A kupameccs – két oldalról nézve

kezdőkép chochev1-0

Nagy szenvedés árán, egy szerencsés, 122. percben esett gólnak köszönhetően, 1-0-ra legyőztük a hosszabbításban már emberhátrányban játszó Bari-t a Coppa Italia 3. fordulójában, és így, majdhogynem vért izzadva, de kiharcoltuk a következő körbe jutást. A 2016-17-es szezont tehát, úgymond sikerült pozitív élménnyel indítani, már ami az eredményt illeti, ám a csapat teljesítménye, a továbbjutás ellenére is nagyon halovány volt. Ebből kiindulva, nem sok mindent tudtunk volna írni a pénteki kupatalálkozóról, éppen ezért igyekeztünk érdekessé tenni ezt a posztot, mégpedig úgy, hogy a magyarországi Bari blog szerkesztőjével, Galletti-vel közösen értékeltük a látottakat – egymást is népszerűsítve. Az alábbiakban, mindketten ugyanazokra a kérdésekre válaszoltunk, ekképpen összegezve a nem túl emlékezetes Palermo-Bari kupameccs legfontosabb történéseit.

131411-3

Hogy tetszett a pénteki kupameccs? Azt kaptátok a mérkőzéstől, amit előzetesen vártatok?

palermo88: Nem igazán tetszett a találkozó, de ismerve a nyári erősítéseinket, valamint meglátva a pénteki kezdőcsapatunkat, amelyből alapemberek (Rispoli, Hiljemark, Jajalo, Trajkovski, Quaison) sokasága hiányzott, pontosan ilyen, nyögvenyelős összecsapásra számítottam, és nem is kellett pozitívan csalódnom! Sajnos! Pedig jó lett volna, ha egy héttel a bajnoki rajt előtt, valami normális produkcióval rukkolnak elő a rózsaszín-feketék, de valljuk be, ettől a csapattól ez volt a maximum, amit elvárhattunk. Ennek fényében, a továbbjutást mindenképpen meg kell becsülnünk, ugyanis egy masszív Bari-t győztünk le az utolsó utáni pillanatban, mindazonáltal a szezon első tétmeccsén nyújtott teljesítményünkre, egyáltalán nem lehetünk büszkék! Főként azért, mert félórán keresztül még emberelőnyben is futballoztunk, ám ezzel sem tudtunk mit kezdeni!

Galletti: Semleges nézőknek valószínűleg nem volt túl élvezetes a meccs, de a Bari nem lehet csalódott az élvonalbeli csapattól szoros meccsen elszenvedett vereség után. A kupa a legkevésbé sem prioritás most a nagy változásokon áteső klub számára és voltaképpen a csapat még jobban ki is tartott idegenben, mint az elvárható lett volna.

Hogyan éltétek meg a 122. perc történését?

chocev-palermo-bari-gol

palermo88: Természetesen nagy boldogsággal töltött el a gól, ám őszintén bevallom, nagyon meglepett, amikor megláttam, hogy Chochev lövése után a kapuban van a labda! Lélekben már fel voltam készülve a büntetőkre, és azon gondolkodtam, hogy kik lesznek majd a 11-es rúgók, mert a hosszabbításban abszolút nem éreztem, hogy gólt tudunk szerezni. Azt pedig, végképp nem gondoltam, hogy pont annak az Ivaylo Chochev-nek fog a bal lába elsülni, aki pénteken is a „szokásos szürke” formáját hozta…

Galletti: Ez persze nem volt kellemes, mert már nagyon a nyakunkon volt a büntetőpárbaj, amiben akár még nyerhetett is volna a Bari. De azért enyhítette a kínt, hogy tényleg nem sokat ért volna most a csapatnak egy továbbjutás sem, így teljes mértékben lehet már koncentrálni a közelgő bajnokságra.

Mit gondoltok, más lett volna a végeredmény, ha végül a 11-esek döntenek?

palermo88: Örülök annak, hogy végül nem került sor a büntetőrúgásokra, ugyanakkor roppant kíváncsi lettem volna arra, hogy kik vállalták volna a 11-eseket palermói részről. Tudniillik, a pályán lévők közül szinte egyetlen játékosunkat sem láttam még tizit rúgni, ráadásul Posavec személyében egy fiatal, kevés tapasztalattal rendelkező kapusunk van, ezért azt gondolom, hogy nagyon jól jártunk azzal, hogy végül nem került sor az „idegek csatájára!” Már csak azért is, mert a lélektani fölény egyértelműen a Bari-nál lett volna a büntetőpárbajban, ha eljutottunk volna odáig!

Galletti: Ez megjósolhatatlan, de a hosszabbításban, emberelőnyben már egyértelműen jobb volt a Palermo, a tizenegyesrúgásoknál viszont 50-50% lett volna már az esély. Micai elég őrült kapus, lehet, hogy tudott volna fogni pár lövést, a Bari rúgóin pedig biztosan kisebb lett volna a teher, mint a hazaiakon.

