignazio Lores-t és Davide Di Gennaro-t is, akik iránt kérők vannak, konkrétumok azonban még nincsenek! Mint ahogy Michel Morganella ügyében sincs előrelépés: a svájci jobbszélső továbbra is hezitál, hogy elfogadja-e az új szerződést. Olasz lapinformációk szerint, a másik jobb oldali játékos, Andrea Rispoli viszont napokon belül hivatalosan is aláírja az új, 4 évre szóló szerződését a klubbal!

Június 27.: Egyre valószínűbb, hogy Federico Viviani a Palermo-hoz szerződik. Úgy tudni, már csak a hivatalos bejelentés van hátra!

Június 28.: Véget ért a Bjarnasson-saga! Hiába csábítottuk majdnem egy hónapon át az izlandi középpályást, ő végül a Torino-hoz szerződik – adta hírül a Pescara! Na, erről is lemaradtunk, de nem baj, mert elnökünk Zamparini azt nyilatkozza, hogy két új szerzemény, Viviani és Calleri is hamarosan aláírnak hozzánk, plusz Rispoli-val is sikerül hosszabbítani.

Június 29.: Érdekes! Jonathan Calleri mást mond, mint, amiről az elnök úr beszélt! Az argentin állítólag meggondolta magát, és inkább maradna a Boca-nál. Egyre jobban megy a csatárposzt megerősítése…

Június 30.: És itt az újabb pofon! Federico Viviani mégsem a Palermo-hoz, hanem a Hellas Verona-hoz igazolt! Ez aztán az arcon köpés, főleg azok után, hogy állítólag tényleg meg volt az egyezség a játékossal és a klubjával, a Roma-val is!

viviani hellas verona

Zamparini természetesen nem hagyja szó nélkül a történteket, s így vélekedik: „Szerencsések vagyunk, h Viviani nem lett a játékosunk. A csapatunkban csak olyanoknak van helye, akikben van tartás!” „Azoknak pedig, akik nem képesek tartani magukat a szavukhoz, és akik nem ismerik az etikai kódexet sem, nincs helyük Palermóban!”

cassini palermo

Szintén ezen a napon történt, hogy Matheus Cassini (fenti képen) megérkezett Palermóba, és alá is írta az 5 évre szóló szerződését. És időközben még egy újabb kiszemeltünk is van támadósor megerősítésére: egyes hírek szerint érdeklődünk a Huracan 20 éves csatára, Cristian Espinoza iránt.

Július 1.: Ahogy azt előre sejtettük, ez a bejelentések napja lesz – és az is lett! Ami minket érintett: Manuel Gerolin személyében új sportigazgatónk lett, Edgar Barreto a Sampdoria-hoz igazolt, míg Simon Makienok kölcsönben a Charlton futballistája lett. Barreto személyében volt csapatkapitányunkat veszítettük el, aki sajnos nem túl szépen búcsúzott el a klubtól, Makienok pedig szintén csatlakozhat „a Palermo szellemeihez”, hiszen összesen 52 percet játszott rózsaszín-feketében.

Július 2.: Hivatalos! Andrea Rispoli 4 évre aláírt a Palermo-hoz, így már van bevethető játékosunk a jobb oldalra is! „Nagyon boldog vagyok az új szerződés miatt, mert én nem akartam elmenni innen, mindenáron maradni akartam Palermóban. Jól érzem itt magam nagyon!” – mondta Rispoli.

rispoli palermo

Július 4.: Még sincs vége a Bjarnasson-féle szappanoperának… Az olasz sportnapilapok szerint, az izlandinak nem tetszett a Torino által ajánlott bónuszrendszer, ezért mégsem szerződött a Bikákhoz. A mieink már jelezték, újra megpróbálják leigazolni a középpályást, ám ha mégsem jönne össze, akkor egy másik pescarai-val, Gaston Brugman-nal erősíthetünk. A lényeg, hogy pescarai legyen…

330295-brugmanmodena2

Gaston Brugman (fenti képen) mellett egyébként újabb kiszemeltek is vannak. A kapus, Alessandro Iacobucci a Parma-tól érkezhet, sőt Gianpaolo Pazzini nevét is bedobják a Palermo-val kapcsolatban, bár ezt aligha hisszük el! Manuel Gerolin eközben bejelenti, hogy az elsődleges célpontunk, Lorenzo Tonelli megszerzése lesz a mercato hátralévő részében. És a nap még tartogat egy újabb bejelentenivalót! A 15 éves védőt, Giuseppe Marchese-t leigazoltuk az Entella-tól. Épül a jövő csapata…

Július 8.: Tényleg építjük a jövőt! Három fiatallal, nevezetesen Antonio La Gumina-val, Simone Lo Faso-val és Giuseppe Pezzella-val is hosszú távú szerződést kötöttünk. Előbbi 2019-ig, utóbbi kettő pedig 2018 nyaráig írt alá, miközben egy másik Primavera-játékost, Andrea Accardi-t kölcsönadtunk a Trapani-nak. Egyre valószínűbb, hogy Gaston Brugman valóban érkezik, Bjarnasson viszont legújabban Basel felé tart. Gennaro Troianiello-ért a Livorno, Sinisa Andelkovic-ért és Francesco Bolzoni-ért pedig az A-liga újonca, a Carpi érdeklődik. A kiszemeltjeink közül Giovanni Simeone hivatalosan is a Banfield-hez igazolt, Gyömbér iránt pedig már a Sampdoria is érdeklődik, így őt sem lesz könnyű megszerezni. Mint ahogy Tonelli-ről (lenti képen, kékben) is napok alatt lemondtunk, miután kiderült, hogy az Empoli 6 millió eurót (!) kér a védőért. Na, akkor ennyit Gerolin nagy tervéről is…

lorenzo tonelli

Július 9.: Bjarnasson újra elkelt, és ezúttal sem a Palermo-t választotta. Az izlandi a Basel-hez került, és miután kép is került fel az aláírásáról, talán megnyugodhatunk, hogy vége van!

basel birkir bjarn

De sebaj, a másik pescarai-t még megszerezhetjük, hiszen Gerolin ezen a napon találkozik Brugman-nal és a képviselőivel, rajta kívül pedig két svéd is képbe került. Oscar Hiljemark a PSV Eindhoven-től érkezhetne, míg Ebenezer Ofori-ra az AIK Solna-ban figyeltünk fel. Hiljemark ügyében állítólag napokon belül bejelentés is lehet, hiszen nagyon közel vannak az álláspontok. Zamparini 2 millió eurót fizetne, a holland klub pedig 3 millió körüli összeget szeretnének.

