Egyetértés a 0-0 után: az egy pont jó, de van hová fejlődni!

Legyen szó bármilyen bajnokságnak a kezdetéről, az első meccseken mindig nagyon érződik, hogy egyik csapat sem akarja azt elveszíteni. Valami ilyesmit tapasztalhattunk a hétvégén, a Serie B 2018-19-es idényének nyitómérkőzésein is, amelyek közül hat találkozó is döntetlenre végződött. A minket leginkább érdeklő Salernitana-Palermo összecsapáson is megosztoztak a pontokon a felek, ugyanis a Stadio Arechi-ben rendezett kilencven perc során nem született gól. Hogy ezzel az eredménnyel ki lehet az elégedettebb, és mennyire értékes ez a 0-0, azt jelen pillanatban nehéz megmondani, éppen ezért nem is vállalkoztunk rá: helyette inkább közös értékelésre hívtuk a Salernitana Calcio Magyarország oldal főszerkesztőjét, hogy tisztább képet kapjunk arról, salernói szemmel miként látták az első meccs történéseit! Az alábbi, koprodukcióban született posztban ugyanakkor, természetesen blogunk is véleményt formált a találkozóról, mégpedig oly módon, hogy mi is ugyanazokat a kérdéseket válaszoltuk meg, mint az aktuális vendégünk! No, akit érdekel, hogy mi lett ebből a rögtönzött együttműködésből, az kattintson a folytatás gombra! 

Gól nélküli döntetlent hozott a szezon első meccse, amelynek első félidejében a Palermo volt a jobb, a másodikban viszont inkább a Salernitana akarata érvényesült. Ha ebből az aspektusból nézzük a találkozót, akkor igazságosnak mondhatjuk ezt a remit?

Salernitana Calcio Magyarország: Szerintem igazságos a döntetlen. Előzetesen is úgy voltam vele, hogy jó lenne pontot szerezni kezdésnek egy elég erős az ellenféllel szemben, meg legalább ne vereséggel kezdjük az új idényt. Persze az utolsó felkészülési meccs 6-1-es megnyerése után reménykedtem benne, hogy marad egy-két gól a lábunkban, de majd legközelebb.

palermo88: Valóban két ellentétes félidőt hozott ez a mérkőzés, ugyanakkor a nagyobb helyzeteket mindenfajta túlzás nélkül a Palermo puskázta el a meccs során! Ezzel együtt, abszolút nem érdemtelenül szerzett pontot a hazai gárda sem, amely a szünet után megmutatta, hogy komoly potenciál rejlik bennük és erős csapata lehet az idei B-ligának. A második félidőben a salernói együttes jóval agresszívabbá vált, a középpályán ekkor már több párharcot nyertek, miközben a mieink temérdek labdát adtak el, így pedig inkább azt lehet mondani, hogy az lett volna az igazságtalan, ha bármelyik csapat is megnyeri ezt az amúgy végig döntetlen-szagú meccset. A játék képe alapján mindkét fél rászolgált az egyik pontra, vagyis a 0-0 reálisnak tekinthető.

A hangulat pazar volt a Stadio Arechi-ben, ami főként a hazai szurkolóknak volt köszönhető, a játék színvonala azonban nem verdeste az eget. Elmondható, hogy sok hibával játszott mindkét csapat, ám ennek ellenére a két edző, Colantuono és Tedino, nagyjából elégedetten értékelte a történteket, hiszen szerintük még idő kell ahhoz, hogy formába lendüljenek a csapatok! Kezdésként ilyen mérkőzésre számítottak és szerintetek sem volt több a csapatokban?

Salernitana Calcio Magyarország: Ilyenre számítottam vagy még rosszabbra. Kicserélődött szinte a komplett keret, kölcsönjátékosok mentek, újak jöttek, ezért abszolút nem gondoltam, hogy rögtön  az első fordulóban megváltjuk majd a világot.