222231869-7d955dd6-17ea-4a72-a406-76c771e5ebc4

Mi volt a meccs legnagyobb pozitívuma?

palermo88: Nem sok pozitívumot tudok kiemelni a pénteki meccsről, de azért találtam egy-kettőt! Az egyik dicsérhető dolog, a csapat küzdeni tudása volt, a másik pedig, Josip Posavec teljesítménye. A 20 éves horvát kapus rendszerint bakizott a felkészülési találkozókon, és egyszer sem úszta meg kapott gól nélkül, ezúttal azonban, magabiztosan védett, sőt, olykor még bravúrokat is bemutatott a 120 perc során. Ez mindenképpen örömteli volt, és biztató is a jövőre nézve, miként én annak is örültem, hogy a fiatal tehetség, Simone Lo Faso is esélyt kapott a hosszabbításban. Ezen kívül, Balogh Norbinak is volt pár jó megmozdulása.

140005380-bab527fd-20ce-498f-aee3-8f0921a813ac

Galletti: Nagy közhely, de a csapatnak volt tartása, játéka. Ha az új edző, Stellone stílusát még szokják a játékosok és összeáll egy a mostanitól azért feltehetően sokban különböző stabil kezdőcsapat, akkor talán az elég lehet a Serie B élmezőnyéhez.

Hogy tetszettek az új igazolások? Ki volt a legmeggyőzőbb közülük?

palermo88: Az újak közül Haitem Aleesami produkciója volt a legmeggyőzőbb. A norvég balszélső nagy kedvvel futballozta végig a Bari elleni meccset, kis szerencsével pedig, akár még gólt is szerezhetett volna első fellépésén a Barbera-ban! Noha egy meccs alapján nehéz átfogó véleményt formálni róla, annyi azért már most bizonyos, hogy Lazaar-tól egy fikarcnyival sem rosszabb futballista. A Darmstadt-tól igazolt Rajkovic követett el védekezési hibákat hátul, amikor pedig, Boateng beállt a vendégeknél, szembetűnő volt a szerb lassúsága. A középpálya közepén Gazzi hozta azt, amit tud, Maresca-t azonban, aligha lesz képes pótolni, míg a támadósorban bevetett Nestorovski teljesen súlytalan, és a kapura veszélytelen volt elől.

131413-3

Galletti: Nem sok új játékos került most a kezdőbe, de az ifiválogatott Monachello kölcsönvétele az Atalantától egyértelműen a legjobb húzása volt a Bari mercatójának, a kupameccsen is szinte minden veszély az ő megmozdulásaiból fakadt, még ha ezúttal nem is tudott betalálni. Martinho is elég agilis volt, bár többször hibázott, ami viszont a legszívmelengetőbb a Bari-szurkolóknak az Sabelli visszatérése a Carpi-kölcsön után. Hát még ha az igazi posztján, jobbhátvédként játszik majd a jövőben, ahol a szintén új szerzemény Cassani most inkább betlizett.

A kupameccs alapján, ráférne még az erősítés a csapatra?

palermo88: Ez nem is kérdés! Újfent kiderült, nagyon nagy szükségünk lenne legalább egy, de inkább kettő valódi gólvágóra még a nyári mercato ideje alatt, mint ahogy, a középpályán is bőven elférne még pár új ember! Csak hát, nagyon régóta ezt szajkózza minden Palermo-szurkoló, aztán mégsem történik semmi sem, az átigazolási időszaknak meg lassan vége!

Galletti: A kupameccsen a Bari kezdőcsapata már most sem a legerősebb összeállítás volt, a kupameccs óta is érkeztek új játékosok, és szinte bizonyosan fognak is még, Valiani pedig nagy valószínűséggel távozik még augusztusban. Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a szezon eleje gyakran még ilyen képlékeny, remélhetőleg szeptember közepére azért kiforrja magát egy jó gárda.

Látva a kupameccset, mire lehet képes a csapat a közelgő bajnokságban?

palermo88: Tény, hogy egy kupameccs más, mint egy bajnoki találkozó, ugyanakkor pénteken valamiféle képet kaphattunk arról, hogy a Bari ellenihez hasonló, szenvedős, kínkeserves meccsek várhatnak ránk a bajnokságban is. A jelenlegi kerettel aligha lehetnek merész álmaink a 2016-17-es szezonban, azaz nagyon úgy fest, hogy a hétvégén rajtoló bajnokságban, csak az lehet a célkitűzésünk, amit Sinisa Andelkovic nyilatkozott a nyáron: „valahogy bentmaradni, és minél kevesebbet szenvedni…”

Galletti: A Bari hivatalos célkitűzése a Serie B rájátszásának elérése, tehát az első nyolcba kerülés. Erre a látottak alapján minden esély megvan, de persze a csapat szurkolói a feljutásról álmodoznak évek óta. Ennek eléréséhez a legfontosabb talán Roberto Stellone érkezése a kispadra, aki a Frosinonéval már megmutatta, hogy képes ütőképes gárdát kovácsolni nem túl nagynevű játékosokból és talán ennek a nyomait láthattuk már Palermóban is, de az azonnali feljutás azért talán irreális cél lenne a jelenlegi mezőnyben. Álmodozni azért szabad…

Köszönjük szépen a válaszokat Galletti-nek, akinek – a többi magyar Bari-szurkolóhoz hasonlóan – jó szórakozást kívánunk a következő idényhez!