Július 10.: Elkezdődött a felkészülés a 2015-2016-os szezonra. A keretben új arccal is találkozhatunk: Gaston Brugman már ott van a csapattal az osztrák edzőtáborban, nem sokkal később pedig, hivatalosan is megerősítjük az uruguayi középpályás érkezését! Brugman kölcsönbe érkezik a Pescara-tól! No, csak addig járt a korsó a kútra, vagyis nem hiába erőltettük a pescarai vonalat, sikerült onnan játékost igazolnunk…

andelkovic sinisa

Sinisa Andelkovic (fenti képen) is a Palermo-val kezdi meg a felkészülést, és szó sincs már arról, hogy esetleg távoznia kellene! Pedig a nyár elején mintha azt mondta volna Iachini, hogy nem számol a szlovénnel. Gyorsan változnak az évszakok…

Július 12.: Sajtótájékoztató keretében bemutatjuk két nyári igazolásunkat is: Trajkovski a 8-as mezt kapta, Benali pedig a 17-esben tehet sokat a rózsaszín-fekete színekért. Mindkét játékos örül, hogy ide került, és csupa szép dolgokról beszélnek!

benali ahmed palermo1

Gyakorlatilag tényként kezelhetjük, hogy Oscar Hiljemark és Simone Colombi is érkezik a csapathoz! Állítólag már a következő napon megtörténhet a bejelentés is! Csatárkérdésben viszont cseppet sem vagyunk előrébb, noha találtunk egy újabb remek tehetséget, aki pótolhatná Dybala-t. A 23 éves Sergio Araujo korábban a Barcelona B csapatában is játszott, az előző szezont pedig a Las Palmas-nál töltötte, ahol 43 bajnokin, 25 gólt szerzett! Látatlanban is azt mondjuk, hogy nagy fogás lenne a megszerzése, de konkrétumok még nincsenek az ügyben! Az viszont biztos, hogy van egy újabb távozónk: a fiatal Carlos Embalo-t ismét kölcsönadtuk, ezúttal a Brescia-nak.

Július 13.: Hivatalos! Megvan Samir Ujkani utóda, ugyanis igaznak bizonyultak a pletykák, és Simone Colombi valóban a Palermónál folytatja pályafutását. A kapust, a Cagliari adta kölcsön a következő szezonra. Colombi már a hatodik új igazolás a nyáron! Tényleg nem tétlenkedünk, na…

Citta+di+Palermo+Training+Session+7J6LsZZdBp6l

Sor került Gaston Brugman bemutatására is, a Pescara-tól importált középpályás a 16-os mezt választotta. Az viszont sokkal jobban foglalkoztatja a közvéleményt, hogy mi lesz Andrea Belotti-val, akit több klub – köztük a Torino, a Sassuolo, az Atalanta, és az Anderlecht – is szívesen látna. Zamparini korábban tett nyilatkozatain pedig nem lehet eligazodni: elnökünk először még arról beszélt, hogy megfelelő ajánlat esetén elengedi Belotti-t, nemrég azonban azt mondta, hogy szeretné megtartani…

screen-dybala-juventus-foto-allenamento

És még egy érdekesség erre a napra: Paulo Dybala (fenti képen) túl van az első edzésén a Juventus-nál. Először furcsa volt őt a Zebrák melegítőjében látni!

Július 14.: Hihetetlen, még egy hivatalos bejelentés! Ahogy azt várni lehetett, Oscar Hiljemark is aláírt a klubhoz, mégpedig 4 évre! A svéd középpályás a PSV Eindhoven-től érkezett 2.4 millió euróért, és a 10-es mezt választotta magának Palermóban. Hogy miért, erre is válaszolt az új szerzemény:

„A 10-es mezt Zamparini javasolta Nekem, nagy büszkeség lesz ezt viselni! A Palermo volt a legkitartóbb értem, ezért jöttem ide. Quaison nem befolyásolt a döntésemben, de nagyon sokat beszéltem Vele a városról és a szurkolókról is!” – mondta Hiljemark.

BAD KLEINKIRCHHEIM, AUSTRIA - JULY 14: Oscar Hiljemark poses during his presentation as new player of US Citta di Palermo after a Palermo training session on July 14, 2015 in Bad Kleinkirchheim, Austria. (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)

Miközben tovább üldözzük Sergio Araujo-t és Jonathan Calleri-t is, van egy újabb kiszemeltünk a csatársor acélosítására! Gregoire Defrel tavaly a Cesena-t erősítette, és igen keresett játékos a nyári mercato-ban. Rajtunk kívül a Torino és a Bologna is hívja, így nem biztos, hogy elég lesz az első körben tett 6,5 millió eurós + Terzi-t is tartalmazó ajánlat. Most már joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon tudunk-e csatárt venni a nyáron…?

Július 15.: Túl vagyunk az első felkészülési meccsen. Kedvenceink 11-0-ra verték az FC Schulz nevű csapatot, az újak pedig egészen jól mutatkoztak be. Trajkovski két gólt is lőtt, de betalált Hiljemark, Benali és még Pirrello is. Andrea Belotti is szerepet kapott, Il Gallo pedig még gólt is szerzett. Sőt, a korábban körön kívülre tett Sinisa Andelkovic is feliratkozott a gólszerzők közé!