palermo88: Bevalljuk őszintén, hogy volt bennünk bőven félsz e mérkőzés előtt, hiszen a felkészülés utolsó szakaszában, amikor már tétmeccseket is játszottunk, finoman fogalmazva sem voltunk elégedettek a csapatunk produkciójával, ráadásul a bajnoki főpróbán is nagyot égtünk odahaza a Sicula Leonzio elleni edzőmeccsen. Ezek után, kicsit sem tartottuk elképzelhetetlennek, hogy az egyébként jól erősítő Salernitana, a saját közönségével megtámogatva szintén kibabrálhat velünk rögtön a nyitányon, ám összességében talán többet is kaptunk Trajkovski-éktól, mint amire előzetesen számítottunk! Persze, ezzel nem azt akarjuk állítani, hogy remekül futballoztunk, mert nagyon sok mindenben kell még javulnunk, de azt jó volt látni az egész meccsen, hogy elég szervezettek voltunk hátul, ennek köszönhetően pedig, Brignoli-nak kevés munkája akadt. És ha azt nézzük, hogy 2-3 olyan helyzetünk is akadt az összecsapás során, amelyekből könnyen gólt is lőhettünk volna, akkor a támadójátékunkra sem lehet komoly panasz, hiszen egy olyan jó együttes otthonában, mint a Salernitana is, nem fognak futószalagon jönni a ziccerek! A helyzetkihasználáson javítanunk kell a folytatásban, mert rúgott gól nélkül nehéz lesz meccse(ke)t nyerni, de kezdésnek semmiféleképpen nem mutattunk rossz összképet, és az egy pont is tökéletesen elfogadható eredmény idegenből. Pláne úgy, hogy azért néhány meghatározó emberünk, mint például Jajalo, Chochev, Aleesami, vagy az új igazolás, Puscas, még nem lehetett velünk ezen a meccsen. Velük kiegészülve alighanem még jobbak lettünk volna!

Palermónak talán több nagyobb helyzete is volt a meccsen, és így Micai-kapusnak is több dolga volt, míg a salernóiak két, 16-oson belül történt eset miatt is 11-est reklamáltak. Lehetett volna ebből egy másabb, jobb összecsapás, ha bármelyikből gól születik?

Salernitana Calcio Magyarország: Biztos, hogy egy gól jót tett volna a meccsnek és nagyobb iramra kapcsolt volna a hátrányba kerülő csapat, meg nyilván szurkolói szemmel is sokkal szórakoztatóbb lett volna egy sokgólos iksz.

palermo88: Egy gól mindig megváltoztat minden meccset, úgyhogy természetesen egészen más találkozót láttunk volna, ha mondjuk a találkozó elején Salvi belövi azt az ordító helyzetét, vagy, ha Trajkovski lövése után a gólvonal mögé pattan a labda a felső kapufáról. Nyilván, egy gól sokat segíthetett volna a mieinken, mert a bajnoki cím megszerzésének a terhe folyamatosan ott van és lesz is a fiúk vállán. Érdekes fejlemény lett volna, ha bármelyik csapat is előnybe vagy hátrányba került volna, ugyanakkor a vitatott esetekről az a véleményünk, hogy egyik sem ért 11-est.

Mi tetszett a legjobban a saját csapatodtól, és kivel, vagy kikkel voltál a legelégedettebb?

Salernitana Calcio Magyarország: Van még hova fejlődnünk az egyes csapat egységek közti játékban, én hiányolok ebből a csapatból egy klasszikus irányítót! Talán Di Gennaro lehet az, ha felveszi a ritmust. A Djuric-Jallow-Bocalon triótól meg gólokat várunk.

palermo88: Mint már fentebb említettem, a csapat szervezettsége tetszett, de ez mindig is jellemző volt a Tedino-féle taktikára. A védekezést általában jól megszervezi a mester, miként ezt szombaton is láthattuk, a probléma azonban sokkal inkább az előre felé játékban szokott lenni. Összességében megint ugyanazt láttuk, mint a tavaszi Tedino-érában: ezúttal is nagyon magas százalékban birtokoltuk a labdát, de az ellenfél kapujára nem nagyon vagyunk veszélyesek, így ez a fajta játék inkább csak arra jó, hogy irányítsunk és a kapunk ne kerüljön nyomás alá! A játékosok hozzáállásával viszont nem volt baj, azok, akik lehetőséget kaptak, nagyjából éltek is vele. A Rajkovic-Bellusci védőpáros jól tette a dolgát és alig engedett levegőt a salernói támadóknak, rajtuk kívül pedig a fiatal Luca Fiordilino-t szeretném külön kiemelni, mert meglátásom szerint, borzasztóan hasznosan futballozott a középpálya közepén. Luca immár nem először bizonyította, hogy több poszton is bátran hozzá lehet nyúlni, az pedig remélhetőleg csak jót tett a lelkének, hogy végig is játszotta a szombati meccset. Persze, nem érdemtelenül!

Trajkovski, mint új trequartista, és mint új 10-es, ennek megfelelően próbált futballozni, és nem is okozott csalódást a játékával, így őt is a jobbak közé sorolnám. Ilija Nestorovski azonban továbbra sem találja régi önmagát, a szombaton mutatott produkciója megint azt erősítette bennünk, hogy jobb lenne, ha még a nyár végén eladnánk!