Július 20.: Két meglepő hír is jutott erre a napra! Az egyik, hogy fiatal kapusunkat, Andrea Fulignati-t kölcsönadtuk a Trapani-nak, ami azért meglepő, mert harmadik számú cerberusnak tökéletes megoldás volt eddig a saját nevelésű Andrea, a másik hír pedig az volt, hogy Ezequiel Munoz (lenti képen) a Genoa-hoz igazolt, úgy, hogy a tavaszt még a Sampnál töltötte. Gratulálunk Munoz!

TAN_4877-1024x683

A csapat közben megnyeri a második edzőmeccsét is, ezúttal az Alpe Adria ellen parádéztunk. A végeredmény 4-0, Belotti pedig duplázott. Lehet, hogy mégsem kellene eladnunk?

Július 21.: Akár két csatár is érkezhet napokon belül! Defrel-lel találkoztak a vezetőink, és állítólag pozitív hangvételű volt a beszélgetés, így nem lenne meglepő, ha napokon belül érkezne, rajta kívül pedig Sergio Araujo is egyre közelebb kerül a Palermo-hoz. Az argentin támadóért hajlandóak lennénk 12-13 millió eurót is fizetni. Mivel egy hónap múlva már kezdődik a bajnokság, tényleg jó lenne, ha nem csak halandzsáról lenne szó…

2012_2013_-_Sergio_Araujo

(Sergio Araujo nagyon nagy erősítés lehetne…)

Július 22.: Újabb ajánlatot tettünk Lorenzo Tonelli-ért, ám hiába kínálunk 4 millió eurót a hátvédért, az Empoli ragaszkodik a 6 milliós kivásárlási árért! Nem akar ez összejönni sehogy sem, talán jobb lenne más célpontot keresni…

9-norbert-gyomber-787372_0x410

Klubunknál továbbra is beszédtéma Gyömbér Norbert (fenti képen) megszerzése is, ám a Catania hátvédjéért még nem tettünk ajánlatot. Bizonyos médiumokban felmerül Giulio Donati (Leverkusen) és Rafael Toloi (Sao Paolo) neve is a Palermo-val kapcsolatban, de ezeket a felvetéseket szkeptikusan fogadjuk, ugyanis nem tartjuk valószínűnek egyik játékos érkezését sem. A klubbal kapcsolatos weboldalakon tényleg nem is lehet hallani az imént említett két futballistáról… Eközben a szabadon igazolható Morganella iránt érdeklődik az Empoli és a Bologna is, a svájci azonban újabb palermói ajánlatra vár, mert maradni szeretne! Hűséges fiú, ez a Michel…

Július 23.: Andrea Belotti egyre közelebb a Torino-hoz – írja az egyik olasz sportnapilap a főcímében. A Toro a nyáron olaszokkal erősít, a támadószekció megerősítésére pedig egyértelműen Il Gallo az elsőszámú jelöltjük. Sokan azt is tudni vélik, hogy egy 6 milliós ajánlatot már tett Urbano Cairo, a Torino elnöke.

Július 25.: A Hapoel Haifa elleni felkészülési meccsen is győzni tudtunk, méghozzá 2-1-re. Csapatunk első gólját az egyik nyári szerzemény, Gaston Brugman jegyezte, de pályán volt a Torino által csábított Belotti is.

brugman bemutaása

És volt még egy (jó?) hírünk erre a napra! Állítólag Morganella (fenti képen) máris meghozta a döntését, és elfogadja a klub legújabb szerződéshosszabbítási ajánlatát, a következő héten pedig akár már alá is írhat. Jaj, de jó lesz nekünk…

morganella

Július 26.: Palermo-Kalloni 2-0. Belotti és Quaison voltak a gólszerzők. Négyből négy, már ami az idei felkészülési meccseket illeti. Nagyon erősnek tűnik a csapatunk, lehet, hogy már csatárt sem kellene vennünk…?? Na, jó, ezt mi sem gondoljuk komolyan!

Július 27.: Francia lapértesülés szerint, megegyeztünk a Montpellier-rel Abdelhamid El Kaoutari átigazolásáról. A 25 éves marokkói védő 4 évre írhat alá, és kb. 2 millió euró lehet az ára. A nap másik híre, hogy megtartottak a Serie A sorsolását – az augusztus 23.-ai nyitófordulóban otthon fogadjuk a Genoa-t.

Július 28.: A franciák nem hazudtak! Abdelhamid El Kaoutari tényleg a Palermo-hoz igazolt, mégpedig az általuk is megírt forgatókönyv (az ára valóban 2 millió euró volt, és 4 évre kötelezte el magát) szerint. A nyolcszoros marokkói válogatott védő már a kilencedik nyári szerzeménye kedvenc klubunknak! Lazaar mellett, újabb marokkóival bővült tehát a keretünk.

kaoutari sál

Július 29.: Joel Campbell Palermóban? Bizony ám, erről szólnak a hírek július vége felé! Sőt, Zamparini már Londonban tárgyal az Arsenallal, és állítólag már egy 5 millió eurós ajánlatot is tett a Costa ricai csatárért! Ez aztán tényleg nagy erősítés lenne, de várjuk ki a végét!

Joel-Campbell-Arsenal

(Joel Campbell)

Fabio Daprelá-t két angol és két olasz klub is szívesen leigazolná. A Watford, a Leicester, a Hellas Verona és az Atalanta sem zárkózik el a svájci balszélső megszerzésétől, de ezek egyelőre inkább csak pletykák. Egy másik kiszemeltünk, Gregoire Defrel iránt viszont már a Norwich is élénken érdeklődik. Úgy tűnik, a Cesena támadójának a megszerzése egyre inkább nem reális!

Július 31.: Az ötödik nyári felkészülési meccs végeredménye: Palermo-Pontisola 3-0. Quaison, Andelkovic, és Trajkovski voltak a gólszerzők.

CLQgEZeXAAA-Sro

Amíg a csapat meccselt, a klubirodában is zajlott az élet! Cephas Malele-t kölcsönadtuk az Atletico Lissabon-nak, Nicolas Viola szerződését pedig közös megegyezéssel felbontottuk. Továbbá Granddi Ngoyi-nak is igyekszünk megtalálni az új klubját, amely állítólag a Livorno is lehet. Ettől azonban jobban foglalkoztat minket, hogy érkezik-e Campbell, vagy sem! Nos, az Arsenal még nem bólintott rá az üzlet megkötésére, de Zampariniék szerint, hamarosan létrejöhet az ügylet. A tény azonban az, hogy továbbra sem vettünk még klasszikus támadót!

Augusztus 1.: Olybá fest, Iachini nagyon összerakta a csapatot, ugyanis a hatodik nyári edzőmeccsünket is simán megnyertük! Palermo-Lumezzane 4-0, Andrea Belotti kétszer is eredményes volt, de betalált még Chochev és Quaison is. Vajon elég lesz ez a teljesítmény a Serie A új idényében is? Kötve hisszük…

Augusztus 4.: Távozott Claudio Terzi! A hátvéd a Spezia csapatához igazolt, és a hírek szerint 1 millió eurót kaptunk érte. Terzi 2 évet húzott le Palermóban, a játékával azonban sokszor nem tudta kivívni a szurkolók elismerését!

9790ebbd4babfdce971bce546d3f901e_XL

(Terzi már a Spezia mezében futballozik)

Gennaro Troianiello sem tartozik már a kerethez. A középpályással közös megegyezéssel bontottunk szerződést, de Genny nem maradt sokáig csapat nélkül: a mindig jó kedvű focista a Salernitana-nál folytatja!

troianiello

(Troianiello-nak nem jött össze a palermói kaland…)

Zamparini újabb hadjáratot indít Joel Campbell megszerzése érdekében! Az Arsenal a 7 millió eurós ajánlatunkat is visszautasította, és továbbra is ragaszkodik a 10 millióhoz! Ezt azonban sokallják a mieink, így nem valószínű, hogy ebből egyezség lesz! A Dybala-ért kapott összegből nem futja…?

Michel Morganella is tovább hezitál! A játékos egyelőre mégsem írja alá az új szerződéstervezetet, és inkább tüzetesebben átértékeli azt. Vele viszont egész biztosan megéri hosszabb ideig is egyezkedni…

Augusztus 6.: Klubunk közleményben cáfolta meg a Vazquez távozásáról szóló pletykákat! Zamparini határozattan kijelentette, hogy Franco idén nem eladó, és biztosan nálunk játszik a következő szezonban is! Az olasz válogatottban is egyre többször meghívót kapó Franco-t, a Juventus csapatával boronálták össze többen is!

Defrel-e1438783173977

Jelentjük, Gregoire Defrel (fenti képen) aláírt a Sassuolo-hoz! Na, ez aztán a kellemetlen helyzet! Még egy Sassuolo is vonzóbb ajánlatot tesz, mint egy Palermo! Két héttel a bajnoki rajt előtt, még mindig nem sikerült csatárt igazolni, de sebaj, aggodalomra nincs ok, hiszen továbbra is gőzerővel dolgozunk a csatársor megerősítésén! Sőt, már új célpontunk is van! A bosnyák Milan Djuric 25 éves, és csakúgy, mint Defrel, legutóbb ő is a Cesena-ban játszott! Éljen a cesenai vonal…!

Augusztus 7.: Ha nem tudjuk leigazolni sem Campbell-t, sem pedig Sergio Araujo-t, akkor akár még a Fulham-nél parkolópályára tett görög válogatott Konstantinos Mitroglu is érkezhet. Hiszi a piszi…

gabbiadini

Olyan pletykák is járnak, hogy a Napoli tulajdonosa, a Palermo-nak is felajánlotta Manolo Gabbiadini-t (fenti képen), mivel az új edző, Sarri nem biztos, hogy számít a fiatal játékosra a következő szezonban. Nem tudják, hogy mi nem szeretnénk pénzt áldozni senkiért sem…?

morganella nyilatkozik

Az egyik tekintélyes szicíliai újság szerint, minden akadály elhárult Morganella hosszabbításával kapcsolatban, így a svájci most már tényleg aláírhat, méghozzá 3 évre! Tényleg, meddig lehet még ezt a közjátékot bírni…?

Augusztus 8.: Kaptunk egy jókora pofont! A Sporting Gijon nagyon simán 3-1-re legyőzi kedvenceinket felkészülési mérkőzésen, bennünk meg felmerül a gondolat: lehet, hogy az eddigi mérkőzések nem voltak igazi értékmérők?

gijon-palermo

A Benfica közben hivatalosan is bejelenti, hogy szerződtette Mitroglu-t. Legalább nem éltük bele magunkat túlságosan…!
emerson-palermo_1dg82cj9q8dqn12lwsam7d22vq

Emerson Palmieri (fenti képen) visszatérhet Olaszországba, de már nem a Palermo-hoz! A brazil balszélső minden bizonnyal a Roma-nál folytatja pályafutását! Emerson ugye már nincs, Daprelá jövője szintén kérdéses, ráadásul Lazaar-t is sok csapattal kapcsolatban emlegetik, így nem kérdéses, hogy az esetleges távozásuk esetén igazolnunk kell valakit a baloldalra is. Mi a teendő? Menjünk Cesena-ba! Francesco Renzetti-t már ki is szemeltük erre a posztra! Tényleg nagy szükségünk lenne arra, hogy a tavalyi kieső Cesena-ból igazoljunk végre valakit…

Augusztus 9.: Na, a Gijon-tól elszenvedett kínos vereséget követően bosszút álltunk a Calciochiese-n! 10-0-ra győztünk, Ahmed Benali pedig nagyon elemében volt! A líbiai középpályás 4 gólt is lőtt, rajta kívül pedig Rigoni duplázott, míg Cassini, Trajkovski, Rispoli és La Gumina egyszer-egyszer volt eredményes!

benali gólok 4

(Az új szerzemény, Benali (elöl, 17-esben) nagyon élt a Calciochiese ellen)

Miután egyre nagyobb a csend Campbell, Araujo, sőt már Djuric ügyében is, így nem meglepő, hogy újabb támadó nevét dobják be az illetékesek! Az 1992-es, názáreti születésű Munas Dabbur érkezésére nagyobb esély lehet, mint a fentebb említett játékosokra! A Grasshoppers izraeli válogatott csatárát bizonyos weboldalakon már Palermo-csatárnak tüntetik fel! A világ mely táján nincs még kiszemeltünk?