Több új játékos is bemutatkozott mindkét csapatban. Hogyan értékelnétek az új fiúk debütálását?

Salernitana Calcio Magyarország: Gyakorlatilag a kezdőnk fele új játékos volt. Micai kimagasló volt, a többieknek még szokniuk kell a közeget: leginkább Di Tacchio vette fel a ritmust véleményem szerint. Bízom benne, hogy idővel többet látunk majd Djurictól vagy Di Gennarótól is!

palermo88: Alberto Brignoli-nak nagyon nehéz mérkőzése volt, hiszen 90 percen át nem volt semmilyen védenivalója, aztán az utolsó pillanatban Di Gennaro rálőtt egy szabadrúgást, amit nem is tudott megfogni, és isteni szerencséje volt a tavaly még Benevento-t erősítő portásnak, hogy a kipattanót hálóba kotoró Bocalon lesen állt! Ezzel együtt, Brignoli stabil és biztos pontnak tűnt hátul, és örülünk annak, hogy ő lett a csapat kapusa!

Alessandro Salvi szintén pozitív benyomásokat tett a szombati teljesítményével valamennyi Palermo-szurkolóra, az elrontott zicceréért viszont nagy kár! Mazzotta nem mutatott semmi extrát, indokolt volt a cseréje, ami után nem nagy merészség kijelenteni, hogy alighanem Aleesami-val sokkal erősebbek lennénk a bal szélen, míg a bő negyedórát kapó Cesar Falletti ugyancsak észrevehetetlen maradt Salernóban. Nicolas Haas, aki Stefano Moreo-t váltotta, nem szállt be rosszul a meccsbe, olyannyira nem, hogy a 66. percben a svájci is góllal debütálhatott volna, de nagy helyzetben rossz megoldást választott. Mindazonáltal, Haas is képzett játékosnak tűnik, erőssége lehet még a középpályának.

A következő héten folytatódik a bajnokság, a Salernitana vasárnap a Lecce-hez látogat, a Palermo pedig már pénteken fogadja a Cremonese-t. Milyen következtetéseket lehet levonni ebből az első meccsből a folytatásra vonatkozóan? Vagy kérdezhetnénk úgy is, hogy látva a nyitómérkőzést, mennyire tartjátok reálisnak a két csapat által megfogalmazott célokat, ami az egyik oldalon a play-off elérése, a másikon pedig egyértelműen a feljutás?

Salernitana Calcio Magyarország: Elég kiegyensúlyozott a Serie B idei mezőnye, szerintem idén is nagyon kis távolság lesz a bizonyos zónák között. Én inkább a biztos bennmaradásban bízom és a dolgok szerencsés alakulása esetén talán elérhetjük a playoffot is. Tudom, ilyen erősítések után már-már elvárás lenne a rájátszás, de azért mert egy boltban bevásárolok az összes alapanyagból, még nem lesz kész magától a háromfogásos vacsora. Lefordítva: ezekből az új, minőségi igazolásokból valódi csapatot kell gyúrni, ami vagy sikerül, vagy nem. A Lecce elleni idegenbeli meccs a Bari miatt presztízs számunkra, remélem ezt a játékosok is át fogják érezni!

palermo88: Ismét megtapasztalhattuk, hogy nüanszokon múlhat egy-egy mérkőzés végkimenetele, így az adódó helyzeteket sokkal jobb százalékban kell gólra váltani a folytatásban! Nem számítunk könnyű meccsre a nyitókörben szintén remiző Cremonese ellen sem, tiszteljük is az ellenfelet, mert áprilisban is kibabráltak velünk a Barbera-ban, de amennyiben ugyanilyen stabilak maradunk, plusz javítani tudunk a helyzetkihasználásunkon, akkor nem lehet gond a három pont itthon tartása pénteken. Nagyon várjuk a csapatba az eltiltását letöltő Puscas-t, akitől egyértelműen gólokat várunk majd, de Jajalo visszatérése is fontos lesz. A céljaink? Nagyon nehéz bajnokság előtt állunk, sok az egyforma csapat, ami az első fordulóban született eredményekből is kristálytisztán látszik, ugyanakkor a jelenlegi keretünk is van annyira erős, hogy elvárható legyen a fiúktól a bajnoki aranyéremért és a feljutásért való harc! A kérdés sokkal inkább Tedino személye és szakmai tudása lesz, akinek már tavaly is magas volt ez a szint! Ha itt, a szezon elején – és már beleértve a Cremonese elleni meccset is – nem lesz képes meggyőző győzelmeket hozni a csapattal, akkor egyre nagyobb bajba kerülhet az edző, mégpedig azért, mert a szurkolók túlnyomó többsége már így sincs mellette!