Augusztus 10.: A kölcsönből visszatérő Julien Velazquez már nem tagja a keretnek! Iachini-t nem győzte meg a védő az elmúlt időszakban, így Velazquez-nek mennie kellett, és meg sem állt Split-ig. Pár órával később, már hivatalosan is Hajduk labdarúgója lett!

velazquez hajduk split

(Velazquez végül Horvátországban kötött ki…)

Francesco Della Rocca-ra sincs már szükség, így egyre biztosabbá vehető a középpályás távozása is. Della Rocca-t több csapat, köztük a Ternana és Cesena is kölcsönvenné.

Munas+Dabbur+LOSC+Lille+v+Grasshopper+Club+9DsRtYHr-Ehl

Munas Dabbur (fenti képen) azonban valóban érkezhet – állítják a jól értesültek! A támadó 2,8 millió euró ellenében öltözhet rózsaszín-feketébe, s Dabbur nem zárkózik el a váltástól!

Augusztus 14.: Granddi Ngoyi ügyében is megszületett a hivatalos döntés! A középpályást újra kölcsönadtuk, ezúttal a francia Dijon-nak! Szintén kölcsönadtuk a primavera csapat egyik üdvöskéjét: Davide Monteleone a Ternana-hoz került.

Augusztus 15.: Miközben a csapat az első tétmeccsére, az Avellino elleni kupaderbire hangol, nem igazán örülünk a hírnek: Andrea Belotti valószínűleg az utolsó meccsét játssza Palermóban, mert két nap múlva szinte egész biztosan aláír a Torino-hoz! Amennyiben így lesz, úgy a veterán Alberto Gilardino érkezhet a helyére, aki legutóbb Firenzében játszott kölcsönben!

EDOLO, ITALY - JULY 26: Andrea Belotti of US Citta di Palermo in action during the pre-season friendly match between US Citta di Palermo and Kalloni on July 26, 2015 in Ponte di Legno near Edolo, Italy. (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)

(Belotti az Avellino ellen búcsúzott a rózsaszín meztől)

Iachini fiait szerencsére nem zökkenti ki a rengeteg átigazolási pletyka, és a papírformának megfelelően, 2-1-re legyőzzük a másodosztályú Avellino-t, amivel továbbjutunk a Coppa Italia 4. körébe! A gólokat Rigoni és Quaison szerezték, Belotti pedig végigjátszotta a meccset.

Augusztus 17.: Edoardo Goldaniga 2019 nyaráig ír alá szerződést a Palermo-val! Joel Campbell ára továbbra is 9-10 millió euró körül van, a leigazolására pedig immár nagyon csekély esély mutatkozik. Gilardino a hírek szerint egyre közelebb kerül a Palermo-hoz, mindemellett pedig, már az Avellino csatára, Marcello Trotta is kiszemelt. Trotta (les)gólt lőtt ellenünk a kupameccsen, biztos ezzel nyűgözte le a vezetőinket…

Marcello-Trotta-Avellino

(Marcello Trotta a kupameccsen még az Avellino mezében gólt lőtt a Palermo-nak, lehet, hogy napok múlva már a Palermo mezében lő gólt másoknak…?)

Augusztus 18.: Immár hivatalos is! Andrea Belotti átesett Torino-ban az orvosi vizsgálaton, és alá is írt a Toro-hoz! Il Galloért 7,5 millió eurót fizettek a Bikák, ahol a 9-es mezt fogja majd viselni. Belotti két év után távozott a Palermo-tól, ahol összesen 16 bajnoki gólt szerzett.

Belotti-mostra-la-maglia-1-719x478

De nem maradtunk sokáig támadó nélkül! Ahogy Belotti-t bemutatták Torino-ban, ezzel egy időben, klubunk is bejelentette Uros Djurdjevic szerződtetését. A 21 esztendős szerb U21-es válogatott támadó legutóbb a Vitesse-ben játszott. Valakit már nekünk is kellett igazolni, nem?

djurdjevic uros

Augusztus 19.: Achraaf Lazaar-t vinné a Monaco, a hírek szerint a hercegségbeli klub 10 millió eurót sem sajnálna a marokkói szélsőre. További hír, hogy a középpálya megerősítésére kiszemeltük Sanjin Prcic-et a Rennes-ből. Noha kissé érthetetlen, hogy miért a középpályás sort akarjuk erősíteni, Prcic megszerzése nem lenne rossz fogás, hiszen egy négyszeres bosnyák válogatottról beszélünk. Bár az is igaz, hogy még 3 éves szerződés köti a Rennes-hez, így a leigazolása nem tűnik valószínűnek. Gilardino viszont, hamarosan aláír a Palermo-hoz, miként Morganella visszatérése is már csak napok kérdése – állítják a különböző mercato-s hírek. Munas Dabbur ügyében ugyanakkor patthelyzet alakult ki, hiszen az izraeli klubja, a Grasshoppers, hajlandó neki ugyanazokat a feltételeket megadni, mint amit a Palermo ígért. Ez is jó ajánlat lehetett…

Augusztus 20.: Gyömbér Norbert és Emerson Palmieri is a Roma-hoz igazolt! A szlovák hátvéd sokáig volt nálunk is célkeresztben, de végül róla is lemaradtunk! Valaki még meglepődött ezen…?

emerson sál roma

(A Roma lecsapott Emerson Palmieri-re..)

Augusztus 21.: Ha már lemaradtunk Gyömbérről, kell egy újabb kiszemelt a védelembe is! A brazil Felipe, a Parma csődje miatt jelenleg szabadon igazolható, és a hírek szerint van esély arra, hogy Palermóba szerződik. Olybá fest, hogy Joel Campbell-ről is végleg letehetünk! Campbell-lel és klubjával, az Arsenallal, megrekedtek a tárgyalások, így valószínűleg nem fog újabb Costa ricai-val gyarapodni a keretünk! Trotta viszont továbbra is képben van, rajta kívül pedig már van egy lett kiszemeltünk is! A fiatal, mindössze 19 esztendős Vladislavs Gutkovskis-ra a Skonto Riga-ban figyeltünk fel! Netán a Loki ellen elszenvedett 9-2-es meccsen mutatott valamit…?

cmp3.10.3.1Lq4 0xc83b332b

(Vladislavs Gutkovskis)

Augusztus 23.: Győzelemmel indítottuk az új bajnokságot! Palermo-Genoa 1-0, mégpedig a nyáron igazolt El Kaoutari 91. percben lőtt góljával! Szép volt, fiúk!

232603222-6a897dd4-2163-4a64-b392-60ea42b3f27f

Augusztus 24.: Már a Paris SG is csábítja Lazaar-t! A francia kirakatcsapat 15 millió eurót is megadna, tehát jóval többet, mint a Monaco! Ennyi pénzért vajon miért nem adjuk oda?

Augusztus 25.: Állítólag meg van az egyezség Alberto Gilardino-val! A támadó évi 1,1 millió eurót fog keresni Palermóban, s két nap múlva át is esik majd az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálaton! Közben Marco Davide Faraoni is érkezhet! A korábban Interben is játszó játékost az Udinese-től szeretnénk megszerezni. Még szintén ezen a napon történt: bemutattuk Uros Djurdjevic-et, aki a 99-es mezt kapta!

dj

Augusztus 28.: Alberto Gilardino megérkezett Palermóba, s immár hivatalosan is  a klub játékosa lett. A 11-es mezt választotta, s a következőket mondta a bemutatásán: „Miért választottam a Palermót? Mert ez a klub akart a legjobban, és szakmailag is vonzott az ajánlat. Örülök, hogy itt lehetek!”  

102728819-d836ea0e-9706-4335-af53-7efca2aae872_0

Ha nem is vagyunk elragadtatva a támadó érkezésétől, annak azért örülünk, hogy végre igazoltunk egy „nagy nevet” is a nyáron! Igaz, hogy már kissé öreg, de hát minden nem lehet tökéletes…

A nap további hírei: már Mervó Bence (MTK), Arnaud Lusamba (Nancy), Alvaro Vazquez (Getafe), Stefano Sabelli (Bari), Filippo De Col (Spezia), Sergio Floccari (Sassuolo), és Ezequiel Schelotto is kiszemelt! Ha az imént felsorolt nevekből, csak egyet leigazolnánk, már elégedettek lennénk, de sejtjük, hogy mi lesz…

Augusztus 29.: Akkor Schelotto-t máris kihúzhatjuk! A középpályás vagy a Sion-hoz, vagy a Levante-hez igazol, de helyette Maurizio Isla (Juventus) jöhet kölcsönben. Joao Silva-val szerződést bontottunk, nem sokkal később a portugál alá is írt a Pacos Ferreira-hoz. A csatárt alig láttuk Palermóban, így egy újabb „palermói szellem” távozott, de van ettől meglepőbb is! A nyár elején igazolt Ahmed Benali-t, aki véleményünk szerint, egész jól teljesített az edzőmeccseken, máris kölcsönadtuk a Pescara-nak! Mit mondjunk? Jó vásár volt…

Augusztus 30.: A második bajnoki meccset is megnyerjük, mégpedig ezt is 1-0-ra. Az Udinese otthonában, Rigoni góljával szereztük meg a 3 pontot. És mi történt az átigazolási piacon? Nos, Francesco Della Rocca-val szerződést bontottunk (végül Perugia-ban kötött ki), Milan Milanovic minden bizonnyal az Ascoli-nál köt ki, az egy nappal ezelőtt beharangozott Isla pedig, a Marseille-hez került. Maradt még egy napunk az átigazolási időszakból, hogy robbantsunk valami nagyot…

Augusztus 31.: Az utolsó nap az idei mercato-ból! 23 órakor zárul a piac, így igyekeznie kell az erősíteni akaró kluboknak! Kíváncsian várjuk, hogy nálunk történik-e még valami érdemleges, vagy sem! Úgy 12 óra lehet, amikor bejelentjük, hogy az 1999-es születésű, Primavera-csapatból ismert Andrea Polesano-t kölcsönadtuk a Latina-nak, míg Milan Milanovic-ot az Ascoli-nak. Úgy délután 2 óra körül, jön egy újabb hír! Michel Morganella hosszas huzavona után, végre aláírt a klubhoz, és további 3 évvel meghosszabbította a június végén lejáró szerződését! Erre vártunk…

mich

Egy embert tehát, már igazoltunk, de vajon jön-e még valaki az utolsó napon? Képben van még Marcello Trotta, Mervó Bence, Filippo De Col és Stefano Sabelli is, közülük még bárki érkezhet Palermóba. Sőt, állítólag Gerolin tárgyal Diego Falcinelli megszerzéséről is a Sassuolo-val! Már 18 óra is elmúlt, ám újabb bejelentés nincs, napvilágot lát viszont egy Micciché-nyilatkozat, amely arról szól, hogy már nem fog érkezni senki sem! Nem vagyunk túl boldogak, de még mindig reménykedünk! Aztán szép lassan már 21-et üt az óra, és a Cesena megerősíti, hogy megszerezte De Col-t a Spezia-tól. Nem sokkal később, kiderül, hogy sem Sabelli, sem pedig Trotta nem igazol Palermóba, miközben a kiszemeltek szép lassan találnak maguknak csapatot. Felipe visszatért az Udinese-hez (elmondása szerint sosem keresték Palermóból…), Faraoni a Novara-hoz szerződött, míg az utolsó előtti percekben Sanjin Prcic-et is bejelentik Torinóban. Nálunk nagy a csönd, és ez a határidőig már nem is változik! 23 óra van, amikor kedvenc klubunk közzétesz még néhány hírt: Accursio Bentivegna-t (számunkra abszolút érthetetlenül…) kölcsönadtuk a Como-nak, de vásároltunk egy 96-os születésű kapust, Josip Posevac-ot, akit egyből vissza is adtunk az Inter Zapresic-nek! Továbbá Ignazio Lores Varela-val és Jevrem Kosnic-csal szerződést bontottunk. És nagyjából ennyi, vége van! Ahogy azt várni lehetett, nem vettünk már senkit sem az utolsó pillanatokban! Keserű szájízzel vesszük tudomásul, hogy ez a mercato sem a nagy bejelentésekről szólt kedvenc klubunknál, annak viszont nagyon örülünk, hogy több mint 40 millió euró folyt be a kasszába, aminek a nagy része (remélhetőleg) ott is maradt, hiszen a kiadási oldal még a 10 milliót sem érte el!  Talán majd legközelebb költekezünk is…

Miként látták a blog szerkesztői az idei mercatot?

palermo88: Június elején úgy éreztem, hogy jól indult ez az átigazolási időszak, csak aztán a biztató kezdést, nem követte hasonló folytatás. Amikor kiderült, hogy rögtön a mercato elején leigazoltuk a macedón válogatott támadót, Trajkovski-t, úgy voltam vele, hogy első igazolásnak tökéletes döntés egy belga csapatból igazolni, és akkor azt gondoltam, hogy jó úton haladunk a csapat megerősítése felé. Később azonban kiderült, idén is a spórolás játssza a fő szempontot a klub átigazolási politikájában! Kezdjük azzal, hogy a védelemben szinte nem csináltunk semmit sem, pedig köztudott volt, hogy tavaly ezen a poszton akadt a legtöbb problémánk! Ehhez képest mi történt? Visszarendeltünk kölcsönből két embert, plusz vettünk egy El Kaoutari-t, aki ugyan jól debütált a Palermóban, ám mégis el tudtam volna képzelni mást helyette. Ha abból indulok ki, hogy Struna és Goldaniga visszahozása gyakorlatilag nem került pénzbe, a marokkói Abdelhamid-ért pedig csak 2 millió eurót fizettünk, adódik a kérdés, hogy miért nem mertünk többet áldozni a poszt megerősítésére…? A kiszemeltek közül Lorenzo Tonelli-t szívesen láttam volna rózsaszínben, s úgy vélem, a mai piaci viszonylatokban nem lett volna sok az a 6 millió, amit az Empoli vezetői kértek, de rajta kívül a fiatal tehetség, De Col érkezésének is örülni tudtam volna! Persze, könnyű innen okoskodni, de továbbra sem tudtam megfejteni azt, hogy néhány játékos miért választja a Palermo helyett mondjuk a Cesena-t…? Mindegy, nem akarok már ezzel részletesebben foglalkozni, fogadjuk el, hogy ez így alakult, ugyanakkor, az erősítéseket látva az az érzésem, hogy idén is lesznek gondjaink hátul! Mint tudjuk, a korábbi cserekapusnak, Samir Ujkani-nak is lejárt nyáron a szerződése és tovább is állt, ezért kapust is kellett hoznunk! Simone Colombi leigazolását (pardon kölcsönvételét) jó ötletnek tartom, mert Sorrentino mögé kitűnő megoldásnak gondolom a Cagliari-tól elhozott kapust. A középpályára szerződtetett Oscar Hiljemark és Gaston Brugman egyelőre kevésbé ismert játékosok, ami az értük kifizetett árból is látszik, ám remélhetőleg Palermóban majd mindenki megismeri a nevüket. Noha június első napjaiban Ahmed Benali-t is megvettük a középpályára, a nyár végére már tovább is passzoltuk, ami megint csak minősíti az átigazolási politikánkban uralkodó észnélküliséget! A jobbszélre visszaigazoltuk Andrea Rispoli-t, és Michel Morganella-t is, utóbbival úgy 3 hónapon át zajlott a huzavona, mire végre pont került a már végeláthatatlannak tűnő ügy végére. De hogy Rispoli és Morganella képesek lesznek-e megoldani a feladatukat, az egyelőre rejtély, mindenesetre lehet, hogy nem ártott volna a vérfrissítés a szélekre sem! Mondjuk, csendben azt is tegyük hozzá, nem éppen a középpálya volt az a poszt, amelyre feltétlenül igazolni kellett volna, a vezetők azonban mégis megint itt kezdték a csapat megerősítését, sőt a Michel-ügyet látva megkockáztatjuk, a legtöbb energiát is ide pazaroltuk el! És akkor beszéljünk a legkínosabb kérdésről, a csatárvásárról ugye! Hát, volt itt annyi kiszemelt, hogy csak kapkodtuk a fejünket, ám amikor már augusztust írtunk, és Dybala után eladtuk Belotti-t is (nem örültem Il Gallo klubváltásának…), már egyre inkább tudtam: pénzért biztosan nem fogunk senkit sem venni! Teljesen érthetetlen, hogy miért nem voltunk képesek vagy Joel Campbell, vagy Sergio Araujo árát kifizetni, hiszen a Belotti, Dybala, Terzi hármasért több mint 40 milliónyi euró folyt be a kasszába, ebből azonban nem futotta 10 millió a Costa ricai válogatott Cambell-re…  

screen-gilardino-maglia-palermo

Az utolsó napokban aztán megszereztük azt a Gilardino-t, akiről egyrészt nincsenek kellemes emlékeink Palermóban, másrészt inkább már az öregfiúk generációjához tartozik, és mindehhez még hozzájön az is, hogy az elmúlt félévei már csak a hánykolódásról szóltak! Ja, ingyen érkezett, vagyis a kínai klubjának nem kellett fizetni, és ez nem másodlagos szempont mifelénk! Az már más kérdés, hogy így is klubunk legjobban fizetett labdarúgója lett az évi 1,1 millió eurós fizetésével – hogy többet érdemel-e mint Sorrentino vagy Vazquez, azt döntse el mindenki magának! Gila mellett jött még ugye a már említett Trajkovski, a szerb Uros Djurdjevic és a brazil Matheus Cassini is a támadósorba, akik mindhárman túlságosan fiatalok még a komoly, kiegyensúlyozott teljesítményhez! Persze, jelenleg nincs más választásunk, hinnünk kell bennük, mert  rajtuk kívül már csak a saját nevelésű, eleddig Primavera-csapattag Antonio La Gumina vethető be elöl! Ha rajtam múlt volna, nem adtam volna kölcsön az utolsó órákban a már jóval több rutinnal rendelkező Accursio Bentivegna-t – de engem nem kérdeztek! Annak azért örülök, hogy ezen a nyáron sikerült megszabadulni olyan emberektől, akikre régóta nem számított már Iachini: Claudio Terzi, Milan Milanovic, Francesco Della Rocca, Danilo Ortiz, Simon Makienok, és Joao Silva eddig is csak a létszámot gyarapították, így talán nekik is jobb, hogy új csapathoz kerültek! Összességében, egy ötös skálán nagyjából 2/3-adot adnék az idei mercato-ra, amely ismét csak bebizonyította számomra: a spórolás mindennél fontosabb volt ezúttal is! Csak ez nehogy visszaüssön majd szezon közben!

monyox: A mercato kicsit olyan, mint a karácsony. Hónapokkal előre várod, mindig tele vagy álmokkal, vágyakkal. Kár, hogy az utóbbi idők palermói karácsonyainak ajándékai nem okoztak maradéktalanul örömöt a szurkolók szívében. Tudtuk, hogy Dybala eladása, Makienok és Joao Silva szinte biztosra vett távozása után szinte teljesen meg fog üresedni a támadószekció, így erre a posztra mindenképpen igazolni kell. Tudtuk, hogy a tavalyi szezonban ugyan nem muzsikált rosszul a védelmünk, szükség lesz az erősítésre. Megmondom őszintén, hogy csak néhány nap telt el a nyári mercatóból, és már úgy döntöttem, hogy nem fogom figyelemmel követni a játékospiac napi híreit, mert nem volt kedvem az egyes célpontokkal kapcsolatos, hetekig, olykor hónapokig tartó hitegetések, reménykedések után csalódottan tudomásul venni, hogy „hát, akkor ő sem lesz a játékosunk”. Márpedig erre volt kilátás nyár elején, és visszanézve a mercato időszakára, ez is történt. Van egy kifejezés olaszul, amit konkrétan megutáltam a nyáron: „si punta”, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „kiszúrtuk magunknak” a következő célszemélyt. Hogy miért utáltam meg? Mert mi mindig csak „kiszúrjuk” a vágyaink tárgyát, de a leigazolásig már nem jutunk el. Idén is szép kis lista jött össze nyár végére, amin a „karácsonyi kívánságok” szerepeltek, kipipálva viszont alig néhány lett belőle. Nem vagyok olyan típus, akinek konkrét játékosok az álmai a különböző pozíciókra, reálisan próbálok gondolkozni a csapattal kapcsolatban. Nekem bőven elég lett volna néhány játékos azok közül, akiknek a neve felmerült a nyár heteiben. Sokszor az volt az érzésem, hogy a palermói klub vezetői ugyanannak az iskolának a padjait koptatták, mint a magyar politikusok, hiszen a dumából, a mellébeszélésből ezúttal sem volt hiány. Mindig volt valami magyarázat, hogy az adott játékos miért nem a rózsaszín-fekete csapatot választotta. Adott volt ugye a Dybaláért kapott pénz, amiből meg lehetett volna oldani a pótlását illetve az erősítést, de valami furcsaság folytán, mikor az a hír járta, hogy egy adott játékos leigazolásához 1-2 millió euró hiányzik, akkor ez az összeg mindig áthidalhatatlannak tűnő problémát jelentett. Ugyanakkor voltak más furcsa helyzetek is, amikben úgy tűnt, hogy a kiszemelt játékosok, akikkel szinte már megszületett a megállapodás, valamilyen történés hatására mégis meggondolták magukat, és inkább választottak egy Hellas Veronát, egy Sassuolót, egy Cesenát. Nem látunk a színfalak mögé, nem tudjuk, hogy pontosan mi miért történik Palermóban, mindenesetre a klubvezetők többször is tehetetlenségről, amatőrizmusról, hozzá nem értésről tettek tanúbizonyságot.

aleksandar-trajkovski-palermo_13594raga0isw1k6a1u8u7fign

Ugyanakkor nem vagyok teljesen elégedetlen, hiszen érkeztek hozzánk olyan minőségi játékosok, mint Hiljemark, Brugman vagy Trajkovski, de amit én a legfontosabbnak tartottam volna, hogy kellően megerősítsük a támadósort, az nem történt meg. Callieri, Araujo, Campbell közül, egyikőjüket sem sikerült leigazolni. Végül is azért nem maradtunk csatár nélkül, hiszen kaptunk egy Gilardinót meg egy 21 éves Uros Djurdjevicet. Nem szeretnék Gilardino felett pálcát törni, de kicsit olyan érzésem volt a szerződtetésével kapcsolatban, hogy ha nem jött össze a CAC-trió, akkor elég lesz a jó öreg Gila is. Ami viszont felháborító volt, hogy a mercato végén volt képük bejelenteni a klubvezetőknek, hogy eredményes átigazolási időszakon vagyunk túl. Maradt tehát a keserű csalódottság érzése, meg a reményé, hogy egyrészt valamire csak jó lesz ez a csapat is a 2015/16-os idényben, másrészt meg hogy a januári, téli mercatón majd történik valami csoda, és hajlandók leszünk végre a minőségi játékosok árát is kifizetni.
A szakértők egyébiránt eredményesség szempontjából a Palermónak tulajdonították (a Lazio mellett) 2015-ben a leggyengébb mercatót. Én erre a teljesítményre egy 1-től-5-ig terjedő skálán 2-est adnék.